Elektronikus recept egy év „próbaidővel”

2017 novemberétől elindult az új, felhőalapú elektronikus egészségügyi rendszer, amely összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot. Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszert minden magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles használni.A zárt szakmai portál használatával az egészségügyi szféra regisztrált felhasználói, háziorvosok, szakorvosok számára közvetlenül elérhetővé válnak a saját vagy a kezelt betegre vonatkozó adatok és az intézményi ellátási dokumentumok.

Az orvos a recepteket a beteg nevéhez rendelve rögzíti az országosan egységes online rendszerben. A patikában a gyógyszerész erről az elektronikus felületről olvassa le a számítógépén a receptinformációkat és a kiadandó gyógyszerkészítményeket.

A gyógyszer kiváltásához a beteg azonosítása szükséges. Amennyiben a beteg rendelkezik e-személyi igazolvánnyal, akkor csak erre az igazolványra lesz szüksége. Ha nem, akkor a hagyományos személyazonosító igazolványával és a TAJ kártyájával tudja kiváltani a recepteket. Más személy receptjei felírási igazolással válthatóak ki.

A felíró orvosnak 2018 végéig felírási igazolást kell adnia a betegnek minden e-receptről, ami a mostani papírvénnyel gyakorlatilag azonos, és amivel bárki kiválthatja a felírt készítményeket, még akkor is, ha a patikában valamilyen technikai ok miatt nincs EESZT-kapcsolat. Továbbra is kiváltható a felírt készítmény a megszokott formában papírrecepttel vagy a papíralapú felírási igazolással, gyermekünk, rokonunk, ismerősünk számára.

Az új rendszer használatával a betegeknek nem kell visszamenniük a leleteikért a járóbeteg-szakrendelésre, laboratóriumba, mert a háziorvos vagy a kezelőorvos eléri ezeket a dokumentumokat az EESZT rendszerében. Követhetővé válik, hogy a beteg milyen gyógyszereket szed, milyen érzékenysége, allergiája van, vagy milyen betegségei, műtétei voltak korábban. Elkerülhetők lesznek az ismételt, felesleges vizsgálatok, és a betegnek nem kell a leleteit, röntgenfelvételeit a vizsgálatokra magával vinnie.

Az EESZT-hez jövő november elsejével csatlakozik az Országos Mentőszolgálat, és a magánszolgáltatóknak is kötelező lesz akkortól belépni a rendszerbe.

Herbály Jánosné

2017-11-06 15:24