Új hagyomány születik? – Ámor Disco a Suszterben

Nosztalgiázásnak is nevezhetnénk, ám annál sokkal több volt az egykori Ámor presszó hangulatát felelevenítő buli, mely a Suszter Kávézó szervezésében több mint három évtized után hozta össze újra törzsközönségét, sőt azokat is, akiket az akkoriban a környék legjobb diszkójaként számon tartott Ámoros idők híre hozta a művelődési központba. 

Bár sokan jó ötletnek tartották és sürgették is a megrendezését, a vártnál jóval nagyobb részvétel azonban Gál Albert szerint meglepetésként hatott, sőt egyfajta bizonyítékul is szolgált arra, hogy a 40 feletti korosztály is igényli a szórakozást.

S hogy mi is hozott ide annyi embert, hogy a 10 órakor kezdődő buliban a 11-kor érkezőket már teltház miatt nem lehetett fogadni?  Emlékek sora.

 Például Takács László lemezlovas neve, aki anno már országos ismertségű diszkósként Martfűn, a megyében elsőként honosította meg az akkoriban még újdonságnak számító videó diszkót.

A nagy sikert aratott este után kérdéseimre válaszolva, meghatódva emlékszik vissza a kezdetekre, amikor 1982-ben még szolnoki lakosként az akkor Megyei Vendéglő Vállalat tulajdonában lévő Ámor presszót – amit Hegedűs Béláné Julika néni vezetett -, sokak hitetlenkedése ellenére pár hónap alatt a megye egyik legismertebb szórakozóhelyévé varázsolta. „Jöttek is a fiatalok nem csak Martfűről, de a környékről minden irányból” – meséli Laci, a régi sztorik között azt is büszkén sorolva, hogy az akkor még csak tíz óráig tartó diszkó után a szolnokiak, kengyeliek, földváriak szinte nem fértek fel a buszra, a kungyalusiak pedig busz hiányában rendszerint gyalog mentek haza.

A hirtelen jött népszerűséghez azonban a zene önmagában nem lett volna elég. Az „Ámoros életérzéshez” sok más emlék is hozzátartozott. Ki ne emlékezne például a pultosokra, a fentebb említett Julika nénire, Benyus Gabira, Marikára, Csügére, Györgyire és Kecső Zolira, akik közül többen is eljöttek az emlékestre. Még tapsot is kaptak, ami sokat elárult népszerűségükről. Az újra összehozott társaság vendégei az eleganciát sugárzó nagy foteleket, az ajtónál 20, 40, majd a vége felé már 100 forintos belépőjegyért sorban állást, a nyári éjszakák teraszhangulatát, a kis és nagy VBK-t is az Ámoros védjegyek között tartják számon azóta is. A 80-as évek fiataljai között nincs olyan, aki ne emlékezne a sokáig receptje titkosságáról is híres Sörfalat ízére, melyből soha nem tudtak eleget sütni, pont úgy, ahogy ezen az éjszakán sem.

A legendás szórakozóhely tízéves működését felölelő történetek között olyan is akad, ami a szórakozás akkori kultúráján, élményein is túlmutatott ebben az időszakban. Olyan, ami sok odajáró fiatal későbbi életét is meghatározta, hiszen ki tudja mennyi lány és fiú találta meg itt élete párját. Így aztán bőven van kisvárosunkban olyan gyermek is, aki sűrűn hallhatott kedves anekdotákat a napjainkban bölcsődeként működő helyről, ahol szülei megismerkedtek.

„A fénykor az utolsó 2-3 évben volt, amikor már én béreltem az épületet. Ekkor 5-600 vendéggel, hajnal 3-ig tartottunk nyitva, a szomszédságban lakók érthetően egyre nagyobb neheztelésére. Az Ámor 1992-ben zárt be, lejárt a szerződés, amit nem hosszabbítottam meg. Akkor már megnyílt a Korona is, az Ámor épülete pedig az önkormányzaté lett” – meséli a Laci, miközben többször visszatérünk az Ámor emlékest friss élményeire, a viszontlátott ismerősökre Martfűről, Tiszaföldvárról, Homokról, Szolnokról és Budapestről is, akik a régi számok mellett napjaink zenéire is táncolhattak Dj Johnnie Tailorral.

A Suszterkávézó tulajdonosa Gál Berti és Takács Laci lemezlovas az emlékezetes Ámor Disco este valamennyi vendégének köszönik, hogy elfogadták a meghívásukat, a visszajelzések alapján pedig örömmel terveznek folytatást.

Berti úgy véli, a népszerűség a régi Ámor imidzsének köszönhető, ám bízik abban, hogy a Suszter is tud olyan szórakozási lehetőséget biztosítani, ahol a jelen fiataljai hasonlóképpen jól érezhetik magukat, és ahova ugyanilyen örömmel térhetnek vissza emlékezni két-három évtized múlva is.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2017-10-20 10:33