Hatékony energiafelhasználás, korszerűbb munkahelyek

Jól halad a Martfű Város Önkormányzata tulajdonában lévő, volt AC raktár épületenergetikai korszerűsítése és megújuló energiahordozót hasznosító felújítása. A városüzemeltetési szervezet épületének energetikai rekonstrukciójára egy TOP-os pályázat keretében 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az önkormányzat.A beruházással a fenntartási költségek csökkentése mellett, egyúttal komfortosabb és esztétikailag is színvonalasabb munkafeltételeket biztosít majd az épület az önkormányzati feladatok elvégzésében közreműködő munkatársaknak. A városüzemeltetési személyzet számára tartózkodó, étkező, asztalos- és lakatos műhelyt valamint munkagép tároló helyiségeket biztosítanak itt.

A több évtizede, eredetileg fűtetlen raktárként épült, majd később fűtési rendszerrel üzemelő épület teljes körű energetikai felújításon esik át. A külső falak 12 cm-es korszerű, grafit tartalmú EPS lapokból készülő hőszigetelést és dryvit vakolatot kapnak, a födémet belülről 20 cm vastag hőszigeteléssel látják el, az ablakokat korszerű műanyag nyílászárókra, a bejáratokat pedig hőszigetelt, szekcionált kapukra cserélik.

Kondenzációs gázkazánról ellátott, helyiségenként szabályozható radiátoros fűtést alakítanak ki, és korszerűsítik a világítást is. A lapos tetőre napelemeket telepítenek.

A korábban raktárként funkcionáló épületet az önkormányzat városüzemeltetési szervezete, a Martfűi Városfejlesztési Nonprofit Kft. használja.

– Az itt dolgozók munkahelyét korszerűsítjük, hogy jó körülmények, kulturált viszonyok között tudjanak majd ezután dolgozni. Fontos szempont az is, hogy kisebb legyen az önkormányzat fűtés- és villanyszámlája, ezért napelemek is kerülnek az épületre – tájékoztatott a helyszínen dr. Papp Antal. – A képviselő-testület a tavalyi évben, a pályázaton nyert 50 millió forinton túl, hétmillió forint további összeg biztosításáról döntött a régi, közel 50 éves épület tető vízszigetelésére, a levezető csatornák cseréjére. A födémszerkezet húszcentis belső hőszigetelést kap, úgyhogy reméljük, hogy most már sokáig jól fog működni.

A városüzemeltetési kft. dolgozói kőműves munkákat végeznek, bekapcsolódnak a beruházásokba, karbantartják a zöldfelületeket, az épületeket, segítenek az iskoláinknál, az óvodáinknál, a hivatalnál, illetve minden rendezvényünkön ott vannak. Megérdemelnek egy korszerű helyet, ahol jó lesz majd dolgozniuk.

Az önkormányzat a megfelelő gépesítés érdekében is sokat tett az elmúlt időszakban. – Egyre kevesebb jó szakembert lehet találni mostanában, úgyhogy nagyon fontos, hogy a meglévő munkatársak korszerű gépekkel, hatékonyan és jól dolgozhassanak – hangsúlyozta a polgármester.

Az épületenergetikai kivitelezést végző Csüllög és Társa Kft-t közbeszerzési eljárás keretében választotta ki az önkormányzat.

A felújítás 2017 novemberében kezdődött, a munkálatok befejezésének tervezett ideje 2018. október 31.

Herbály Jánosné

2018-04-18 16:37