Vadásznap Martfűn – Ismerkedés a vadászat világával

Vadásztrófeák, vadászati kiállítás, vadételek, főzőverseny, lövészet, íjászat, vadászelismerések, vadászkutya bemutató, koncertek és sok más szórakoztató program várta az érdeklődőket a Jász-Nagykun-Szolnok-megyei Vadásznapon Martfűn, 2017. augusztus 19-én szombaton, a Szent István téren.Az Országos Magyar Vadászkamara JNSZ Megyei Területi Szervezete és a JNSZ Megyei Vadász Szövetség regionális találkozója a nem vadászó érdeklődőknek is remek lehetőséget kínált, hogy megismerkedjenek a vadászok közösségével, a vadászat világával.

A martfűi vadászünnep kürtösök nyitó felhívó jelével, a megyei vadászok zászlójának behozatalával, a magyar és a vadászok himnuszával és teríték készítési szertartással vette kezdetét. A frissen elejtett őz és a vadászok vadászhintón érkeztek.

Mind az egyéni, mind a társas vadászat terítékkészítéssel zárul. A terítékkészítés az elejtett vad rendszerezett elhelyezése, amely a zsákmány számbavételét és az ünnepélyes hangulat megteremtését szolgálja. Az elejtett vadnak kijár a végtisztesség. Az utolsó falat, ami a szájba kerül és a sebet befedő töret a vadat elejtő vadász bocsánatkérésének szimbóluma. A kalapot díszítő töret pedig az öröm és a diadal jelképe.

A teríték készítési szertartást követően dr. Papp Antal polgármester köszöntötte a Vadásznap résztvevőit, örömmel üdvözölve városunkban e nagyszabású rendezvényt.

A következő húszéves időszakra vonatkozó jogalkotói munkáról és a vadászati törvény végrehajtási szabályairól szólt köszöntőjében dr. Sisa Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője.

 – Részben más feltételekkel zajlanak majd a vadgazdálkodás, a vadászati tevékenységek az országban a jövőben. Lehetőség szerint ismerjék meg az új rendelkezéseket, próbálják meg betartani azokat – kérte a szakember a vadásztársadalom tagjait.

Benedek Fülöp, a JNSZ Megyei Vadászszövetség elnöke szerint történelmi időszakot élt meg a vadásztársadalom, hisz az idei évben húsz évre hosszabbíthatták meg a vadászati jogokat. Jó szezont zártak a vadászok megyénkben az őzbak trófeák terén is, köszönhetően a közreműködőknek, a nevelőknek és különösen az elejtőknek.

A Vadásznapon vehették át a Magyar Vadászok Országos Szövetsége által alapított Nimród érem kitüntetést azok a sport- és hivatásos vadászok és vadásztársaságok, akik kiemelkedően sokat tesznek a vadgazdálkodás, a vadászat, a vadászati kultúra érdekében. A díjakat dr. Kovács Sándor, az Országos Magyar Vadászkamara JNSZ Megyei Területi Szervezetének elnöke adta át.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet hasonló céllal alapított Gróf Nádasdy-emlékplakettjének és a JNSZ Megyei Vadászkamara aranyérmeinek átadására is ez alkalommal került sor. A hivatásos vadászok körében az idei aranyérmet a martfűi Virág András vehette át.

Adamik Lajos személyében a főzőverseny zsűrijét is erősítette martfűi szakember. A megnyitó ünnepséget Sülyi Károly énekművész előadása színesítette.

A martfűi Vadásznapra Vadásztrófea és Vadászati Kiállítással, főzőversennyel, lézeres és légpuskalövészettel, íjászattal, állatsimogatóval, kutyabemutatóval, látvány konyhával és kóstolóval készülnek a szervezők.

A megnyitót követően vadászkutyák és utánkereső kutyák bemutatóját láthattuk. Vadászsípokon szólaltak meg az erdő-mező hangjai. A Sáray Band, a Martfű Néptáncegyüttes és a Misztótfalui Ifjúsági Fúvószenekar, majd a Cimbali Band lépett a színpadra Martfűn, a Szent István téren.

A vadásznapi rendezvény bő tizenöt éve indult el. Sikerére épülve Szolnok megyében minden második évben, országosan pedig évente szerveznek Vadásznapot, más-más helyszínen.

Ezeken a találkozókon a családtagoknak és a szélesebb közönségnek is megmutathatják a vadvédelemmel, a vadgazdálkodással és a vadászattal kapcsolatos teendőket. A Vadásznap a vadásztársaságok közötti kapcsolatok erősítését is szolgálja, és azt, hogy minél többen szeressék, becsüljék és tisztességgel műveljék a vadászatot.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2017-08-24 16:00