Kultúra

Változatos zenei programokat, felszabadult hangulatot és ünnepi pillanatokat is ígér Martfű idei fesztiválja – hangsúlyozta a rendezvényeket sorolva Asztalos Árpádné igazgatónő, hozzátéve, a VI. ÖrökZöld Tisza Fesztivál ebben az évben is a Martfűi Ünnepi Napokba beágyazva várja vendégeit, a Martfű Termál Spa és Martfű Város Önkormányzata együttműködésében.

tovább»
A hely szelleméhez igazodva látnivalóban gazdag, az 1960-80-as évek hangulatát megidéző tárlattal képviselte városunkat a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény a közkedvelt Szocijármű Kiállításon és Nosztalgia Találkozón.

tovább»Az év végi gálára és versenyeikre is alapoztak nyári tánckurzusukon a Modern Táncműhely növendékei július 10-14-ig. A fejlődés mint legfőbb cél mellett, a táncműhely művészeti vezetője Tóth Nóra azt is fontosnak tartotta, hogy tanítványai jó hangulatban, baráti közösségben szerezzenek minél több élményt a vakáció táncóráin.

tovább»Az idén 10. alkalommal adott koncertet városunk katolikus templomában Ad de Joode holland orgonaművész. Könnyed nyáresti szórakozásra, felemelő pillanatokra számíthatott, aki július 9-én vasárnap 18 órakor ellátogatott a Szent Tamás-templomba.

tovább»16 órától a Gru 3 (3D, sz), 18 órától a Valerian és az ezer bolygó városa (3D, sz) filmekkel várjuk a mozilátogatókat 2017. július 20-án, csütörtökön. Ezek lesznek az első filmek, amelyeket a Művelődési Központ mozi és színházterme bútorzatának cseréjét követően, korszerű és kényelmes székekben ülve tekinthetnek meg a látogatók.

tovább»Ötnapos ének-zenei tábor várta a gyerekeket 2017. július 3-7-ig Vincze Lilla énekművész, a Művelődési Központ és a Martfű Termál SPA szervezésében. Az újonnan elsajátított zenei ismereteikről pedig a népszerű előadó táborzáró, martfűi nyáresti koncertjén adtak számot a zenei kurzus résztvevői.

tovább»A Szentendrei Szabadtéri Múzeum idén ünnepli 50 éves születésnapját. Ebből az alkalomból nyitották meg Hé '67 című kiállításukat, mely a 60-70-es évek életmódját, mindennapjait mutatja be. Ha valaki odalátogat, büszkén mutathatja ismerőseinek a Martfűi Városi Könyvtár eredeti berendezését és a Tisza Cipő neontábla mellett a legjellemzőbb Tisza Cipő modelleket is.

tovább»Martfű-mese címmel közös napközis tábort hirdetett a Városi Könyvtár és a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény 2017. június 19. és 23. között Székácsné Tálas Gabriella könyvtáros és Eiler Zita muzeológus vezetésével. Fontos feladatunknak tartjuk megismertetni a városunkban élő gyermekeket a település történetével, idei táborunkon a mese segítségével. Ezért öt délelőttön keresztül játékos várostörténeti foglalkozásra vártuk a gyermekeket. Célunk volt, hogy a foglalkozássorozat színes legyen, szórakoztató, kapjon szerepet a mozgás is az ismeretátadás és az alkotás mellett. 

tovább»Idén második alkalommal rendezték meg a martfűi kezdeményezésű Magas Füves Part könnyűzenei művészeti fesztivált. A szervező Martfűi Ifjúsági Csoport egyesület munkájának köszönhetően az ez alkalommal kétnapossá avanzsáló fesztivál 10 zenekar koncertjével várta az érdeklődőket június utolsó előtti hétvégéjén, a martfűi Kikötő téren.

tovább»A Dalma Dance Club S.E. martfűi csoportjai idén nagyon szép eredményekkel zárták a tanévet. Összesen 5 különböző versenyen vettek részt  az év során. Az Országos Moderntánc verseny kupafordulóiról 6 arany 8 ezüst és 1 bronzérmet hoztak haza, valamint ebben az évben első alkalommal két minősítő versenynek is a Martfűi Művelődési Központ adott otthont, ahol a martfűi csoportok 5 arany minősítést zsebeltek be.

tovább»„Ezen az éjszakán, amikor 15. alkalommal nyílnak meg a múzeumok, hogy közös tudásunk és nemzeti örökségünk féltve őrzött kincseit közreadják, a főváros nagy intézményeitől a helyi gyűjteményekig – nagyjából 380 intézmény 2100 programjával hív találkozásra bennünket. A Múzeumok Éjszakája megmutatja, milyen gazdagok is vagyunk: mennyi szép és jó, érdekes és nagyszerű dolog vár arra, hogy felfedezzük, megismerjük, és valamiképp életünk részévé tegyük, mert valamikor része volt az életünknek.” (www.muzej.hu)

tovább»A martfűi mozgásművészeti csoportok 2017. június 18-i évzáró bemutatójukra várták közönségüket. A táncgála színpadán néptáncosok, balettosok, társastáncosok, valamint a modern tánc és a break martfűi csoportjai mutatták be egészéves munkájuk eredményét, újonnan készült táncprodukcióikat és az idei évben szakmai sikereket is elért előadásaikat.

tovább»Idén is csatlakozik az országosan meghirdetett Múzeumok Éjszakája programsorozathoz a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény a Városi Könyvtárral és a Művelődési Központtal együtt, megidézve az 1960-80-as évek hangulatát.

tovább»Minden tekintetben ideális helyszínnek nevezte Martfűt Izaki Maszahiro, Szolnok város főzeneigazgatója, aki a karnagykurzus vezetőjeként világhírű karnagyi tudását osztotta meg hallgatóival a 2017. június 6-án kezdődő és két héten át tartó magas rangú művészeti képzésen városunkban.

tovább»Idén negyedik alkalommal rendeztek Pünkösdi Kórustalálkozót a helyi és környékbeli települések énekkarainak részvételével 2017. június 5-én, pünkösdhétfőn a martfűi Szent Tamás-templomban.

tovább»Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy a június 10. szombat 20 órára a Martfű Szent István térre meghirdetett szabadtéri koncert a MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN lesz megtartva.

tovább»Június 6-16-ig városunk ad otthont a SZOLNOK MASTERCLASS Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzusnak, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar szervezésében. A nemzetközi szinten is egyedülálló zenei képzésen egy időben fejleszthetik tudásukat a világ számos pontjáról érkező karnagyok és karmesterek.

tovább»Tizenkét ország részvételével június 6-án elkezdődött a SZOLNOK MASTERCLASS Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzus, melyre a világ számos pontjáról érkeztek „tanulók”. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar szervezésében megvalósuló egyedülálló, nagyszabású képzésre Brazíliából,  Thaiwanról, Janpánból, Kínából, Izraelből, Törökországból, Görögországból, Fehéroroszországból, Franciaországból és Svájcból is érkeztek hallgatók, a magyar résztvevők mellett.

tovább»Igazi kultúrtörténeti eseményként üdvözölte Martfűn a Művelődési Központ igazgatója az intézmény legújabb kiállítását, mely tizennégy szolnoki elismert művész, köztük szobrászok, festők, grafikusok alkotásait tárja a nagyközönség elé. „A Szolnoki Művésztelep és Köre komplex kiállítása keresztmetszetét adja a Művésztelepen és vonzásában működő művészek alkotásainak” – mondta el a színvonalas tárlat május 26-iünnepélyes megnyitóján Asztalos Árpádné igazgatónő. 

tovább»Tangót, szambát, rumbát és keringőt is bemutattak év végi záróvizsgájukon a Szilver Táncsport Egyesület és Művészeti Iskola Társastánc Tagozatának martfűi növendékei, akik az elmúlt tanévben a társastánc különböző műfajain keresztül ismerkedtek a mozgásművészet alapjaival.

tovább»20 év a textilek bűvöletében. Ezt a címet kapta a Martfűi Napraforgók Folt-mozaik Varróklub jubileumi kiállítása, amely május 22-ig látható a Művelődési Központban. Az összetartó foltvarró közösség tagjai munkáikba ezúttal is szívüket-lelküket belevarrták, két évtized felhalmozott tudását tárva a nagyközönség elé.

tovább»Igazi mediterrán, temperamentumos zenés este vendégei lehetettek mindazok, akik részt vettek a Szentpéteri Csilla & Band „Temperamento” című nagyszabású koncertjén, Martfűn, április 26-án. A virtuóz zongorajátékkal, izgalmas hangszer párbajokkal kísért egyedülálló produkció nagy sikert aratott városunkban is, mintahogyan koncertkörútja során is több tízezer embernek nyújtott már felejthetetlen élményt.

tovább»2017. április 22-23-án került megrendezésre Mezőtúron a „MezőTour” IV. Országos Balett és Modern tánc Fesztivál, melyen a Balance Művészeti Egyesület növendékei sikeresen szerepeltek.

tovább»2017. április 13-án, csütörtökön városunkba látogatott az ötvenfős francia „Chorale du Bras D’or” gyermekkórus és a „La Chanterelle” vegyes kar. A francia delegáció nem először járt Martfűn. Az Észak-Franciaországból érkező vendégek a Jászkun Picard Magyar - Francia Baráti Társaság meghívására érkeztek hazánkba.

tovább»A Városi Könyvtár minden évben szavalóversenyt rendez a Költészet Napja alkalmából. Április 10-én a felső tagozatos és középiskolás diákok versenyén, április 12-én az alsó tagozatos gyerekek versenyén köszöntöttük a drukkoló szülőket, nagyszülőket, a támogató pedagógusokat, a zsűri tagjait és a két délután főszereplőit, a szavalni szerető fiatalokat. 

tovább»