Jász-Nagykun-Szolnok megye turisztikai kínálata, egészségturizmus

Jász-Nagykun-Szolnok megye turisztikai adottságai között nem találhatók klasszikusan látványos turisztikai vonzerők, azonban a folyóvölgyek és állóvizek természet közeli állapota, a számottevő gyógy-és termálvízkincs lehetővé teszi az idegenforgalom tájkonform formáinak fokozatos térnyerését. Mindez különösen a vadászatra, horgászatra, a vízi-, lovas- és kerékpárturizmusra vonatkozik.

A Tisza, a Körös, a Zagyva folyó vízfelülete, a természetes állapotú folyóvölgyek európai viszonylatban fontos,”zöldfolyosót” képeznek, de az ökoturizmus és a vízi-turizmus fejlődése is jelentős. A holtágak elsősorban a horgászturizmus számára ideálisak. Védett természeti területei kedvelt célterületek a természetjárók, a kirándulók és a természetbúvárok számára.

Jász-Nagykun-Szolnok megye turizmusának alakulása a megye társadalmi-gazdasági életének valamennyi szegmensére kifejti hatását. A sokoldalú és színes turisztikai értékek, a szennyezetlen, tiszta környezet, a hagyományos vendégszeretet, a változatos rendezvények a megye turisztikai vonzerejének növekedését eredményezik.

Megyénkben hét kistérséget különítünk el, melyek eltérő módon vesznek részt a térségi turisztikai fejlesztések koordinálásában. A megyében működő jelentős kistérségi és helyi, a turizmusban közvetlenül vagy közvetve érintett turisztikai szervezetek közül jelentős szerepet tölt be városunkból a Martfű Városi Sportegyesület Természetbarát Szakosztálya.

Megyénk gyógyvizei nemzetközi vonzerőt képviselő turisztika kialakítását teszik lehetővé. A gyógyturizmus fejlesztése egyben egy fontos természeti erőforrásunk hatékony hasznosítását, és az egész éves turisztikai idény megteremtését segítheti elő. Az egészségturizmus, melyben Martfű is kiemelkedő szerepet tölt be, az egyik legelőnyösebb turisztikai forma. A megyében található fürdők egy része már korszerű látványelemekkel és növekvő igényeknek megfelelő széles skálájú szolgáltatásokkal rendelkezik.

A gyógyvíz Martfû turisztikai értéke
A gyógyvíz Martfû turisztikai értéke

Magyarországon, de főleg az Alföldön jelentős termálvízkészlet található. Jász-Nagykun-Szolnok megyében Martfűn, Cserkeszőlőn, Jászapátin, Berekfürdőn, Karcagon, Kisújszálláson, Kunhegyesen, Mezőtúron, Szolnokon, Tiszaföldváron, Tiszafüreden, Törökszentmiklóson, Túrkevén minősített gyógyvizű fürdő üzemel