Barangolás és koncertek jegyében indult a Múzeumok Őszi Fesztiválja

2017. szeptember 25. és november 12. között ismét útjára indult a nagysikerű országos rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény immár harmadik alkalommal kapcsolódik az eseményhez.Az idei fesztivál jelmondata: „Az ajtó nyitva áll”, Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító munkásságáról megemlékezve. Az írónő 2017. október 5-én, a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt töltötte volna be 100. életévét, a programsorozat központi témájául így az irodalmat választották.

A nyitott ajtó több mint jelkép. A múzeumok a fesztivál alatt vendégségbe hívják mindazokat, akik nyitott szemmel és lélekkel, kíváncsisággal és érdeklődéssel fordulnak feléjük.

Első két rendezvényünkön Martfű cipőgyár előtti történelmének hangulatát igyekeztünk felidézni.

Október 8-án, vasárnap 17 órától irodalmi fogásokkal vártuk az érdeklődőket. A századfordulót idéző díszlet, archív fotók mellett a program címéül választott János Vitéz Vendéglő étlapját 1981-ből és a dolgozókról készült fotókat is tanulmányozhattuk – az egykori vezető Molnár László és Stonawskiné Szűcs Klára jóvoltából. Műsorunkon martfűi és szolnoki versírók megzenésített verseit hallgathattuk meg Holló Eszter és Holló János előadásában, majd a Rongyszőnyeg Zenekar újraszőtt dalai csendültek fel a galérián.

A zenés irodalom után irodalmi étkek kerültek a tányérra: Jókai bableves, Anyám tyúkja - a verscím rozmaringos csirkemellet takar -, majd két népétel következett, mely a környékünkön sem volt ismeretlen: a hebedunda, mely pásztorétel - az öregtarhonya egyik változata -, valamint a desszertként tálalt görhe - ismertebb nevén kukoricalepény -, amit házi almadzsemmel, barack- és kökénylekvárral fogyaszthattak a rendezvényre látogatók.

Október 12-én, csütörtökön rendhagyó barangolásra került sor. Indultunk busszal, de szép számmal érkeztek kerékpárosok is, hogy gyönyörű őszi napsütésben, martfűi verseket hallgatva Martfű történelmének egykor meghatározó helyszíneit látogassuk meg. A túra szakmai vezetője Vas Béla volt, élvezetes előadásában, tréfás történeteiben megelevenedtek előttünk a régi korok: a Kövér major világa, ahonnan Kövér Miklós (művésznevén Mariházy Miklós) elindult színészi útjára; a téglagyár, melynek téglái és cserepei messze földön ismertek voltak. A Keszlerffy - Szobotka kúriában - melyet mi martfűiek szívesebben emlegetünk kastélyként - tea mellett gyönyörködhettünk a romantikus ősparkban, a tető eredeti fafaragásaiban, és elképzeltük, milyen életet élhettek itt két bál vagy lóverseny között.

Köszönet Bogdán Evelinnek a versmondásért, Kengyel Évának az irodalmi szerkesztésért és nem utolsósorban a martfűi versíróknak a hangulatos és érzékletes versekért, továbbá hogy verseik témájául oly sokszor választják a martfűi táj szépségeit, városunk értékeit.

Köszönet a Martfű Termál Spanak, hogy megmutathattuk a kastélyt a program résztvevőinek, és Vinczéné Balogh Magdolnának, hogy bepillantást nyerhettünk a Kövér major magtárába.

Célunk a rendezvényekkel az volt, hogy minél több itt élő ismerje meg jobban a várost, annak történelmét kicsit másképp mint eddig, és vigyázzon a még megmaradt kincseinkre.

A rendezvények sikerére való tekintettel már tervezzük a folytatást!

Eiler Zita

muzeológus

Tovább a 2017.10.08 - Múzeumok Őszi Fesztiválja – Vendéglő a János Vitézhez képgalériához>>>

Tovább a 2017.10.12 - Helytörténeti barangolás – Múzeumok Őszi Fesztiválja képgalériához>>>

2017-10-25 13:45