Ideiglenesen tároltatja az építési törmeléket a Kövér-majorban az önkormányzat

A kivitelezőknek ideiglenesen valahol tárolniuk kell az építkezések, útfelújítások során felmart beton- és aszfalt törmeléket. A városban párhuzamosan zajló, uniós és hazai támogatású pályázatokból szinte egyszerre megvalósuló beruházások során keletkező, nagy mennyiségű építési törmelék elhelyezésére a Kövér-majorban található területét jelölte ki az önkormányzat.Az ideiglenes tároló helyen a lakosság és más vállalkozások továbbra sem helyezhetnek el semmilyen hulladékot. Erre a kihelyezett táblák is figyelmeztetnek. Az önkormányzati beruházások kivitelezői is csak betont vagy aszfaltot helyezhetnek el itt. (Az egyik vállalkozásnak ez egészen a területen lévő tó partjáig „sikerült”.) Az építési és más hulladékok számára továbbra is konténer bérelhető.

Az illegálisan elhelyezett kommunális hulladékot nem tudja hasznosítani az önkormányzat.

A további problémák elkerülése érdekében folyamatban van a terület kamerával történő ellátása.

– Az építési törmeléket egy évig tárolhatja az önkormányzat a saját területén, majd átminősíttetheti, hasznosíthatja – tájékoztatott dr. Papp Antal. A betontörmelékek nagy része már most is külön van válogatva. Ami hasznosítható, azt ledaráltathatja, majd útalapokhoz használhatja az önkormányzat – pl. a leendő ipari parkhoz vezető útnál, csökkentve ezzel a beruházáshoz szükséges önkormányzati saját erő összegét –, de akár értékesíthető is, későbbi döntéstől függően.

A terület rendbetételére is sor kerül, erre már korábban tervek készültek, hogy hogyan számolhatják fel az elmúlt évtizedek során – nem az önkormányzat által – odahordott hulladék okozta szennyezést.

Herbály Jánosné

2017-10-17 10:28