„A hivatás az élet hátgerince.” – (Nietzsche)

Amikor gyermekeink óvodások, kisiskolások még könnyen adnak választ arra a kérdésre, hogy „Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?”. Legtöbben tűzoltók, mentősök, rendőrök, katonák, szakácsok…Amikor aztán eljön a pályaválasztás, akkor ez a felelősségteljes döntés nagyon sok családban nem kevés fejtörést okoz. Ugyanis, ahogy Nietzsche, a híres német filozófus, is utalt rá, a megfelelő hivatás életünk legfontosabb része.

Ennek a folyamatnak megkönnyítésére iskolánk pályaorientációs napot rendezett. Erről az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 5.§-a is rendelkezik, miszerint az általános iskolában a tanítási évben – a tanítási napokon felül – egy tanítás nélküli munkanapot kizárólag pályaorientációs célra lehet felhasználni.

Ezen a napon fő célunk az volt, hogy minden tanuló életkorának megfelelő szinten ismerjen meg különböző szakmákat, szakterületeket, illetve, hogy bizonyos szakmákhoz milyen tanulmányokat kell folytatni és milyen tanulmányi követelményeket kell teljesíteni.

Az alsó tagozatos osztályok közvetlenül a munkahelyeken tanulmányozták a mentősök, eladók, varrónők munkáját, a mézeskalács-készítés fortélyait vagy éppen a cipőgyártás munkafolyamatát.

A felsősöket az iskolában várták a helyi szakközépiskola leendő kereskedői, cipőkészítői, számítógép-szerelői műhelyfoglalkozásokra, a Kunszenti Szakképző Iskola diákjai pedig saját készítésű termékeiket hozták magukkal, ami szakmájuk játékos oldalát mutatta be. Így sokan kipróbálhatták a gokartot, sakkozhattak, „tégladominózhattak", malmozhattak. De megismerkedhettek a tűzoltók munkájával, kipróbálhatták magukat egy bírósági per szereplőiként, részt vehettek egy nyomozás helyszínelésében, megszeretgethették Magyarország egyik legjobban kiképzett nyomozókutyáját, Negrót. Megtudhatták, hogy nem is olyan egyszerű egy fogdaőr munkája.

A Martfűi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársainak időutazásra invitálták őket, amelynek során régi tárgyak segítségével bemutatták városunk történetét.

Korunk egyik gyerekeket érintő, legégetőbb problémája a biztonságos internethasználat. Az egyik helyszínünkön interaktív előadás keretében ezzel kapcsolatban is feltehették kérdéseiket.

A pályaorientációs nap végét a 8. osztályos pályaválasztási szülői értekezlet zárta, ahol 16 környékbeli középiskola mutatkozhatott be.

Úgy gondoljuk, hogy óriási felelőssége van a szülőknek és nekünk abban, hogy a tanulóink megtalálják a számukra legmegfelelőbb hivatást. Ez a mai nap lehetőséget, információt kínált a gyerekeknek, hogy megkönnyítse ezt a nehéz döntést. Bízunk abban, hogy a meghívott szakemberek jó irányt tudnak mutatni ehhez!

A pályaorientációs napon szerzett élményeinkért hálás köszönettel tartozunk a SZSZSZC Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma, a Karcagi SZC Kunszentmártoni Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárainak, diákjainak, a Martfűi Művelődési Központ és Könyvtár, a Tiszaföldvár Önkormányzati Tűzoltóság, a martfűi mentőállomás, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság és Büntetés-végrehajtási Intézet, a Szolnoki Törvényszék, a martfűi Spar áruház, a Högl Shoe Fashion Kft, a Lorenz Shoe Group Kft, a martfűi Főkefe Kft és a Martfűi Hímzőműhely és Textilnyomó munkatársainak.

Iglódiné Mészáros Ágnes

intézményvezető-helyettes

Tovább a képekhez>>>

2017-11-22 15:44