Állatok Világnapja a Munkácsy Úti Óvodában

Az Állatok Világnapja alkalmából az október 4-ét az állatoknak szenteltük a Játékvár Óvoda Munkácsy úti óvodájában.Az óvodások életkoruknak megfelelő bevezető feladattal kezdték a napot. A kiscsoportosok gyümölcsökből „barkácsoltak” sündisznót. Minden csoportnak készítettek ajándékba ilyen gyümölcstálat, ezzel rögtön megalapozták az egész óvodára kiterjedő program hangulatát. A középső csoportba járó óvodások plüssállatokkal érkeztek reggel óvodába, bemutatták azokat egymásnak, játszottak és tornáztak velük. A nagycsoportos korosztály állatfigurás zacskó bábot készített. Készült tehén, malac, kakas. Kézműves foglalkozás közben is az állatokról beszélgettek, majd mindenki fotón bemutatta a kedvenc állatát. A legtöbbször említett szívüknek kedves állat a kutya, macska, hörcsög és a nyúl volt.

Az Állatok Világnapja alkalmából vendégek is érkeztek a gyerekekhez. A KRESZ-pályán a járművek helyét állatok vették át a gyerekek legnagyobb örömére. Gál Nóra a felelős állattartásról tartott színes prezentációt a gyerekeknek. Az előadást mentett kutyusok és gazdáik színesítették.

Nagyon fontos, hogy már óvodáskorban megtanítsuk a felelős állattartás szabályait a gyerekeknek, hiszen egy állatról való gondoskodás nagyban hozzájárul a gyermek személyiségének fejlődéséhez. Egy háziállat, elsősorban egy kutya enyhítheti a gyerekkori félelmeket, s szövetségese lehet a szülőnek is. Egy kisállat megnyugtató hatással lehet a gyerekre, és segítségül szolgálhat a félelmek feloldásában. A háziállattal való játék is jótékony hatással van a gyermek fejlődésére: gondoskodást, felelősségtudatot, empátiát és toleranciát tanul a gyermek a kutyájától, illetve egyéb háziállatától. Fontos megértetnünk a gyermekkel, hogy az állatokról gondoskodni kell.  A gyermek szívesen gondoskodik egy nálánál gyengébb lényről, és ez elősegítheti a gyermekben a felelősségtudat kialakulását, anélkül, hogy erre különösen nevelnünk, kényszerítenünk kellene.

A felelős állattartás egyik fontos része a higiénia is. Meg kell tanítani a gyermekeknek, hogy hogyan figyelhetnek erre egy háziállat mellett. Itt az óvodában is nagy hangsúlyt fektettünk erre, simogatás előtt és után fertőtlenítettük a kezünket, és erre fel is hívtuk a gyerekek figyelmét.

A gyermekek számára a nap folyamán természetesen az állatsimogató volt a legnagyobb élmény, ahol kiskecskét, nyulat és kiskutyákat lehetett simogatni. A gyerekeket időbeosztás szerint vittük a kialakított állatsimogatóba, hogy se az állatoknak, se a gyerekeknek ne okozzon gondot a túl nagy tömeg.

A délelőtt zárásaként az óvodában lévő három korcsoport közösen, együtt énekelt és táncolt az udvaron, ezzel ünnepelve az állatokat a világnapon.

Horváth Endréné

óvodapedagógus

Tovább a képekhez>>>

2017-10-12 16:18