Múzeumok Éjszakája 2017

„Ezen az éjszakán, amikor 15. alkalommal nyílnak meg a múzeumok, hogy közös tudásunk és nemzeti örökségünk féltve őrzött kincseit közreadják, a főváros nagy intézményeitől a helyi gyűjteményekig – nagyjából 380 intézmény 2100 programjával hív találkozásra bennünket. A Múzeumok Éjszakája megmutatja, milyen gazdagok is vagyunk: mennyi szép és jó, érdekes és nagyszerű dolog vár arra, hogy felfedezzük, megismerjük, és valamiképp életünk részévé tegyük, mert valamikor része volt az életünknek.” (www.muzej.hu)Június 24-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődött a 3. Múzeumok Éjszakája a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény rendezésében. A Bata cég által épített első cipőgyári épületet, az ’A’-gyárat látogathatták meg az érdeklődők. Képzeletünkben visszautazhattunk az 1940-es évekbe, amikor épültek a Bata-lakótelep házai, körülöttünk még szántóföld, a távolban a téglagyár kéményei magasodtak. Rágyanszky István tanár úr ismertette Martfű első lépéseit az önálló községgé fejlődés útján és ezzel az épület történetét is, hiszen innen kerültek ki az első pár bakancsok. Ezek után megnézhettük, hol volt a tűzöde, szabászat, aljakör. Jó volt hallgatni, ahogyan a régi dolgozók mesélték emlékeiket, hiszen ők itt töltötték munkáséveik nagy részét, azokat a lépcsőket koptatták, melyeken most mi is járhattunk.

Köszönet Benedek Tibornak a lehetőségért és Nemcsók Mihálynénak a gyár bemutatásáért!

Koradélután veterán autós-motoros találkozó és felvonulás színesítette a rendezvényt, erről a szervezők, Kengyel Éva és Szilvási József cikkében bővebben is olvashatnak.
Reméljük, jövőre is találkozhatunk a 60-80-as évek oly népszerű járműveivel!

17 órától a „Martfű kincsei” rajzpályázat eredményét hirdettük ki, nagyon örültünk a több mint 100 alkotásnak, amit óvodások és iskolások készítettek kedvenc szobraikról, tereikről, épületeikről, Martfű értékeiről. A díjazottak Ovi kategóriában:

  1. Nádudvari Hella Linda (Május 1. úti Óvoda)
  2. Fodor Panna (Munkácsy út)
  3. Tóth Enikő (Kossuth út),

Iskolai kategóriában:

  1. Árvai Viola 2.a
  2. Szabados Milán 3.b
  3. Fazekas Petra 4.c

Különdíj: Kontos Gitta 4.a, Egei Zsombor 4.c.

Gratulálunk és további jó alkotást mindenkinek! Köszönjük a pedagógusok segítségét is!

Az eredményhirdetés után játékos kalandtúra várta a gyerekeket és szüleiket, itt 7 állomáson kellett bizonyítani ügyességüket, gyorsaságukat és rátermettségüket. Megfigyelőképességüket 10 kérdéssel teszteltük, amihez be kellett járni a művelődési ház tereit, számolni a terasz oszlopait…

A 60-70-es évek hangulatának megidézéséhez a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának „Amikor én még kissrác voltam” című Retro kiállítása is hozzájárult, kíváncsian tanulmányoztuk a tablókon a régi márkákat, vagy személyes kedvencemet, a Tünde cukrászda pultját. Természetesen a Tisza Cipőgyár suszterfigurája és cipői is fellelhetőek a képek között. A kiállítás a nagy érdeklődés miatt július végéig intézményünk emeleti galériáján is megtekinthető.

Állandó kiállításaink, a hely- és ipartörténeti Város Születik és a Pécskői család alföldi kerámiagyűjteménye ezen az estén rendhagyó módon várták a látogatókat. A Pécskői testvérek által gyűjtött, főként mezőtúri és hódmezővásárhelyi kerámiák mellett megnézhettek egy délalföldi viseletet és Busi Ildikó, a Martfű Néptáncegyüttes vezetőjének karcagi viseletét - melyben a Fölszállott a páva műsorban szerepelt nagy sikerrel -, az éhséget cibaki bodaggal enyhítettük.

A Város születik kiállítás tereit kicsit átvarázsoltuk. Első termünkben a 60-80-as évek legnépszerűbb reklámjai segítségével idézhettük fel a jól ismert dallamokat, szlogeneket, régi fotóalbumokat és újságokat tanulmányozhattunk a könyvtár egykori puffjain, vagy belecsöppenhettünk egy cipőgyári munkás nappalijába.

Kolléganőnk a Csinibaba Divatház fodrászszalonjában varázsolta csodaszéppé a jelentkezőket, született tupírhaj és konty, a vállalkozó kedvűek be is öltözhettek otthonkába, munkásköpenybe vagy épp Tisza Cipő gumicsizmába. A gyerekeket cipős kézműveskedésre vártuk.

Táncversenyünk is jó hangulatban telt, lelkesen ropták a bakelit zenére, a nyertes pár Arany Kaptafa díjat érdemelt. A retro zenét bakelit lemezekkel kollégáink szolgáltatták, dübörgött a twist és a rock and roll. Ezen a különös éjszakán köszöntük meg Asztalosné Kocsis Enikőnek azt a sok-sok mindent, melyet az eddigi húsz év alatt a martfűiekért és a kultúráért tett a Művelődési Központ igazgatójaként.

Köszönjük az önkéntesek segítségét, akik a kalandtúra állomások felügyelői voltak, és a művelődési központ dolgozóinak munkáját, akik fáradhatatlanul kínálták a bodagot, készítették a frizurákat, az ajándék grillázs talpakat, kezelték a bakelitlejátszót, nyereményt osztottak a kalandtúra résztvevőinek, vagy életképet varázsoltak a kiállítás termeibe és még sorolhatnám…

Reméljük, látogatóink jól érezték magukat, és sikeres volt az időutazás a Cipőgyár fénykorába és nagymamáink otthonába.

Jövőre is szeretettel vár mindenkit a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény!

A rendezvényt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

Eiler Zita

muzeológus

Tovább a képekhez>>>

Tovább a veterán autó találkozó hírhez ›››

2017-07-03 15:14