Összefogás az egészségért – 10 éves a Martfűi Egészségmegőrző Nap

Az egészségtudatos martfűi látogatók között az idén sok fiatal is résztvevője volt az Egészségnap programjainak, melyet május 12-én már 10. alkalommal szervezett meg Sinkáné Szőke Ilona, az egészség megőrzésének helyi „nagykövete”, aki ötletével és segítő szándékával egy olyan népszerű egészségmegőrző eseménysorozatnak teremtett hagyományt városunkban, melyre talán ő maga sem gondolt az elején.Az évről évre egyre nagyobb látogatói számhoz igazodva a szűrések, vásárok, bemutatók, előadások köre is bővült, ami azonban a szervező szerint még ennél is fontosabb, az az összefogás, melyet segítségként kap martfűi civil szervezetektől, magánemberektől. Azt mondja, ettől még nagyobb lendületet kap a szervezésben, akár egy-egy martfűi beteg számára véradók toborzásához, vagy még több orvos, természetgyógyász megnyeréséhez ezekre az alkalmakra.

Sinkáné Szőke Ilona szerint ezen a jubileumot ünneplő 10. alkalmon a véradók száma és az előadások hallgatósága is rekordszámot hozott, és a szűréseken is sokan éltek a vizsgálatok lehetőségével. – Az egészségmegőrzés mellett most a megelőzést, a prevenciót helyeztük fókuszba – hangsúlyozta a szervező. – A mentők újra itt voltak közöttünk, most volt a mentők napja, őket is ünnepeltük. Ismertetőikben nem csak újraélesztés volt, hanem alapvető elsősegély nyújtási szabályok is. Itt is azt tapasztaltam – amit egyébként a nap folyamán, az egész rendezvényen –, hogy sok volt a fiatal, gyerekek, kamaszok is.  Ezen nagyon meglepődtem. Eddig a középkorosztály és az idősek jöttek leginkább, és öröm látni, hogy már a fiatalokban is van igény, tudásvágy. A véradók között is sok fiatallal találkoztam, jöttek sorban, egymást bátorítva.

Hasznos, ha már ilyen egészségtudatosan nő fel ez a korosztály. Ez volt a célja és tíz éve is ezzel kezdtem el, hogy figyeljünk oda a testi-lelki egészségre együtt. Az előadások arányát is eszerint állítottam össze, mindkettőre egyforma arányban jöttek az érdeklődők. Bővült a paletta az ételkóstolóknál is, a sajtok mellett most a szörpök, lekvárok, a gyógyteák is megjelentek, és szívesen kóstolták a vendégek a kölesből készült finomságokat is.

Az egészségmegőrző nap kiemelt programjai a szűrések. Az ANTSZ-től jött el hozzánk komoly mérésekkel Bordásné Ignácz Ildikó, aki a tisztiorvosi szolgálat engedélyével lehetett közöttünk. Talpmasszőr, csontkovács és masszőr is várta az érdeklődőket, valamint vérnyomás-, csontsűrűség- és vércukormérés is volt, ezeken mindig nagyon sokan vesznek részt.

Igyekszem helyieket is bevonni, így most újdonságként Végh Zsófia gyógytornász végzett állapotfelmérést, a MÁV kórház főigazgatójának engedélyével. Sok érdeklődő volt nála, igazán ügyes. A kiállítók, a tanácsadók között is van megújulás, főleg a fiatalabb korosztály bővülésével. Ami az egésznek a gerincét adja, hogy kezdetektől fogva itt vannak a martfűi civil szervezetek, a Jóreménység Klub, a Máltai Szeretetszolgálat, a Diabetes Klub és a Boldogság Klub. Az egészséges könyvekkel mindig jelen van a szívünk csücske, a Városi Könyvtár is.

A jubileumhoz méltón, a Martfű Termál Spa hagyományos felajánlásaként kedvezményes fürdőbelépőket sorsolhattunk ki a martfűi és környékbeli résztvevők között, akiktől sok pozitív visszajelzést kaptam a fürdő berendezett relax sarkáról, ahol állapotfelmérés, tanácsadás, talpmasszőr, csontkovács és masszőr is várta az érdeklődőket.

A lelkesedésem töretlen, vannak még további ötleteim, a segítőszándék úgy érzem, évről évre megvalósul, értékelik is az emberek, sőt, egyre többen keresnek meg, hogy mivel járulhatnának hozzá a nap sikeréhez. Nekem ajándék az, ha látom az embereket feltöltődni testileg-lelkileg ezen a napon, ami azért is büszkeség számomra, mert az eltelt tíz esztendő alatt martfűi összefogássá is vált, az egészségért, a betegségek megelőzéséért – emelte ki a rendezvény háziasszonya, lebonyolítója, Sinkáné Szőke Ilona.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2018-05-22 15:31