Háztáji és kisüzemi gombatermesztési tanfolyam

A Művelődési Központról tudjuk – személyesen, vagy a híradásokból –, milyen szerteágazó tevékenységet folytat. A művészetek, a mozgás, a kultúra, az irodalom különböző megjelenési formáitól az ismeretterjesztésig széles skálán mozog a „Ház”-ban megtalálható tevékenység.
Így természetesnek tűnik, hogy egyszerre folynak az épületben a Szolnok Masterclass karmester-kurzus órái egy Kisüzemi és háztáji gombatermesztési tanfolyammal.Ezen tanfolyamot a megyei Kormányhivatal Munkaügyi részlege hirdette meg, és a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum bonyolítja. 14 (zömmel martfűi) közfoglalkoztatott nő és férfi vesz részt rajta, hogy a tanfolyam végére akár maguk is kipróbálják otthon vagy dolgozóként a laskagomba vagy a csiperkegomba termesztést.

A tanfolyam keretén belül módjuk lesz egy jelentős gombatermesztő nagyüzemben megtekinteni a táptalajkészítés, a termesztés és a csomagolás, feldolgozás részleteit a gyakorlatban.

A téma érdekes, a gomba egész évben eladható, és csak sajnálni lehet, hogy jelenleg a közelben nincs olyan cég, vállalkozó, akinél hasznosítani tudnák a tanultakat. A hallgatók jelentős hányada szívesen dolgozna a gombatermesztésben, mert jó szervezésben az folyamatos munkát tudna biztosítani egész évben.

Van olyan hallgató, aki tervezi, hogy kis tételben megpróbálkozik a laskagomba termesztéssel.

A tanfolyamvezető pedig csak biztatni tudja a vállalkozókat, hogy valamelyik gombafajta termesztésével próbálkozzanak meg. EU-s pályázat is van a fiatal gazdáknak. A tanfolyam elvégzése után pedig a leendő dolgozók várják a munkalehetőséget.

Vinczéné Balogh Magdolna

tanfolyamvezető

2017-06-13 10:53