Növekvő felújítási költségek, csökkenő működési kiadások

A beruházások helyszínén tájékozódott a képviselő-testület a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban párhuzamosan zajló felújítási munkálatokról, a kivitelezés során felmerülő problémákról, az ezzel járó plusz munkákról és többletköltségekről, 2017. november 7-én.



Bejárva az épületet és a felújítás során készült fotók alapján közvetlenül képet kaphattak az energetikai és hőlégtechnikai beruházások részleteiről az önkormányzati képviselők és a pénzügyi bizottság tagjai.

A felújítás számos „meglepetést” rejtett, ami egyes esetekben a kivitelezési tervek megváltoztatásával és a költségek növekedésével is jár. A kihelyezett testületi ülésen a város főépítésze és az energetikai beruházást végző cég vezetője is segítette a munkálatokban való eligazodást.

A tetőszigetelés közben beázás, eldugult csatornák, nem működő villámhárító rendszer, a hőlégtechnikai munkálatok közepette a hatalmas csövek elhelyezése, a pódiumteremben a szétégett műanyag lámpafoglalatok és az álmennyezet igénye állították új feladatok és kiadások elé az önkormányzatot.

November elejére elkészült a 20 cm vastag tetőszigetelés, rendbe tették az épület mellvédjét. Kicserélték az összes ablakot. A szétégett lámpatesteket energiatakarékos ledes megoldással váltották ki. Hamarosan befejeződik az egyik épületszárny szigetelése is.

Az energetikai beruházást jövő év szeptemberéig kell befejeznie a kivitelezőnek. Amíg az időjárás engedi, a külső felújítást végzik, később a belső feladatokkal folytatják a munkát.

A művelődési központ eredeti tervei nincsenek meg, így sok minden csak a bontások közben derült ki. A légtechnikai rendszer gépészeti elemeit sem lehetett a tetőn az eredetileg tervezett helyére tenni, mert ott, ahol a tervező gondolta, nem is volt tartógerenda.

Amellett, hogy jól össze tudnak dolgozni a kivitelezőkkel, a kulturális programok szervezése komoly logisztikát igényel a művelődési intézmény munkatársaitól. – Mi igyekszünk nem hátráltatni, első a kivitelezés, hogy haladjanak ezek a nagy horderejű munkák – hangsúlyozta Asztalos Árpádné. A művelődési központ vezetője szerint történelmi jelentőségű, hogy sor kerülhet az intézmény ilyen mértékű megújítására.

A színházterem, a pódiumterem és az aula hőlégtechnikai felújítása, a hűtés-fűtés légtechnika beépítése közel 46 millió forintból valósul meg. Az összeg felét pályázati forrásból, a másik felét pedig önkormányzati támogatásból finanszírozzák.

További 105 millió forintot nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Zöld város kialakítása pályázatán, amiből közel 100 millió forintot az intézmény rekonstrukciójára, energetikai felújítására, 5 millió forintot pedig az épületet körbevevő zöldövezet megújítására használhat fel az önkormányzat.

A maholnap hatvanéves épület felújítása során felmerült, nem tervezett költségek közel 15 millió forintra rúgnak. A beruházások részleteinek és eddigi eredményeinek megismerése mellett, részben ezért is kezdeményezett képviselő-testületi szintű egyeztetést dr. Papp Antal.

– Nem kis és egyszerű munkáról van szó. Sok minden jött közbe, és még vannak olyan területek, amelyeket nem is bontottak ki – fogalmazott az épület bejárását követően a polgármester, bízva abban, hogy már nem lesznek nagyobb problémák.

– Amit lehet, azt most kell helyretenni – erősítette meg Rágyanszky István, hozzátéve, hogy előzetesen pontosabb felmérésre lett volna szükség.

– A pályázat lebonyolítása során vannak bizonyos keretek, amelyekhez hozzá kell rendelni a műszaki tartalmat. Ezeknél a pályázatoknál az az elem nincs meg, amit épületdiagnosztikának hívnak. A kivitelezés közben, az adott szituációhoz születnek megoldások – reagált Honti Gyula városi főépítész.

– A művelődési központénál nagyobb önkormányzati felújítás Martfűn még soha nem történt – emelte ki Gonda Istvánné. A Munkácsy úti óvoda felújítására benyújtott pályázat is nyert. A jövőre kezdődő beruházás megvalósításánál jól hasznosíthatóak lesznek a művelődési központ felújítása során tapasztaltak, ez a tanulópénz – fogalmazott városunk alpolgármestere, az óvoda vezetője.

– A jövőben, a további felújításoknál azok értékének meghatározott részével plusz költségként kell számolni – javasolta dr. Urbán-Szabó Béla, a pénzügyi bizottság vezetője.

A művelődési központ felújítási munkálatai során várható plusz kiadásokról adott tájékoztatást egyhangúlag tudomásul vette a képviselő-testület.

– A felújítás költségeihez és az épület méreteihez viszonyítva nem is olyan magas a felmerült többletköltség, különösen, ha azt nézzük, hogy milyen hatalmas értéke a városnak a művelődési központ, maga az épület és a benne folyó kulturális munka – hangsúlyozta dr. Papp Antal, hozzátéve, hogy a felújítással az intézmény jövőbeni működtetési költségei is jelentősen csökkennek.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2017-11-13 16:33