Porontyhét az oviban

Martfű három óvodájának nagycsoportosai, közel ötvenen tanulhattak úszni ebben a nevelési évben is.  Az ősszel és tavasszal egy-egy héten át zajló vízhez szoktatási programban szakszerű oktatás keretein belül ismerkednek az úszás alapjaival a kis „porontyok”, akik mindig nagyon várják ezeket az uszodában töltött délelőttöket.– „Mi Porontyhétnek nevezzük ezeket az alkalmakat” – mesélte Gonda Istvánné a foglalkozások élményeit, sikereit sorolva. – „Az ősz folyamán a gyerekeknek már lehetőségük volt öt napot eltölteni az uszodában, ahol megtanulták azokat a szabályokat, amelyek a fürdőben illendő viselkedéshez szükségesek, külön hangsúlyt helyezve a balesetveszélyekre. Azokat az alapokat is megtanulták különböző szinteken, hogyan is mozogjanak a vízben minél biztosabban, könnyedebben. Most, a tavaszi időszakban már nagy öröm volt, hogy minden gyermeknél elértük, hogy bátran viselkedik a vízben, beleteszi a fejét. Van, aki siklik, van, aki már úszni is tud egy kicsit. Én azt hiszem, ez mindenképpen siker, és a legfontosabb, hogy ebben az öt napban rendkívül jól érezték magukat a gyerekek – mondta el a Játékvár Óvoda és Bölcsőde vezetője, azt is hozzátéve, hogy minden szülő örül a lehetőségnek, és mindent meg is tesznek annak érdekében, amit kérnek tőlük. Biztosítják azokat a feltételeket, eszközöket, amikkel a gyermekek biztonságban és jól érezhetik magukat.

Az óvoda vezetője szerint nagyon fontos, mennyire szakszerűen történik az oktatás, hogyan teremtik meg azokat a technikai alapokat, amelyekre később akár egy sportegyesület is építhet. – „Végzett úszásoktatóink is vannak, illetve melléjük beosztva segítő óvodapedagógusok, akik szintén elsajátították azokat az alapokat, melyekkel segíthetik ezt a programot.  Úszásoktatói szakképzettséggel jelen pillanatban két óvónőnk, egy óvó néni pedig gyógy testnevelői végzettséggel rendelkezik. Így kombinálva tudjuk végezni a feladatot, hiszen figyelünk arra is, hogy olyan gyakorlatokat, kis játékokat is szervezzünk, amelyek a gyerekek tartását javítják, a gerincüket erősítik.”

Az óvodások ingyenes úszásoktatását az önkormányzat, mint a program legnagyobb támogatója segíti, a nevelési intézmény és Portyázó Porontyok alapítványa pedig az odajutás közlekedési költségeit biztosítja.

– „Az itt dolgozó felnőttek, akik a gyerekekkel vannak, tanítják őket, kísérik, ők természetesen ingyenesen végzik ezt a feladatot. Ez a program a mi vállalásunk, ezért minden felnőtt odateszi magát. Nyugdíjas kollégáink is visszajárnak segíteni, pontosan azért, hogy még hatékonyabban tudjuk segíteni a gyerekek vízhez szoktatását – fogalmazott az óvodavezető, a program sikerére alapozva a távlati célok között azt is kiemelve, idővel igyekeznek majd az oktatás feltételeit, lehetőségeit a középsősöknek is biztosítani.

A Játékvár Óvoda és Bölcsőde vízhez szoktatási programja legközelebb ősszel várja az uszoda tanmedencéjébe a Kossuth úti, a Május 1 úti és a Munkácsy úti óvodák akkori nagycsoportosait.

Magyar Mária

Tovább a 2018.04.12 - Úszásoktatás óvodásoknak képgalériához>>>

Tovább a 2018.04.12 - Úszásoktatás óvodásoknak - intézmény képei képgalériához>>>

2018-04-23 15:47