Kultúra

Stonawski József egyéni hangvételű lírájával ismerkedhettek meg az érdeklődők a szerző Többek között című kötetének bemutatóján, 2017. november 14-én.

tovább»A Magyar Népmese Színház nagysikerű előadása várta a martfűi és környékbeli gyerekeket a Művelődési Központ Csiri-biri bérletsorozata november 15-i előadásán, Martfűn. Ezen a délutánon zenés - mesejáték feldolgozásban látta „A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack - avagy Katinka kertje” című magyar népmesét a bérletsorozat óvodás és alsó tagozatos közönsége.

tovább»A népszerű Amadinda Ütőegyüttes játszott Martfűn a filharmónia bérletsorozat november 8-ai repertoárján, Dobpergés című produkciójukkal szórakoztatva középiskolás közönségüket. A magyar zenei élet egyik meghatározó hangszeres formációja az ütőhangszerek különleges világát mutatja be fellépésein országszerte. 

tovább»2017. szeptember 25. és november 12. között ismét útjára indult a nagysikerű országos rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény immár harmadik alkalommal kapcsolódik az eseményhez.

tovább»A Martfű Városi Könyvtár idén is csatlakozott a hazai könyvtárak legjelentősebb programsorozatához, az Országos Könyvtári Napokhoz. A rendezvény idén Bartók Bélát idézve a CSAK TISZTA FORRÁSBÓL címet viselte. A könyvtárak feladata ezúttal az volt, hogy eseményeikkel a környezet iránti szeretetet erősítsék minden korosztályban.

tovább»Fazekas Mihály Ludas Matyi történetének megzenésített változata Balogh Sándor és Lukácsházi Győző tollából, Munkácsyné Danyi Zsuzsanna mesemondóval szórakoztatta az általános iskola alsós tanulóit október 12-én, a Művelődési Központ filharmónia bérletsorozata októberi előadásán.

tovább»,,Világokon át” – az egykor az M2 tévécsatornán futó, tizenkét részes ismeretterjesztő műsor az életet átfogó témaköröket filozófiai és metafizikai aspektusból vizsgáló előadásaival, izgalmas vetítéssorozattal jött el hozzánk Martfűre idén tavasszal. A számos érdeklődőt vonzó sorozat, a szerkesztő - rendező Lőrincz Gabriella kalauzolásában a nyári hónapok után októbertől újabb témákkal és gondolkodókkal várja vendégeit a művelődési központba.

tovább»Október 12-én, csütörtökön 16 órakor izgalmas időutazásra hívunk mindenkit Martfű cipőgyár előtti történelmében. A Múzeumok Őszi Fesztiválja második rendezvényén a Kövér-major magtáránál, az egykori téglagyár helyén és a Kastélyszállóban Vas Béla helytörténet kutató kalauzol minket. Martfűi versek, meleg tea és egy kis harapnivaló is várja a program vendégeit.

tovább»  A szelídség, békesség jelképével, egy angyalkával fotózkodhattak szeptember harmadik hetében mindazok, akik megpillantották. Prónai Andrea kézműves alkotása a város több pontján várta a gyermekeket, felnőtteket egy közös szelfire, csoportképre. A fotókat a városi könyvtár e-mail címére lehetett beküldeni. Sokan kérdezték a szervezőket, miért is van, volt mindez?

tovább»A Kulturális Örökség Napjai keretein belül szeptember 16-án a Bata-lakótelep, a cipőgyár alapítása és a cseh nyelvű városrendezési terv köré rendeztük a délutáni programot, bekukkanthattunk a még ma is oly kedvelt, a ’40-es évek elején épült Bata-házba.

tovább»Hírt adtunk már róla, hogy másfél évig, 2018 végéig látható Szentendrén Hé ’67 címmel az a kiállítás, mely a Skanzen 50. születésnapja alkalmából az 1960-70-es évek Magyarországát, a lakosok életmódját és mindennapjainak hangulatát hivatott érzékeltetni. A kiállítás látványtervezője a panelházakat fekete „dobozokkal” jeleníti meg, a dobozok tetején háló sejteti a kor politikai légkörét.

tovább»A közművelődési szakma jelenéről, jövőjéről és tapasztalataikról is egyeztettek a Nyugalmazott Népművelők IX. Országos Találkozóján, melynek a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében két napon át Martfű adott otthont.  A szeptember 20-án induló rendezvény szakmai programjain túl a találkozó közel nyolcvan résztvevője, a házigazda martfűi közművelődési szakemberek segítségével, Martfű és Tiszaföldvár kulturális és muzeális értékeivel is megismerkedett. 

tovább»A 2017/2018-as tanévben is várja a régi és új növendékeket a Balance Művészeti Egyesület.

tovább»Változatos zenei programokat, felszabadult hangulatot és ünnepi pillanatokat is ígér Martfű idei fesztiválja – hangsúlyozta a rendezvényeket sorolva Asztalos Árpádné igazgatónő, hozzátéve, a VI. ÖrökZöld Tisza Fesztivál ebben az évben is a Martfűi Ünnepi Napokba beágyazva várja vendégeit, a Martfű Termál Spa és Martfű Város Önkormányzata együttműködésében.

tovább»
A hely szelleméhez igazodva látnivalóban gazdag, az 1960-80-as évek hangulatát megidéző tárlattal képviselte városunkat a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény a közkedvelt Szocijármű Kiállításon és Nosztalgia Találkozón.

tovább»Az év végi gálára és versenyeikre is alapoztak nyári tánckurzusukon a Modern Táncműhely növendékei július 10-14-ig. A fejlődés mint legfőbb cél mellett, a táncműhely művészeti vezetője Tóth Nóra azt is fontosnak tartotta, hogy tanítványai jó hangulatban, baráti közösségben szerezzenek minél több élményt a vakáció táncóráin.

tovább»Az idén 10. alkalommal adott koncertet városunk katolikus templomában Ad de Joode holland orgonaművész. Könnyed nyáresti szórakozásra, felemelő pillanatokra számíthatott, aki július 9-én vasárnap 18 órakor ellátogatott a Szent Tamás-templomba.

tovább»16 órától a Gru 3 (3D, sz), 18 órától a Valerian és az ezer bolygó városa (3D, sz) filmekkel várjuk a mozilátogatókat 2017. július 20-án, csütörtökön. Ezek lesznek az első filmek, amelyeket a Művelődési Központ mozi és színházterme bútorzatának cseréjét követően, korszerű és kényelmes székekben ülve tekinthetnek meg a látogatók.

tovább»Ötnapos ének-zenei tábor várta a gyerekeket 2017. július 3-7-ig Vincze Lilla énekművész, a Művelődési Központ és a Martfű Termál SPA szervezésében. Az újonnan elsajátított zenei ismereteikről pedig a népszerű előadó táborzáró, martfűi nyáresti koncertjén adtak számot a zenei kurzus résztvevői.

tovább»A Szentendrei Szabadtéri Múzeum idén ünnepli 50 éves születésnapját. Ebből az alkalomból nyitották meg Hé '67 című kiállításukat, mely a 60-70-es évek életmódját, mindennapjait mutatja be. Ha valaki odalátogat, büszkén mutathatja ismerőseinek a Martfűi Városi Könyvtár eredeti berendezését és a Tisza Cipő neontábla mellett a legjellemzőbb Tisza Cipő modelleket is.

tovább»Martfű-mese címmel közös napközis tábort hirdetett a Városi Könyvtár és a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény 2017. június 19. és 23. között Székácsné Tálas Gabriella könyvtáros és Eiler Zita muzeológus vezetésével. Fontos feladatunknak tartjuk megismertetni a városunkban élő gyermekeket a település történetével, idei táborunkon a mese segítségével. Ezért öt délelőttön keresztül játékos várostörténeti foglalkozásra vártuk a gyermekeket. Célunk volt, hogy a foglalkozássorozat színes legyen, szórakoztató, kapjon szerepet a mozgás is az ismeretátadás és az alkotás mellett. 

tovább»Idén második alkalommal rendezték meg a martfűi kezdeményezésű Magas Füves Part könnyűzenei művészeti fesztivált. A szervező Martfűi Ifjúsági Csoport egyesület munkájának köszönhetően az ez alkalommal kétnapossá avanzsáló fesztivál 10 zenekar koncertjével várta az érdeklődőket június utolsó előtti hétvégéjén, a martfűi Kikötő téren.

tovább»A Dalma Dance Club S.E. martfűi csoportjai idén nagyon szép eredményekkel zárták a tanévet. Összesen 5 különböző versenyen vettek részt  az év során. Az Országos Moderntánc verseny kupafordulóiról 6 arany 8 ezüst és 1 bronzérmet hoztak haza, valamint ebben az évben első alkalommal két minősítő versenynek is a Martfűi Művelődési Központ adott otthont, ahol a martfűi csoportok 5 arany minősítést zsebeltek be.

tovább»„Ezen az éjszakán, amikor 15. alkalommal nyílnak meg a múzeumok, hogy közös tudásunk és nemzeti örökségünk féltve őrzött kincseit közreadják, a főváros nagy intézményeitől a helyi gyűjteményekig – nagyjából 380 intézmény 2100 programjával hív találkozásra bennünket. A Múzeumok Éjszakája megmutatja, milyen gazdagok is vagyunk: mennyi szép és jó, érdekes és nagyszerű dolog vár arra, hogy felfedezzük, megismerjük, és valamiképp életünk részévé tegyük, mert valamikor része volt az életünknek.” (www.muzej.hu)

tovább»A martfűi mozgásművészeti csoportok 2017. június 18-i évzáró bemutatójukra várták közönségüket. A táncgála színpadán néptáncosok, balettosok, társastáncosok, valamint a modern tánc és a break martfűi csoportjai mutatták be egészéves munkájuk eredményét, újonnan készült táncprodukcióikat és az idei évben szakmai sikereket is elért előadásaikat.

tovább»