Ez a vidék is tartogat kincseket

Kárpát-medencei Magyarság Művelődési Kör tagjai körében nagy igény volt a nyári, hatnapos mellett rövidebb kirándulásra is, ezért szerveztünk szeptember 23-24-ére kétnapos utat. Ahogyan Szántó Mária, az egyesület vezetője fogalmazott: „Bár az idei év bővelkedik jeles évfordulókban, mi most Arany János bicentenáriumát és Szent László évfordulóit választottuk idei második programunk irányvonalának, Bihar és Békés bejárása mellett.”Nagyváradon a gyönyörűen felújított várat néztük meg először, majd a római katolikus székesegyházat és kincstárát, Szent László hermájával. Emlékszalagunkat a székesegyház főbejárata előtt álló Szent László szobornál helyeztük el.

Következő megállónk Nagyszalonta, ahol Arany János emlékmúzeumát jártuk végig, a Csonka-toronyban. Betekintést nyertünk a Hajdúhét - Szalontai Magyar Napok rendezvénysorozat zárónapjának hangulatába is.

Az első napi programba még belefért Békéscsabán (ahol a szállásunk is volt) a Csabai tanya- és Gabonatörténeti Kiállítóhely, Gabonamúzeum megismerése is.

Másnap Szabadkígyósra utaztunk, ahol a Wenckheim-kastélyt és csodás parkját néztük meg. Nemrég kezdték meg a kastély felújítását, de így is láthattuk az Ybl Miklós tervei alapján készült palota különlegességeit.

Gyulán kisvonatos városnézésen ismerkedtünk a látnivalókkal. Ezután jártuk be a nemrégiben felújított Almásy-kastélyt, az interaktív kiállítótereket bejárva nem csak a főúri élet pompáját, hanem a kiszolgáló személyzet életét, munkáját is megismerhettük, melynek mottója: „Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban.”

Következő látnivalónk Vésztő-Mágor történelmi emlékhely, a Körös-Maros Nemzeti Park egyik védett területe. A Mágor-domb közelében újkőkori, rézkori, bronzkori és Árpád-kori leleteket hoztak napvilágra. A hatalmas parkban található régészeti bemutatóhely, a Csolt nemzetség Árpád-kori monostorának maradványai, Pákásztanya, tanösvény, újkőkori lakóház, népi írók szoborparkja. Itt egy egész napot el lehet tölteni családostól. Piknikező hely, szabadtéri kemence, büfé is szolgálja a kulturált kikapcsolódást.

Útban hazafelé utolsó megállónk Békésszentandrás, ahol a Szent András Sörfőzde kiváló minőségű kézműves söreit kóstolhattuk meg, s a hatalmas választékból az itthoniaknak is hozhattunk kóstolót.

Ismét egy élményekben gazdag útra emlékezhetünk, és amint azt – a színes úti füzetünk készítője – Hegedűs Mihály ajánlójában írta: „Aki jól érezte magát, és lesz rá lehetősége, a családját is elviszi Biharba - Békésbe”

Köszönjük a látnivalók gyűjteményét Hegedűs Mihálynak, a kirándulás megszervezését Szántó Marikának! Mindig tud olyan helyeket találni, ahová még nem jutottunk el.

Máté Gizella

Tovább a képekhez>>>