Országos Könyvtári Napok, Martfű – 2017. október 3-8.

A Martfű Városi Könyvtár idén is csatlakozott a hazai könyvtárak legjelentősebb programsorozatához, az Országos Könyvtári Napokhoz. A rendezvény idén Bartók Bélát idézve a CSAK TISZTA FORRÁSBÓL címet viselte. A könyvtárak feladata ezúttal az volt, hogy eseményeikkel a környezet iránti szeretetet erősítsék minden korosztályban.Könyvtárunk mozgalmas hetet tudhat maga mögött. A hét majd minden napján kínáltunk programot kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Ezúttal is célunk volt, hogy igényes, tartalmas, színvonalas programokat kínáljunk, népszerűsítsük a KÖNYVTÁRAT, annak szolgáltatásait, hogy becsábítsuk azokat is, akik még nem rendszeres látogatói könyvtárunknak.

Október 3. Hallgass ránk!

Kedden délután az Idősek Klubjába látogattunk el. Felolvasásra ajánlkoztunk, ahogyan az elmúlt évben is, a nyugdíjas közösségben. A kortárs irodalomból csemegézve elhangzott egy kedves novella Schäffer Erzsébettől, egy megható történet és egy mese Lázár Ervin tollából, Máté Angi csodálatos Emlékfoltozók című meséjéből egy részlet és Kengyel Éva saját írása. Hálás közönségünkkel játékra is volt alkalmunk a Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény városismereti dominójával. A klubtagok invitáltak minket más alkalmakra is, szívesen visszatérünk, hálás dolog csillogó szemű közönséget irodalmi csemegével kínálni.

Október 4. Vendégünk Vörös István

Szerdán délután író-olvasó találkozóra vártuk az irodalomkedvelőket. Vörös István József Attila-díjas költő, prózaíró, irodalomtörténész volt a vendégünk. A beszélgetést Kengyel Éva terelgette mederbe. Kérdéseire gazdag válaszokat kaptunk, szereztünk tudást többek között a kortárs irodalomról, a szláv nyelvekről, a szerző műveinek keletkezéséről. Különleges élmény volt Vörös István felolvasásait hallgatni. Vendégünk remekül válogatott írásai között, így jutott nekünk komoly, elgondolkodtató, nem kevésbé komoly nevetésre késztető és érdekesen szórakoztató alkotás is. Legújabb kötetéhez, melyben Lackfi Jánossal ismert magyar slágerek szövegét írták át, játékkal is készültünk. Láthatóan közönségünk jól szórakozott, a komoly pillanatok mellé felhőtlen vidámságot is kapott.

Mindig nagy élmény a találkozás író, költő kortársainkkal. Ebből a délutánból is sokáig fogunk még táplálkozni.

Október 5. Mesélde

Csütörtökön délelőtt a Munkácsy úti Óvoda nagycsoportosait vártuk egy zenés, játékos mesehallgatásra. A délelőtt különlegessége a papírszínház-mese volt. A Japánból eredő papírszínház a mesekönyvet színházzá alakítja. A hagyományos meseolvasást a fakeretben mozgatott lapok színházi élménnyé varázsolják. Ily módon az illusztrációk és a mese szövege egyszerre élvezhető.

A ráhangolódást egy gitárkíséretes gyermeknépdal biztosította, majd a foglalkozás fantázianyitogató játékkal indult. Mondókák és találós kérdések, klasszikus gyermekdalok, népdalok tették változatossá a mesehallgatást. Két papírszínház-mese hangzott el. A kettő között élő muzsika kísérte tánccal, népi játékkal mozgattuk meg tagjainkat. A zenét, mint minden gyermekfoglalkozáson, Papp Gergő kollégám biztosította.

A gyermekek őszinte reakciói, lelkesedése, csillogó tekintete új erővel tölti fel a könyvtár dolgozóit, megerősít abban, hogy érdemes a munkát ekkora lendülettel végezni. A legfontosabb feladat ugyanis az, hogy ezt a korosztályt elvarázsoljuk, a mese gyógyító, ősi, örök tudást adó hatásával olvasóvá neveljük.

Október 6. Danolda

Ezt a délelőttöt a legkisebbekre szántuk, a Könyvtári Napok programjai közé is beillesztettük évek óta működő rendszeres programunkat, a zenés baba-mama foglalkozást. A Danoldán élő zene, énekhang várja a babákat és édesanyjukat, édesapjukat. A repertoárt kizárólag a néphagyományból vett gyermekdalok Papp Gergő alkotta gitárkísérettel és neves szerzők értékes művei alkotják.

Október 6. Olvasás éjszakája

Péntek estére a célból invitáltunk mindenkit, hogy együtt gyűjtsünk boldogságot könyvek lapjairól. Élményt adjunk, kapjunk egymástól. Egy könyvtár életében talán a legszebb alkalom az ilyen, amikor megelevenednek a könyvek, közös élménnyé válnak az olvasmányok.

2013-ban azzal a céllal szerveztük meg az első Olvasás Éjszakáját, hogy hagyományt teremtsünk. Úgy tűnik, sikerült, ötödik alkalommal ültünk össze így történetmesélésre várva.

Tavaly egy új szokást indítottam útjára, fejembe vettem, hogy minden olvasás éjszakáján megidézem azt a szívünknek kedves személyt, aki sokszor örvendeztetett bennünket történeteivel, de egy ideje nem teheti. Azóta még egy kedves felolvasó könyvtárbarátunk távozott el közülünk. Az első történetemet Pécskői Miklósra és Makainé Rozikára emlékezve olvastam fel.

Kíváncsian vártuk, ki mit hozott erre az estére. Végül, ahogyan az már lenni szokott, jutott minden: meghatódtunk, nevettünk nagyokat, csendesen elgondolkoztunk.

A lelki, szellemi táplálék mellé zsíros kenyeret, teát kínáltunk, volt hát öszöm-iszom is. Üdítőként játékkal is készültünk.

Október 8. Könyves vasárnap

Ezen a napon a könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli nyitva tartással várják az olvasókat. Tettük ezt mi is. A hagyománynak megfelelően a könyves vasárnap ingyen iratkozhattak be a látogatók, sőt megbocsátást nyertek azok, akik a kölcsönzési határidő lejárta után ezen a napon hozták vissza könyveiket. A kisgyermekes családok pedig egy Mesélde foglalkozáson is részt vehettek.

Visszatekintve értékes programokkal teli hetet látok nagy létszámú közönséggel (rendezvényeinket közel százan látogatták). Köszönjük a támogatást városunk önkormányzatának és a Verseghy Ferenc Könyvtárnak. Köszönet illeti továbbá a programjaink látogatóit, reméljük, a rendezvények sokak számára jelentettek örömet, nyújtottak élményt, és mindenki megtalálta köztük a kedvére valót. Köszönöm még kollégáim kitartó munkáját.

Programjainkra és a jövő évi Könyvtári Napokra várunk ezután is mindenkit szeretettel, azokat is, akik az idén nem jutottak el hozzánk. Bízunk benne, hogy legközelebb ők is találnak nálunk szellemi táplálékot, töltekezhetnek majd a rendezvényeink adta élményekből. Legközelebb október 26-án csütörtökön Stonawski József könyvbemutatója ad erre alkalmat.

Székácsné Tálas Gabriella

könyvtárvezető

Tovább a 2017.10.03 - Felolvasás az Idősek Klubjában – Országos Könyvtári Napok képegalériához>>>

Tovább a 2017.10.05 - Mesélde - A víz - Országos Könyvtári Napok képegalériához>>>

Tovább a 2017.10.06 - Danolda - Városi Könyvtár képegalériához>>>

Tovább a 2017.10.06 - Olvasás Éjszakája - Városi Könyvtár képegalériához>>>

Tovább a 2017.10.04 - Író-olvasó találkozó Vörös Istvánnal képgalériához>>>

2017-10-18 15:44