Látnivalók

Martfű fiatal, ipari jellegű kisváros. A Szolnok felől ide érkező először ugyan a robosztus gyár- és üzemépületeket veszi észre, de tovább pillantva a település épített és természeti környezetének szépségeiben is elmerül.

 

Az új városközpont sziluettje templomaival, a városházával, köztéri szobraival, parkjának platánfáival, örökzöldjeivel már messziről vonzza a tekintetet.

Martfű egyedi atmoszféráját bárki megtapasztalhatja, aki egy laza sétát tesz a városközponttól, a lírai gesztenyesor zöld csipkéi alatt eljutva a Tisza-part élő, éltető zöldjéhez. A Tisza egész hullámtere a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet része. Gazdag növény- és állatvilág népesíti be a festői szépségű partszakaszt.

A Martfűt életre hívó ipar dokumentumait, tárgyi emlékeit őrzi az 1974-ben alapított helytörténeti gyűjtemény. Az intézmény mögött láthatók a cipőgyártás hőskorában épült Bata-házak, igényes zöldövezetben.

A város mellett futó Tisza folyó partján, az emeletes házak és a gazdasági városrész tövében még megtalálhatók az egykori téglagyár nyomai. Közelében épült fel a Martfű Termál SPA turisztikai központ.

Csónakázó tó a Gyógykempingben

Csónakázó tó a Gyógykempingben

Legfiatalabb épülete a széleskörű rekreációs szolgáltatást, gyógymedencéket, versenyuszodát magába foglaló szálloda. Tiszaföldvár felé továbbhaladva, a régi téglagyári bányagödörben alakították ki a csónakázótóval bővített gyógykempinget. Főépületében nyilvános bár és bowling-pálya is található. A komplexum legromantikusabb épülete, a Martfű földesúri időszakában emelt kis kastély, évszázados fáival, ősparkjával.