„Ez a találkozó egy új kezdet!” – A gazdasági lehetőségekkel ismerkedett a holland nagykövet Martfűn

René van Hell, Hollandia budapesti nagykövete és Elzo Molenberg nagykövet helyettes járt Martfűn 2018. július 17-én. A látogatás célja a magyar - holland gazdasági kapcsolatok erősítése, amelynek eredményeként újabb holland cégek, vállalkozások települhetnek városunkba. Ehhez a nagykövet szerint is minden lehetőség adott Martfűn.A találkozót a településünkön élő holland házaspár, Frits Niessen turisztikai tanácsadó, kemping szakértő és felesége kezdeményezte. Az önkormányzat meghívására érkező vendégeket ünnepélyes keretek között, a városháza nagytermében köszöntötte dr. Papp Antal polgármester, tájékoztatva a diplomáciai képviselet vezetőit Martfű gazdasági helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről.

– A város befogadó, tíz nemzetiség tagjai élnek itt. Akik dolgozni akarnak, ipart hoznak, fejleszteni szeretnék Martfűt, azokat szívesen látjuk – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy továbbra is szeretnék fenntartani ezt az érdeklődést, magánszemélyek és gazdasági társaságok esetén is.

– Martfű szinte az ország közepén fekszik, ideális környezet, logisztikailag előnyös hely, ezért is jött ide annak idején jó pár cég, köztük a holland Heineken, amely jelenleg logisztikai központként működteti az itteni korábbi gyárát. A 4-es és a 44-es utakat érintő fejlesztésekről is beszélt a városvezető, amelyek megközelíthetőbbé teszik a települést.

A gazdasági lehetőségekkel összefüggésben hallhattunk a világon egyedinek számító magyar önkormányzati támogatási rendszerről is. – Van feladatfinanszírozás, amivel az állam finanszírozza az önkormányzatokat, és vannak helyi adók, mint az iparűzési adó. A helyi adó arányában az állam visszavonja az önkormányzati feladatfinanszírozás mértékét. Ha a Heineken nem fizeti a helyi iparűzési adót, az komoly kiesés az önkormányzatnál, és a foglalkoztatás terén is jelentős a visszaesés.

A Heineken Hungária Zrt. Martfűi Sörgyárának tavalyi bezárása nehéz helyzetbe hozta a várost, az 1,5 milliárdos éves költségvetéssel működő önkormányzat a cég által fizetett korábbi, közel 90 milliós adóbevétele a negyedére esett vissza. Az önkormányzat számos lépést tett a sörgyártás megszüntetésének elkerülésére, kormányzati szinten is kérve, hogy a sörös cég tovább folytassa a termelést Martfűn, az állam vegye át a sörgyár működtetését, vagy kapjon támogatást az önkormányzat a déli ipari park létrehozására irányuló pályázata. A gyár további működtetésére irányuló elképzelések nem valósultak meg, és a megyei Területi Operatív Program keretében benyújtott pályázat sem kapott támogatást.

A szűkülő gazdasági lehetőségek mellett továbbra is Martfű meglévő, bővíthető és kialakítás alatt álló iparterületeit és a turizmust emelte ki kitörési ágazatokként a találkozón dr. Papp Antal, hangsúlyozva, hogy a turisztikai kínálat terén is bővítésre volna szükség.

A szálloda és a kemping magas vendégszámmal működik. Martfűn biztosított az a hármas, ami országosan is kevés helyen van meg: gyógyhely, gyógyvíz és gyógy szálloda.

A környező településekhez képest a munkanélküliség is alacsony, és megállt a lakosság csökkenésének korábbi folyamata. Két éve emelkedik a gyermekek száma, és egyre több fiatal költözik a városba.

René van Hell nagykövetként feladatának tekinti a gazdasági kapcsolatok erősítését Hollandia és Magyarország között. – Önöknek komoly az ambíciójuk, hogy ez a város tovább fejlődjön. Itt megvan az az akarat, hogy nincs lehetetlen – fogalmazott a találkozó tapasztalatait összegezve a diplomata.

A Heineken helyi termelésének megszüntetésével kapcsolatban elmondta: tájékozódtak az ügyben, számukra fontos tudni, hogy milyen hatása van a holland cégek működésének a magyar gazdaságra. – Ezt a találkozót úgy tekintem, mint egy új kezdetet! – hangsúlyozta a korábban kereskedelmi és pénzügyi területen dolgozó közgazdász, és további egyeztetést kezdeményezett a városvezetéssel a konkrét gazdasági elképzeléseikről. – Kilencszáz olyan vállalkozás működik Magyarországon, amelynek a központja Hollandiában van, hátha tudjuk bővíteni ezt a számot, akár Martfűn is.

A találkozó a város értékeinek személyes megismerésével folytatódott. Délután helyi gazdasági szereplők, cégek képviselőivel találkozott a nagykövet. Erre a rendezvényre a sajtó képviselőit is várták.

A Heineken Hungária Zrt. 480 főt foglalkoztat hazánkban, ebből 37-en dolgoznak Martfűn. Jelenleg logisztikai központot üzemeltetnek a városban, Kelet-Magyarországot látják el innen termékeikkel.

A forgácsolással és fémfeldolgozással foglalkozó Rigo Kft. családi vállalkozás, ahol közel nyolcvanan dolgoznak. A nyomdaipari gépeket is előállító cég ez utóbbi szektorban a világ harmadik legnagyobb gyártója. Fejlesztési eredményeiket a közelmúltban Magyar Termék Nagydíjjal ismerték el.

A Martfű Termál SPA házigazdaként is bekapcsolódott a találkozó programjába, ezzel is erősítve azt az elképzelést, hogy náluk találkozzanak a cégek vezetői, kapocsként működjenek a világ különböző pontjai között.

– Martfűn több csúcstechnológiai iparág jelen van, a Martfű Termál SPA kiváló létesítmény, az önkormányzat készen áll a gazdasági befektetések támogatására, és a kulturális élet is igen sokrétű – összegezte városunkban szerzett tapasztalatait a holland nagykövet. – Ha újabb holland cégek kapcsolatba lépnek velem a magyar piac kapcsán, akkor biztosítani fogom a találkozás lehetőségét Martfű polgármesterével. Mert ez a város nem csak virágzó, de számos lehetősége van az üzleti szférában – fogalmazott René van Hell.

– Elmondtuk a gondjainkat és azt is, hogy milyen lehetőségeket tudunk biztosítani – reagált az elhangzottakra a város polgármestere. A Heinekennel továbbra is fenntartjuk a jó viszonyt, a döntésük egy multi cég döntése volt. Ezen tovább kell lépni, új kapcsolatokat keresünk a város fejlesztése érdekében. Folytatnunk kell az egyeztetést, és lehetőségeket ajánlani Martfűvel kapcsolatban. Ez a fejlődés fontos a helyi vállalkozásoknak és turisztikai szempontból is – hangsúlyozta dr. Papp Antal.

René van Hell nyitott a városvezetés gazdasági elképzeléseire. Személyes tapasztalatai alapján ajánlani fogja a hazánkban befektetést tervező holland cégek számára a Martfű nyújtotta lehetőségeket. A gazdasági kapcsolatok erősítésére irányuló egyeztetés, a martfűi és holland gazdasági szereplők széles körének bevonásával, néhány hónapon belül újabb lendületet vesz.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2018-07-19 13:26