Kultúra

Ki ne emlékezne Martfűn a legismertebb reklámfilmre, melyet a Tisza cipők népszerűsítésére használtak a ’80-as években. A Martfűi moziban most „Minden időben” címmel megtekinthető a magyar könnyűipar ikonikus cipőmárkájának története és újjászületése.

tovább»A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár idén is csatlakozott az országosan megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz. A mottó: „Helyben van a sokszínűség”.

tovább»Februárban három zenés bérletelőadás is színesítette a martfűi művelődési intézmény kínálatát. A Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar a Kodály év alkalmából összeállított előadására várta nézőit, az Eszter-lánc Mesezenekar koncertje pedig a zene, a bábok és a gyerekek segítségével életre keltett meséivel szórakoztatta közönségét. Az előadásokon az Általános- és Középiskola Filharmónia bérletesei és a legkisebbek, a Csiri-Biri bérletesek vettek részt.

tovább»Az idei Jókai-díjat Rőszerné Fodor Ágnes a Martfűi Református Egyházközség tagja nyerte.  A pár éve Martfűn élő, Törökszentmiklóson tanító magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár díjára a helyi református közösség tagjai is büszkék.  A révkomáromi Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület és a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2017-ben 12. alkalommal írta ki irodalmi pályázatát a Jókai-díjra.

tovább»A könyvtár egyik legkedveltebb programja az évente két alkalommal megrendezett felolvasó este. Már hagyomány, hogy az év elején csatlakozunk a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozathoz, és egy egész estét arra szánunk, hogy jóízűen csemegézzünk a magyar- és világirodalom jól és kevésbé ismert műveiből. Az Országos Könyvtári Napok ad erre alkalmat még az év második felében.

tovább»A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az idén rendhagyó módon tavasszal, ismét megrendezi a Megyei Képző- és Iparművészeti Tárlatot.

tovább»„A magyar kultúra legyen olyan fogalom, ami egész éven át inspirál minket arra, hogy becsüljük meg egymást és az elődeink által létrehozott kulturális - szellemi értékeket” – idézte kultúranapi köszöntőjében Kalász Márton költő szavait Asztalos Árpádné, városunk 57 esztendős művelődési intézményének igazgatója.

tovább»CSÁSZÁR VAGYOK MOSZKVÁBÓL – ÉS MÁS TISZA CIPŐS TÖRTÉNETEK


Kedves Martfűiek, Egykori Cipőgyári Dolgozók!

Ismerik Önök a munkacímben szereplő humoros történetet? Tudnak hozzá hasonlókat, vagy esetleg jobba­kat? Szívesen megosztanák ezeket másokkal is? Ha igen, itt a ragyogó alkalom! Legyenek a társszerzői a Tisza Cipőgyárról, még inkább a valaha itt dolgozó emberek életéről, munkájáról szóló könyvnek!

tovább»Dupla teltházas koncerttel nyitotta meg az újévet január 13-án a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes a szolnoki tiszaligeti sportcsarnokban. Összesen több mint 3000 fős nézőközönség jutalmazta vastapssal a Kodály és Bartók zenéiből, valamint a magyar néptáncokból összeállított, majd három órás programot.  A műsorban közel 200 fős kórus, majd 70 zenész és egy 40 fős tánckar szerepelt. 

tovább»2018. január 19-én, pénteken 17 órakor várja ünnepi közönségét a művelődési központba a Magyar kultúra napja tiszteletére rendezett városi megemlékezés, melyen a „Martfű Város Kultúrájáért Díj”-ak átadása mellett, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus előadását is élvezhetik az ünneplők. Ünnepi köszöntőt mond Rágyanszky István önkormányzati képviselő. A Magyar kultúra napja alkalmából ingyenes filmvetítésen január 22-én, hétfőn 18 órakor  „FÁBRI 100” – A Pál utcai fiúk – Fábri Zoltán digitálisan restaurált filmklasszikusát tekinthetik meg az érdeklődők a Martfű Moziban.

tovább»Hallgassátok csak! Már kezdjük is a mesét. Mire a végére érünk, többet tudunk majd, mint most, az elején... (Hans Christian Andersen: Hókirányő)

tovább»A Nemzeti Kulturális Alap 2017 tavaszán pályázatot írt ki műtárgyak, dokumentumok restaurálására. A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény a Bata cég által készített városrendezési tervdokumentáció restaurálására kért támogatást.

tovább»Hangszeres bemutatóikkal és karácsonyi dalokkal köszöntötték a közelgő ünnepet városunk magán zeneiskolájának tanulói is. December 14-ei évzáró hangversenyükön több mint harminc hangszeres előadást láthatott a közönség, az elmúlt esztendő során tanultakból.

tovább»Az esztendőt záró városi rendezvények között Martfű mozgásművészeti közösségei is szép estével ajándékozták meg közönségüket. A december 12-i Adventi Gálán több táncműfajt és közös énekprodukciókat is felsorakoztattak a fellépők. „Tiszta szívvel készültek a mai estére, örömet hozva szüleiknek, szeretteiknek és minden kedves vendégünknek – hangzott el az intézmény igazgatója köszöntőjében. „Boldogsággal, szívükben nagy izgalommal készültek művészeti közösségeink. Öröm volt látni szorgos készülődésüket, a próbákat, a kis ovisok csicsergését a fellépő ruha próbáján, a fiatalok csillogó szemét az énekek gyakorlása közben.”

tovább»Stonawski József egyéni hangvételű lírájával ismerkedhettek meg az érdeklődők a szerző Többek között című kötetének bemutatóján, 2017. november 14-én.

tovább»A Magyar Népmese Színház nagysikerű előadása várta a martfűi és környékbeli gyerekeket a Művelődési Központ Csiri-biri bérletsorozata november 15-i előadásán, Martfűn. Ezen a délutánon zenés - mesejáték feldolgozásban látta „A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack - avagy Katinka kertje” című magyar népmesét a bérletsorozat óvodás és alsó tagozatos közönsége.

tovább»A népszerű Amadinda Ütőegyüttes játszott Martfűn a filharmónia bérletsorozat november 8-ai repertoárján, Dobpergés című produkciójukkal szórakoztatva középiskolás közönségüket. A magyar zenei élet egyik meghatározó hangszeres formációja az ütőhangszerek különleges világát mutatja be fellépésein országszerte. 

tovább»2017. szeptember 25. és november 12. között ismét útjára indult a nagysikerű országos rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény immár harmadik alkalommal kapcsolódik az eseményhez.

tovább»A Martfű Városi Könyvtár idén is csatlakozott a hazai könyvtárak legjelentősebb programsorozatához, az Országos Könyvtári Napokhoz. A rendezvény idén Bartók Bélát idézve a CSAK TISZTA FORRÁSBÓL címet viselte. A könyvtárak feladata ezúttal az volt, hogy eseményeikkel a környezet iránti szeretetet erősítsék minden korosztályban.

tovább»Fazekas Mihály Ludas Matyi történetének megzenésített változata Balogh Sándor és Lukácsházi Győző tollából, Munkácsyné Danyi Zsuzsanna mesemondóval szórakoztatta az általános iskola alsós tanulóit október 12-én, a Művelődési Központ filharmónia bérletsorozata októberi előadásán.

tovább»,,Világokon át” – az egykor az M2 tévécsatornán futó, tizenkét részes ismeretterjesztő műsor az életet átfogó témaköröket filozófiai és metafizikai aspektusból vizsgáló előadásaival, izgalmas vetítéssorozattal jött el hozzánk Martfűre idén tavasszal. A számos érdeklődőt vonzó sorozat, a szerkesztő - rendező Lőrincz Gabriella kalauzolásában a nyári hónapok után októbertől újabb témákkal és gondolkodókkal várja vendégeit a művelődési központba.

tovább»Október 12-én, csütörtökön 16 órakor izgalmas időutazásra hívunk mindenkit Martfű cipőgyár előtti történelmében. A Múzeumok Őszi Fesztiválja második rendezvényén a Kövér-major magtáránál, az egykori téglagyár helyén és a Kastélyszállóban Vas Béla helytörténet kutató kalauzol minket. Martfűi versek, meleg tea és egy kis harapnivaló is várja a program vendégeit.

tovább»  A szelídség, békesség jelképével, egy angyalkával fotózkodhattak szeptember harmadik hetében mindazok, akik megpillantották. Prónai Andrea kézműves alkotása a város több pontján várta a gyermekeket, felnőtteket egy közös szelfire, csoportképre. A fotókat a városi könyvtár e-mail címére lehetett beküldeni. Sokan kérdezték a szervezőket, miért is van, volt mindez?

tovább»A Kulturális Örökség Napjai keretein belül szeptember 16-án a Bata-lakótelep, a cipőgyár alapítása és a cseh nyelvű városrendezési terv köré rendeztük a délutáni programot, bekukkanthattunk a még ma is oly kedvelt, a ’40-es évek elején épült Bata-házba.

tovább»Hírt adtunk már róla, hogy másfél évig, 2018 végéig látható Szentendrén Hé ’67 címmel az a kiállítás, mely a Skanzen 50. születésnapja alkalmából az 1960-70-es évek Magyarországát, a lakosok életmódját és mindennapjainak hangulatát hivatott érzékeltetni. A kiállítás látványtervezője a panelházakat fekete „dobozokkal” jeleníti meg, a dobozok tetején háló sejteti a kor politikai légkörét.

tovább»