Lassan kinövi a sportcsarnokot Martfű kolbászfesztiválja

A hagyományos öt alapfűszer harmóniáját keresték és díjazták a zsűritagok az idei martfűi fesztiválon versenyző kolbászokban, 2016. március 12-én.   A Martfű nevéhez fűződő  VI. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztiválon eddigi rekordszámú, 37 csapat mérette meg saját receptjeit a kolbász és hurka mellett a sós és édes sütemények, valamint a fogópálinka kategóriákban is.



Nem csak a kategóriák, de a díjak, a versenyzők és a fesztiválra látogatók száma is bizonyította, hogy népi kultúránk ápolása, a hagyományos ételek készítése, a falusi disznótorok sajátos hangulatú tradíciói Martfűn is egyre nagyobb teret hódítanak. Turisztikai szempontból is jelentős szerepe a környező településeket is túlnőve vonzotta vendégeit az ország számos nagyvárosából, határon túli baráti településekről is.

Az esemény az önkormányzat rendezésében, helyi intézmények, civil szervezetek összefogásában, Pásztor Lajos háromszoros gulyáskirály szervezésében, szórakoztató fesztiválprogramok, zenés-táncos produkciók sorával és finom ételekkel nyújtott élményt egy egész napon át, a Városi Sportcsarnokban.

Dr. Papp Antal polgármester az idén is népszerűnek, igen sikeresnek értékelte a fesztivált. Látogatottságából, jó hangulatából ítélve arról is beszélt, jövőre valószínűleg jelentős bővítésre is szükség lesz, mely mindenképpen örömteli feladat.

Neves szakmai zsűri értékelt, melynek élén Csányi Sándor gulyáskirály örömmel hangsúlyozta köszöntőjében a rendezvény alföldi elnevezését, ezzel is kiemelve térségünk népi ételeinek egyediségét, és a disznót, melynek, ahogyan fogalmazott: szinte minden része feldolgozható.

A helyezéseket eldöntő kóstolás mellé hagyományokat továbbörökítő jó tanácsok is jártak a zsűritagoktól, de dicséretekben, elismerésekben sem fukarkodtak a bírák.

Fodor István a zsűri tagjaként a verseny elején a fesztivál hagyományőrző célját kiemelve arra kérte a csapatokat, a régi mestereket, adják át a hagyományos ízeket, technológiákat a fiatalabb generációnak, és hagyatkozzanak az öt alapfűszer használatára.

A süteményeket értékelve Erdős Hanna háromszoros világbajnok mestercukrász elmondta, sok pontot az a sütemény ér, amelyik a helyi tradíciókat tükrözi, de mindig szempont, hogy különleges ízekre is rábukkanjanak az ilyen eseményeken.

Csányi Sándor, a „gasztronómia lovagja” a zsűrizés során elmondta: kizárólag „magyar földön megtermett” fűszerek ízeit keresi a hurkában és a kolbászban.

Fodor István mesterszakács kezdetektől részt vett a martfűi kolbászfesztiválon, az ízek versenyében külön figyelmet szentelve az öt fűszer - paprika só, bors, köménymag, fokhagyma - harmóniájára, a kolbász állagára, színére, melyek együtt adják a pontozásban döntő ízeket.

Adamik Lajos Martfű jól ismert gulyáskirálya első alkalommal zsűrizett ezen a rendezvényen, ahol – mint mondta – kiváló mesterekkel és ízekkel találkozott.

Pásztor Lajos, a fesztivál hat évvel ezelőtti megálmodója a nevezők évről évre növekvő számában látja a rendezvény sikerét, ebben az önkormányzat rendezői munkáját is kiemelve.

– A jó pálinka ismérve az, hogy erős, gyümölcsös és nem kellemetlen – tudtuk meg Szalay Csaba, Váncsod polgármestere, a pálinka zsűri bizottság elnökétől, aki az idei verseny különlegességei között a szőlő-, a sütőtök- és csipkebogyó párlatokat sorolta.

A rendezvény sikeréről és otthonról hozott receptjeikről mesélve a csapatok is elismerően nyilatkoztak, örömmel ígérték, itt a helyük jövőre is.

 Az eredményhirdetésre várva Ali és Roni koncert, művészeti csoportok fellépései, Leblanc Győző és Tóth Éva operett műsora gondoskodott a vendégek délutánjáról.

A zsűri döntése alapján fogópálinka kategóriában a zentai Biliczki Magdolna szilva- és őszibarack pálinkájával is, Hodosi Norbert Váncsodról pedig különleges sütőtök pálinkájával érdemelte ki az első helyezést.

Édes sütemény kategóriában remekeltek a martfűiek, hiszen a Perzselő Fakanalak és a Mi nyerünk csapata a második helyért járó díjat vehették át. Ebben a kategóriában elsők lettek a Csantavéri hentesek, a Kecskeméti IPA és a Dús hús csapatai.

A zsűri által legjobbnak értékelt sós süteményeket készítők között voltak a martfűi Kürti srácok (3. hely) a szintén martfűi Perzselő Fakanalak és a Lövészklub lány tagozata csapatai (2. hely). E kategória aranyérmesei: az évek óta süteményeivel többször díjazott, martfűi Hegedűs Sándorné, valamint a Rotary Tisza és az Erkel-Venyige csapata.

Szárazkolbász kategóriában a szervező Martfűi Gasztronómiai Egyesület kapott díjat a harmadik helyen, második helyen a szintén martfűi „Kürti srácok”, első helyen pedig a Vándorok Társasága, az Amatőr királyi szakácsok csapata és a Jobb a kolbász, mint a hurka csapatok végeztek.  

A hurkatöltés nagymesterei az idei fesztiválon a Tiszaföldvár csapata, Rákócziújfalu Önkormányzata és a martfűiek örömére, a Kürti srácok csapata lettek.

Tiszaföldvár csapata a sült kolbász kategóriában is első lett, ahogyan aranyérmet kaptak e kategóriában a zentai „Élj, ahogy tudsz” valamint Martonos csapata is.

A vidéki disznótoros hagyományok megőrzéséért különdíjat vehetett át Tiszaföldvár csapata és a Martfűi Gasztronómiai Egyesület. A vándorfakanalat ebben az évben a Vándorok társaságának ítélte a zsűri, a vándorserleget pedig az idei fesztivál sokszorosan díjazott martfűi csapata, a Kürti srácok vehették át.

Mulatozás, tombolasorsolás és a győztes csapatok ünneplése zárta a martfűi kolbásztöltő fesztivált, 2016-ban immáron hatodik alkalommal és egyre nagyobb körben megvalósítva kitűzött célját: az alföldi hagyományok ápolását, a helyi gasztronómiai specialitások népszerűsítését.

Magyar Mária

Tovább a 2016.03.12 - VI. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál Martfűn képgalériához>>>

Tovább a 2016.03.12 - VI. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál Martfűn - eredményhirdetés képgalériához>>>