Világokon át – Folytatódik Lőrincz Gabriella sorozata

,,Világokon át” – az egykor az M2 tévécsatornán futó, tizenkét részes ismeretterjesztő műsor az életet átfogó témaköröket filozófiai és metafizikai aspektusból vizsgáló előadásaival, izgalmas vetítéssorozattal jött el hozzánk Martfűre idén tavasszal. A számos érdeklődőt vonzó sorozat, a szerkesztő - rendező Lőrincz Gabriella kalauzolásában a nyári hónapok után októbertől újabb témákkal és gondolkodókkal várja vendégeit a művelődési központba.A tévé képernyőjéről sokunknak ismerős Gabriella szerint a sorozat témája mindenki hétköznapi valóságát mutatja be. Az első félévben hat filmet vetített, melyek az anyaggal, a polaritással, az elemekkel, az élettel foglalkoztak, huszonhét hozzáértő tudós, író, filozófus tolmácsolásában.

„Nem minden az, aminek látszik, ezért metafizikai a sorozat.” – mesél a filmek örök kérdéseiről a rendező, aki azt is megosztotta velünk, milyen indíttatás vezette még a ’90-es években a filmek készítésekor.

„Úgy éreztem akkor, ez a legfontosabb dolog a világon, amivel nekem foglalkozni lehet, és ez a benső késztetés, ez a kialakuló szenvedély a téma iránt eredményezte azt, hogy végül is megcsinálhattam ezt a sorozatot”.

Az előadássorozat   október 5-én A  tudatos élet címmel várta a téma iránt érdeklődő martfűieket.

„Az ember benső énje lehetőségeiről és potenciáiról beszéltünk ezen az alkalmon, arról, hogy létezünk mi emberek ezen a Föld nevű bolygón, hogy milyen messzeségekbe tudunk még eljutni a tudatosságban, mert be kell látnunk, sokféle fokozat van.”

Ezeket a fokozatokat sorba állítva hallhattak az érdeklődők többek között arról, hogyan lehet kézben tartani saját életünket, hogyan kerülhetjük el a kontrollálatlanságot. „Van az emberben egy magasabb tudatosság, egy olyan fajta belső bölcsesség, aminek az íze nagyon rokon a szeretettel, ez a megismerő értelem” – fogalmazott a vetítés során Müller Péter író, aki mellett a hazai szellemi életünk további négy rangos szereplője is megszólalt a témában.

„Martfűn már kialakult egy törzsközönség, akik számomra lenyűgöző módon különös figyelemmel és intelligens érdeklődéssel kezelik a szóban forgó témáinkat.” – beszélt vele készített interjúnkban martfűi élményeiről is Lőrincz Gabriella.

A barangolás a metafizika birodalmában sorozat háziasszonya legközelebb is izgalmas találkozást ígér, vágyakat, kísértéseket boncolgatva a metafizika nyelvén.

Az előadások december elejéig minden második csütörtökön kínálnak újabb és újabb szellemi csemegét a martfűi közönségnek, akiket a sok ismeretet nyújtó esték háziasszonya ezúton is örömmel hív a hátralévő öt alkalomra, melyeken elménk birodalmáról, művészetről és asztrológiáról is szó lesz.

Magyar Mária

 

2017-10-12 16:31