„Minta és támasz volt a martfűi karate életében” – Dr. Karmazin György emlékére

Életének 51. évében, augusztus elsején váratlan hirtelenséggel elhunyt a Martfűn is nagy köztiszteletben álló dr. Karmazin György,  a Shinkyokushin Harcművész Szövetség elnöke. Shihan dr. Karmazin György a hazai és nemzetközi kyokushin karate világának meghatározó egyénisége, vezetője, edzője és egykori eredményes versenyzője volt, aki városunkban 1991-től tíz éven át vezette a Victory Martfűi Kyokushin Karate Klubot.Irányításával számos nemzetközi és országos versenyen bizonyítottak a martfűi karatékák, minden korosztályban dobogós és bajnoki címeket, több mint ezer érmet szerezve a napjainkra egyik legeredményesebb, elhivatott sportközösségnek.

Eredményes sportolói pályafutása mellett sikeres gazdasági szakemberként a Bi-Ka Logisztika Kft. alapító tulajdonosa, Szolnok város Ezüst Pelikán díjas polgára valamint több szakmai tanulmány és könyv szerzője volt.

Munkásságáról egykori tanítványa, ma már a martfűi klub vezetője, Stefanovics József emlékezik, akivel közel 30 éven át dolgoztak együtt e küzdősport fiatal versenyzőiért.

„Shihan Karmazin György a mesterem és a klub valamennyi tanítványának mestere.  1990-ben került Martfűre, az akkor öt éve működő karate klubhoz, mint aktív válogatott versenyző, aki cégét, családját szintén aktívan építő férfiként saját példáján keresztül mutatta előttünk az utat mindenben.

Ő az önzetlenségéről, a munkájáról és a példamutatásáról volt híres, és nekünk csak az volt a dolgunk, hogy egyszerűen mennünk kellett mögötte.

Természetesen Martfű is nagyon sokat köszönhet neki, hiszen abban, hogy kinőhetett itt az egyik legeredményesebb hazai karate klub, nagyon komoly munkássága van Karmazin Györgynek.

A martfűi karate klub valahol az ő gyermeke, a tanítványoknak ő az egyik „karate-apukája”.  Nagyon szeretett Martfűre jönni, sokat segített a klubon keresztül a városnak, több helyi vállalkozásnak, közösségnek adományozott.

Pár hete még együtt dolgoztunk Kazahsztánban, a magyar Shinkyokushin csapat sikeréért a világbajnokságon. Végig segítette az én felkészülésemet is, és az élet fintora, hogy épp idén fejeztem be a karate tanulói éveimet, és levizsgáztam az ötödik danra, az ő felkészítésével. Mérhetetlen fájdalom, hogy az övfokozatom hivatalos átadásán már nem lehet ott.

Óriási űrt hagyott maga után, az ő profizmusára jellemzően, egy óriási hagyatékkal együtt. A Victory Martfű Kyokushin Karate Klub az ő egyik hagyatéka. A Shinkyokushin Harcművész Szövetség is az ő hagyatéka. Csodálatos családja van, és egy cége, melyek úgy gondolom erős lábakon állva, az ő példáját viszik tovább úgy, ahogyan azt ő szerette volna.

A hozzá méltó szakmaisággal, önzetlenséggel, emberséggel, profizmussal kívánjuk tovább vinni az ő tanításait, hogy tudjuk elviselni a nehézségeket is. Én ezt az egyszerű, tömör és sokat mondó üzenetet őrzöm tőle magamban: „Járd az utat rendületlenül!”. Így lesz! Osu – zárta emlékezését Shihan Stefanovics József.

Martfű város önkormányzata, a város lakói és a martfűi karate klub osztozik a Karmazin család gyászában. Emlékét tisztelettel megőrizzük!

Magyar Mária

2017-08-15 11:23