Kulturális szakemberek látogatása Martfűn

Martfű is helyszíne volt annak a Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintő tanulmányútnak, melyen kulturális, önkormányzati és a civil közösségeket képviselő szakemberek látogattak el a Művelődési Központ és Könyvtárba 2018. június 21-én. Vendégeik Asztalos Árpádné igazgató és munkatársai kalauzolásában megismerhették az intézmény közösségi tevékenységeit és azt a mintaprojektet, amit tavaly nyújtott be a martfűi kulturális intézmény a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” program keretében.A látogatás alkalmával a szakemberek abba is betekintést nyertek, hogyan tud együttműködni egy intézményen belül több szakmai terület, így a könyvtár, a közművelődés és a múzeum. A szakmai kalauzolás során a Martfűt és kulturális életét, közösségfejlesztő programjait bemutató előadásokkal várták a vendégeket, majd megtekintették a Hely- és Ipartörténeti Gyűjteményt, a kerámiagyűjteményt és a Kézműves Házat. Székácsné Tálas Gabriella bemutatta azt a papírszínházat, a Martfű mesét, ami szintén eszköze volt a benyújtott projektnek.

A megyénkben megvalósuló ún. „látóút” szakmai rendezvénysorozat célja, hogy a résztvevőkkel  közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen és közösségi alapon működő jó gyakorlatokat, tevékenységeket ismerjenek meg. A helyszínlátogatások, szakmai fórumok segítik a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

– „Hasznos szakmai együttlét volt ez a találkozás” – fogalmazott az igazgatónő, azt is hozzátéve, amellett, hogy a zömmel Dunántúlról érkező szakemberek is bemutatták saját közösségi tevékenységeiket, sikerült felkelteni az érdeklődésüket az itt folyó munka, szakmai tapasztalatok iránt.

A tizennyolc megyét érintő kulturális projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Széchenyi Könyvtár konzorciumi együttműködésében valósul meg.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>