„A tánc Martfűn is örök” – Táncgála 2018

Gálaműsoron ünnepelhettük ismét városunkban a táncot, és azokat a martfűieket, akik a táncban lelve örömüket, közönségüknek is élményt nyújtanak fellépéseikkel. A néptánc, a  balett, a társastánc és a break-tánc műfajait gyűjtötte csokorba az idei táncgála, melyen egy  híján  húsz, látványos produkció követte egymást.– „A ma fellépő sok-sok gyermek, fiatal és felnőtt bizonyítja, hogy rendületlen városunkban a tánc szeretete. A táncé, amely közösséget teremt és megteremti test és lélek harmóniáját. Ezt a közösségi élményt és fejlődést mutatják meg táncosaink Önöknek” – hangzott el a műsorvezető, Deákné Szilágyi Andrea gálát nyitó köszöntőjében.

Az elmúlt szakmai évben nagyon sok új koreográfia született, az elért sikereket Martfű mozgásművészeti csoportjainak szép eredményei tükrözik.

A Modern Táncműhely igényes koreográfiái szakmai elismeréseket is érdemeltek. A kisiskolás csoport a Gyermek Táncművészeti Fesztiválon modern tánc kategóriában 3. helyezést, a Berczik Sára Emlékversenyen szintén 3. helyezést ért el. A táncműhely nagycsoportja felnőtt kategóriában indult a Táncművészeti Fesztiválon, ahol kortárs tánc kategóriában a 3. helyen végeztek, a Berczik Sára Emlékversenyen szintén 3. helyezést értek el a lányok. A csoport művészeti vezetője, koreográfusa: Tóth Nóra táncművész.

Kiváló eredményekkel büszkélkedhet a Szilver Táncsport Egyesület és Művészeti Iskola is, hiszen martfűi növendékei közül számos tehetséges páros hozott haza dobogós helyezésekért járó szakmai elismerést. Táncpedagógusuk Prozlik Anna.

Nemzetközi és országos balett és modern tánc fesztiválokon, táncversenyeken érdemelték ki a zsűri elismerő helyezéseit a Balance Művészeti Együttes táncosai is. Szóló és duó koreográfiáik sikerrel szerepeltek több megmérettetésen. Az együttes művészeti vezetője, koreográfusa: Erős Barbara Irén.

A táncgálák mindig különleges színfoltja, a Street Feelings Break Csoport is új koreográfiával jött a bemutatóra. A break-es fiatalok között Bradács Kevin remekelt versenyen, tavaly ősszel Diákolimpián Németországban, majd Szlovákiában nemzetközi versenyen vett részt. A csoportot Nyári Lajos vezeti.

A Dalma Dance Club háza táján is sok a jó hír, ám az ezen a napon rendezett 20 éves jubileumi ünnepségük miatt a „Dalmás” lányok ezúttal hiányoztak a fellépők sorából.

Nagy sikert arattak ezen a gálán is a martfűi néptáncosok. Stonawskiné Busi Ildikó és Kecskés Gergő vezetésével a több mint 60 esztendős Martfű Néptáncegyüttes tagjai továbbra is a város egyik legértékesebb művészeti közösségeként képviselik településünket. Fellépéseiken túl, városi és megyei szinten is táncházakkal népszerűsítik a néptánc kultúrát.

A gyermek néptáncosokra is büszke a város. Az öt éve működő Napvirág Gyermek Néptáncegyüttes és a tavaly alakult Kis-Napvirág Gyermek Néptáncegyüttes növendékei ugyancsak Ildikó művészeti képzése során sajátítják el a néptánc alapjait, a tánc örömén túl azt a célt is szem előtt tartva, hogy tovább éltessék és tovább örökítsék a hagyományokat.

A több mint kétórás gálaműsort záró finálé valamennyi fellépőt egyszerre ünnepelte a színpadon. Asztalos Árpádné szeretettel gratulált a művelődési intézmény keretei között működő csoportok egész éves munkájához és sikereihez. A tánc örök, emelte ki büszkén az igazgatónő, a nyári szünethez pedig abban a reményben kívánt jó pihenést, hogy szeptembertől ugyanilyen lendülettel folytatódik a tánctanulás Martfűn.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2018-06-19 16:02