Martfűi séta a mellrák ellen

„Az emlő és a prosztata daganatos megbetegedések kiemelkedő helyet foglalnak el a súlyos betegségek között, ezért össze kell fognunk, nőknek és férfiaknak.” – hívta fel a figyelmet az október 13-i Europa Donna napon a Martfűi Jóreménység Klub vezetője.  „Az Europa Donna az Európai Mellrák Szövetség, amely azért dolgozik, hogy tudatosítsa az európai nőkben az emlőrák veszélyének lehetőségét. Nagy hangsúlyt helyez az emlőrákról szóló felvilágosító nevelésre, a megfelelő szűrésre, az optimális kezelés és gondozás javítására valamint a kutatások támogatására – hangsúlyozta az évente megrendezett program hagyományos délelőtti konferenciáján a házigazda klub nevében Máté Gizella, hozzátéve azt is, hogy ez a szövetség képviseli az európai nők emlőrákkal kapcsolatos érdekeit, a helyi és a nemzetközi hatóságok valamint az Európai Unió intézményei előtt. A problémák megszüntetésére fogalmazta meg az Európai Mellrák Szövetség az alapelveit, amelyet minden ország kormányzatának és egészségügyi rendszerének ajánl.

„Minden uniós országban óriási problémát jelent, hogy még az országon belül sem egyforma az ellátás hatékonysága illetve a betegek nem rendelkeznek elég pontos információval a betegséggel és az optimális kezeléssel kapcsolatban” – hangzott el az előadáson, melyen e témában dr. Zádeczky Sándor gyógyszerész, Czakó László életmód tanácsadó és Kőszegi Ferencné jógaoktató is hasznos információkat nyújtott.

„Csupán idő és szerencse kérdése, hogy mikor kerül ránk a sor!? Kérdezem és állítom is – nyitotta e gondolattal előadását dr. Zádeczky Sándor gyógyszerész, aki arról is beszélt, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett másik, vezető halálok, a különböző daganatos megbetegedések családja.  Annyit már tudunk róluk, hogy soktényezős betegségek ezek, ahol befolyásoló tényező lehet a genetikai érintettség, öröklött hajlam, a kor, a nem, a táplálkozási szokások, a különböző környezeti ártalmak, a stressz és számtalan más faktor még.

Az Europa Donna elvei között szerepel, hogy rendszeres sporttal és megfelelő életvitellel az emlőrák megelőzhető, hangzott el az országos kampányhoz csatlakozó, délutáni mellrák elleni sétán, melyen ezúttal is sokan vettek részt városunkban. A figyelemfelhívást szolgáló közös séta előtt Máté Gizella az esélyekről is beszélt: „Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy az idejében felfedezett daganatos betegségek jó eséllyel gyógyíthatók. Nagyon fontos, hogy elmenjünk a szűrővizsgálatokra, és a gyógyult betegek saját példájukkal, saját hitelességükkel tudják bizonyítani, hogy ebből a betegségből meglehet gyógyulni.”

Az Europa Donna nap és mellrák elleni séta a Jóreménység Klub és a Rákbetegek Országos Szervezete, Martfű Város Önkormányzata valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Az összefogás azt is üzeni a már betegséggel küzdőknek, hogy vannak szervezetek, akik tudnak segítséget nyújtani, tanácsot adni a gyógyuláshoz, és erőt, biztatást, mint ahogy a Martfűi Jóreménység Klub is teszi betegtársaival.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2017-10-19 13:25