„Gondolkodó művész és közösségi ember” – Gyurcsek Ferenc jubileumi kiállítása Martfűn

Az egész város Gyurcsek Ferenc kiállítótere, mondta dr. Papp Antal azon a tárlatmegnyitón, mely a 75 esztendős Munkácsy-díjas szobrászművész korai és legújabb alkotásait tárja a nagyközönség elé a Művelődési Központban. „Sok szobra látható Martfűn, az első 1997-ben a Szent István szobor, majd az Időkapu, az 1848-as emlékmű és számos más gyönyörű köztéri szobor” – emelte ki köszöntőjében a polgármester a 2018. április 20-án megnyílt kiállításon.– „A városban sokan tisztelik művészetét és azt, amit munkásságával Martfűnek szolgálatként adott, mert a formálódó város arculatát, emlékezetkultúráját alakította alkotásaival. A művészettel eszközként bánik, amit a világról, az emberi sorskérdésekről való véleménymondásra használ fel. Művészetével nyomot hagyni akar a maga meggyőződése szerint” – mutatta be barátját munkássága ismerője és tisztelője, Prokai Gábor művészettörténész.

– „Nyugtalan, kutató, a megismerésben korlátokat el nem ismerő alkotó, gondolkodó művész és mindezek összességeként közösségi ember” – fogalmazott Prokai Gábor, Gyurcsek Ferenc művészetét az alkotó saját szavaival idézve: „Az emberi méltóság és szabadság agyamban rögzített sarkköveinek az építése”.

Az alkotó számos rangos művészeti díjat érdemelt ki, köztéri szobrai, kisplasztikái, grafikái több mint ötven éve szerepelnek hazai és külföldi tárlatokon. Településünk köztéri szobrainak készítője díszítőszobrász-restaurátor munkássága és köztéri megbízatásai által Európa-szerte ismert és elismert. Elsősorban a közösségi célú, monumentális feladatokhoz vonzódik, de kisléptékű munkáit is monumentális erő jellemzi. Az alkotáshoz használt anyagai között a márvány, a vas és a beton kap szerepet. Pályakezdése óta az ember és a világ viszonya foglalkoztatja, azok az élethelyzetek, amelyek révén az egyén alakítója lehet saját és közössége sorsának.

– Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész több szálon kötődik Szolnok megyéhez, Martfűhöz és a környékbeli településekhez – hangsúlyozta Asztalos Árpádné, a kulturális intézmény vezetője, azt is hozzátéve, a városban élők büszkék, hogy részesei lehetnek a szobrászművész munkásságának.

A Munkácsy-díjas szobrászművész rajzaiból és szobraiból nyílt martfűi kiállítás május 15-ig várja a látogatókat a Városi Művelődési Központ galériáján.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2018-05-04 14:29