Martfűn tanulhattak a mesterektől – Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzus ajándék hangversenyekkel

Minden tekintetben ideális helyszínnek nevezte Martfűt Izaki Maszahiro, Szolnok város főzeneigazgatója, aki a karnagykurzus vezetőjeként világhírű karnagyi tudását osztotta meg hallgatóival a 2017. június 6-án kezdődő és két héten át tartó magas rangú művészeti képzésen városunkban. – Nagyon örülök, hogy itt Martfűn, együtt töltve a kurzus napjait, a zenével együttgondolkodva dolgozhatunk és alkothatunk – emelte ki a maestro.

 A Szolnoki Szimfonikus Zenekar szervezésében megvalósuló Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzuson másik neves karmester,  Alpaslan Ertüngealp, a program karmesterkurzusának művészeti vezetője is oktatta a világ számos pontjáról érkező hallgatókat. A Szolnok Masterclass akadémiai szintű képzésein közreműködtek a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a debreceni Kodály Kórus.

– Hogy valaki mitől lesz jó zenész és művész, az rajta múlik – hangsúlyozta Alpaslan Ertüngealp, hozzátéve, ő eszközt ad a kezükbe, és metódust, technikát mutat nekik, háttérinfóval szolgál, amiből tanulhatnak. Mint mondta, művészetet tanulni lehet, tanítani nem lehet.

Izaki Maszahiro arról is beszélt, hogy a karnagyok és a zenekari karmesterek iskolában megtanulják az elméletet, viszont arra nagyon kevés lehetőség adódik, hogy kipróbálják magukat professzionális zenekar, kórus mellett. – Ez a mesterkurzus arra ad lehetőséget, hogy amit tanultak az iskolában, elméletben, azt itt a gyakorlatban kipróbálhassák. Ők saját maguk nem tudnak hangot kiadni, nekik kell megszólaltatni mind a zenekart, mind a kórust. Hogy ezt ők hogyan tudják közvetíteni, erre nagyon jó lehetőség ez a kurzus az elméleti és gyakorlati részével. Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy utána egy koncertturnén élesben, közönség előtt is ki tudják magukat próbálni, ami a mesterkurzus igazi művészeti értéke – mondta el Izaki Maszahiro, a karnagyok mestere.

A kurzus hallgatóit, karmestereit és szervezőit a Városházán tiszteletükre rendezett fogadáson dr. Papp Antal polgármester is köszöntötte, hangsúlyozva, Martfű büszke rá, hogy házigazdaként részese lehet ennek a nemzetközi zenei programnak. A karnagyok a kórusokkal a Termál Hotel konferencia termében és a katolikus templomban próbáltak napokon át, a karmester hallgatók a szimfonikus zenekarral a Művelődési Központ több helyiségében tartották a képzéseket.

– Nagyon örülünk, hogy ilyen egyedülálló zenei mesterkurzusnak lehettünk házigazdái, hiszen úgy hallottuk a szervezőktől – a Szolnoki Szimfonikus Zenekartól –, hogy a világon nem adatott meg, hogy karmesterek és karnagyok egy zenei kurzuson vehetnek részt – emelte ki Asztalos Árpádné, aki szerint Martfű ezzel ismét különleges zenei eseménynek adott otthont. – Nagyon jó partnereink ebben a Martfű Termál Spa, a katolikus egyházközösség és természetesen Martfű Város Önkormányzata, aki az egészet összefogja és segíti a háttérből – tette hozzá a képzéseknek helyt adó művelődési intézmény igazgatója.

Inukai Masahiro, Tokio-i karnagyhallgató számára sokat jelent, hogy jelentkezését elfogadták a képzésre. – Három dolog miatt tartom nagyon fontosnak és nagyon jónak ezt a mesterkurzust. Az első az az, hogy tanulmányaimat befejezve nem nagyon van lehetőségem professzionális kórussal együtt dolgozni.  A másik az, hogy nagynevű, kiváló karnagyunk van Isaki Masahiro személyében, akitől tényleg nagyon sokat lehet tanulni. A harmadik, hogy a világ minden tájáról jönnek kollégák, és egymástól is nagyon sokat tudunk tanulni – tette hozzá a Kecskeméti Kodály Intézet hallgatója, aki élményei között Martfű szépségeit, fürdőjét is kiemelte.

A mesterkurzus különlegességeként a képzés kibővült egy hét Tisza-tavi települést érintő, ingyenes koncertturnéval, majd egy szolnoki és egy budapesti jótékonysági gálakoncerttel. A kurzus tizennyolc hallgatója – köztük hárman magyarok – a képzést zárva először Martfűn mutathatták meg, mit tanultak mestereiktől, két gyönyörű hangversennyel megajándékozva az itt élőket. Június 10-én Maestro Alpaslan Ertüngealp és a kurzus karmesterei léptek fel nagy sikerrel a Művelődési Központban, majd másnap, vasárnap este a martfűi Szent Tamás-templomban ünnepi hangversenyt tekinthettek meg a martfűiek Maestro Izaki Masahiro és a képzés karnagyhallgatói vezényletével.

A kórus- és szimfonikus zenekari hangversenyeket kínáló, különleges atmoszférájú turnéval a szervezők jótékonysági célokat is kitűztek, az ingyenes koncerteken gyűlt adományokból helyi közösségi célok megvalósítását támogatva.

Magyar Mária

Tovább a 2017.06.10 - Szolnok Masterclass Hangverseny I képgalériához>>>

Tovább a 2017.06.10 - Szolnok Masterclass Hangverseny II képgalériához>>>


2017-06-19 16:19