Örömmel csatlakoznak a város „babafa” akcióihoz

Tovább folytatódott a martfűi gyermekeket jelképező facsemeték ültetésének szép hagyománya. Az idei második babafa ültetés résztvevőit a szemerkélő eső és a sár sem riasztotta el. Kicsik és nagyok, szülők és nagyszülők ezúttal a Május 1 úton kijelölt helyszínen gyülekeztek a családi faültetésre, 2017. november 18-án, szombaton délelőtt.A „babafák” ültetésével az önkormányzat a városunk közösségébe érkező gyermekek születésének állít maradandó és velük együtt növekvő emléket.

A hetedik éve sikeres és népszerű program keretében elültetett, névtáblával ellátott díszfák az itt élő fiatal családok és gyermekeik otthonukhoz, Martfűhöz való kötődését hirdetik.

– Ezek a faültetések jelképesek mindenki számára, hisz a fákat is ugyanúgy táplálni, itatni, óvni kell és figyelni rájuk, mint a gyermekeinkre – köszöntötte a faültetés résztvevőit dr. Papp Antal. A polgármester reméli, hogy jövőre még több babafát fogunk ültetni, helyi közösségünk újabb gyermekekkel gyarapodik.

Tavasszal 34, most pedig 21 facsemete került az előkészített gödrökbe. Az ültetési feladatokról és a fák gondozásáról az önkormányzati Városfejlesztési Kft. munkatársai gondoskodnak.

A Május 1 úton a növekedésében és egyéb tulajdonságaiban is az ültetés helyszínének megfelelő fajta, a magas törzsbe oltott gömbmeggy kiválasztásánál, a közeli gyermekintézmény miatt, az is szempont volt, hogy ennek a fának nincs termése.

A tavaszi és őszi „Babafa” ültetésekkel az elmúlt évek során sok szép díszfával gazdagodtak városunk terei, parkjai, a Kikötő téren, a Bata téren, a cipőgyár és a művelődési központ közötti parkban, a Városi Sportcsarnok keleti oldalán, a Tüzép út melletti volt bányagödörben és ezúttal a Május 1 úton.

Az idei évre közel háromszáz facsemete elültetését tervezi az önkormányzat. A külterületi kerékpárút növényolajgyár melletti szakaszán száz csemetét telepítettek. A további fásítás elsősorban a Mártírok és a Május 1 utakat érinti. Több korábbi helyszínen a kiszáradt „babafák” újraültetésére is sor kerül, a babák nevét jelző karók javításával, pótlásával.

Martfű város legifjabb polgárai születése alkalmából emléklappal kedveskedik az önkormányzat, felkínálva az év során született apróságok szüleinek a faültetés lehetőségét. A facsemetét is az önkormányzat biztosítja, kijelölve – a város parkosítási terve szerint – az ültetés helyszíneit. A fácskák mellé tábla is jár, a gyermekek nevével.

Ahogyan a babafa ültetésre felhívó emléklapon áll: reméljük, hogy az elültetett facsemeték erős fákká, az újszülöttek pedig helyi közösségünk megbecsült tagjaivá válnak.

A babafa ültetés kedves gesztusa népszerű a szülők körében, évről-évre növekszik a kezdeményezéshez csatlakozók száma. Teljes családok élnek az ültetés lehetőségével, az önkormányzattal együtt bízva abban, hogy a fácskák és kis tulajdonosaik is szépen cseperednek.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2017-11-23 16:11