Útfelújítások – Rendszeresen vizsgálják a munka minőségét

Időnként vontatottan, de haladnak a város pályázati forrásból megvalósuló útépítései. A beruházások során a csatornahálózat tisztítása, használhatóvá tétele is kiemelt figyelmet kap. Sokszor nem várt akadályba ütköznek a kivitelezők, aknákba, beton-, vas- és eternitcsövekbe, csatornákba, kábelekbe, amelyek nem szerepelnek térképen, nincs róluk információ, hogy hova vezetnek és mire valók.A Simon Ferenc út az Ifjúság és a Május 1 út közötti szakasza már nagyrészt elkészült, apróbb javítások és a faültetés van hátra. A Május 1 úttól a buszpályaudvarig tartó útszakaszon azonban megakadt a munka.

– A szükséges csatornarendszer egy része terv szerint kiépült, de a piaccsarnoknál lévő belvízelvezető árok kevésnek bizonyult, újra kellett gondolni a csapadékvíz elvezetését – tudtuk meg dr. Papp Antal polgármestertől. – A régi, Bata úti csatornarendszerhez való bekötéshez a teljes hálózatot ki kell takarítani, eltávolítva a több évtizedes, méternyi üledéket. Korábban is ezért állt a víz pl. a Hősök tere és a Gesztenye sor találkozásánál illetve az Egészségház környékén.

A belvízelvezető rendszer feltárását, a csatornatisztításokat az önkormányzati kft. munkatársai végzik.

A Gesztenye soron, az Egészségháznál az egyik csapadékvíz-elvezető rendszert sikerült megindítani, de van, ahol az egész hálózat problémás, fel kell tárni, ki kell tisztítani vagy újat kell építeni. Egyes helyeken a gesztenyefák gyökerei az ülepítő aknát is összeroppantották.

A gesztenyefák miatt a Gesztenye sor megtartja a korábbi szélességét.  Ezen a területen nagyrészt egyesített csatornarendszer van, ezt kell működőképessé tenni. Teljesen új csatornarendszer kiépítése milliárdos tétel lenne.

A Simon Ferenc út szélessége eredetileg is változott 3,75 és 4 méter között, amin, a meglévő növényzet miatt, a tervező nem módosított. A Bata lakótelep házai körüli közterületeken kerítés nem is lehetne, de azért próbálják megóvni azokat és a növényzetet.

Itt is jelentős igény volna parkolók építésére, azonban erre most nincs lehetőség. Minden új parkoló építése engedélyköteles, a terveztetés és az engedélyeztetés több hónapot vesz igénybe, és az idei pénzügyi tervben sincs betervezve a költsége.

Az útfelújításoknál a munkaterületet az önkormányzat határidő szerint átadta. A beruházásokat december közepéig kell befejeznie a kivitelezőnek. Pénzügyileg talán érthető, hogy a felmarásokat igyekezett egy időben elvégezni a vállalkozó, hiszen ahhoz más típusú gépek kellettek. A beruházások elhúzódásával azonban a lakosság problémás helyzetbe került.

Végre több helyen megindult a Gesztenye soron a térkő lerakás. A polgármester arra kérte a kivitelezőt, hogy ne minden keresztutcánál kezdjen bele a munkába, fokozva az így is kialakult közlekedési káoszt. Előbb fejezzen be egy-egy szakaszt.

A Gesztenye soron a Tisza Ipartelep bejáróján is dolgoznak, amely a Mártírok útról hamarosan járható lesz. Gondolkodik az önkormányzat, hogy súlykorlátozást vezet be ezen a felújított útszakaszon.

Itt is voltak problémák a kivitelezéssel. Ezen a helyen magasabb cementtartalmú, jobb minőségű betont terveztek, ezért vissza kellett bontani egy szakaszt. A csatornabekötésekkel is adódtak gondok.

 – Menetközben rendszeresen vizsgáljuk a munka minőségét, folyamatos a korrekció. Olyan, mintha régészeti feltárást folytatnánk, a munkák során mindenféle csőhálózatot, aknákat találunk, amelyek semmilyen dokumentációban nem szerepelnek – fogalmaz dr. Papp Antal, aki szerint azt is tudomásul kell venni, hogy a kivitelezők sokszor hibáznak, ezért néhol vissza kell bontatni a már elkészült munkákat. Erre azonban a minőség érdekében szükség van. A polgármester arra bíztat, hogy érdemes türelemmel megvárni a munkák befejezését, bízva abban, hogy a végeredmény az itt élők többségének megelégedésére szolgál majd.

Herbály Jánosné

2017-10-17 10:09