A hagyományok őrzését célul tűzve ki, ezeken az esteken a magyar szőlészet elismert borvidékei, borai megismertetésén túl fontos szerepet kap a helyi és környékbeli kézműves mesterek munkáinak bemutatása is. Így találkozhatott a közönség november 22-én Polgár Zoltán villányi borásszal, akit kiváló minőségű boraiért 1996-ban az „Év Bortermelőjévé” választott a Magyar Bor Akadémia és a szakmai közvélemény. .
Borai kóstoltatását Polgár Zoltán örömmel egészítette ki hitvallásáról, a tradíciók tiszteletéről, a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig. Beszélt arról is, hogy a kiváló borok minőségét már a termőhely kiválasztása is befolyásolja, ahogyan a terméskorlátozás, a gondos szüret és a korszerű feldolgozás is elengedhetetlen feltétele a jó bornak.
– Vendégünk igazi villányi szaktekintély, akit e híres borvidék borászai maguk között professzor úrnak hívnak. Azon borászok egyike, akik szakmájukat tekintve is borászok - hangsúlyozta a házigazda Gál Albert. – Martfűre hozott borai között közvetlen, barátságos bemutatón ismertette meg vendégeinket egy 2014-es évjáratú fehér, majd egy rozé, végül négy jó minőségű vörösborral.
A kézműves sarokban ezúttal a Szabó méhészet mézkínálata, Hornyákné Sila Katalin mezőtúri fazekas - népi iparművész alkotásai, valamint Juhászné Hidvégi Edit mézeskalács bemutatója várta az érdeklődőket.
– Igyekszünk minden alkalommal olyan kézműveseket hívni, akik a szezon aktualitását is szolgálják, mint most a méz, és karácsonyhoz közeledve népi ajándéktárgyak.
Estjeink állandó zenei közreműködői az Ábel testvérek (Ábel Viktor és Szilvia), akikhez a jubileumi 20. alkalomból a Smart Jazz Band, valamint a régi zenészkapcsolatokra támaszkodva, Juhász Zoltán basszusgitáron és Szentmiklósi Csaba (Origo együttes) is csatlakozott, hozzájárulva az este hangulatához – mondta el Gál Albert.
A borkultúrát népszerűsítő Albert Gasztropince és Vinotéka célja megvalósulni látszik Martfűn, a borfogyasztás, borkóstolás tradícióinak településünkön, sőt tágabb környezetünkben Szolnokon és Törökszentmiklóson is hagyományt teremtve. A célközönség, ahogyan a Gál Albert fogalmaz, nem borszakértőként érkezik az összejövetelekre, hanem éppen azzal a szándékkal, hogy ismerkedjen a borokkal.
– Annak örülök, hogy vendégeink megértették, mit szerettünk volna elérni a rendezvényeinkkel. Bár borforgalmazóként kerültem közel e témához, és ismerhettem meg neves borászokat is, a cél mégsem az, hogy minél több bort adjunk el. Leginkább eszközt, lehetőséget teremtünk arra, hogy az emberek újra összejöjjenek, beszélgessenek, miközben borvidékek különleges ízeivel ismerkedhetnek.
A „Bor és Jazz” programokat folytatva a szervezők már a januári és februári zenés estekre készülnek, a művelődési központban híres egri, majd tokaji borászok közreműködésével népszerűsítve tovább neves magyar bortermő vidékeink finom borkülönlegességeit.
Magyar Mária