Megújul a Művelődési Központ – Épületenergetikai felújítás, hőlégtechnikai korszerűsítés és modern székek

Kényelmes, korszerű székekre cserélik a Művelődési Központ színház- és mozi termének székeit, és a közel négyszáz négyzetméteres terem padlója is új borítást kap. A beruházásról a május 25-i ülésén döntött a képviselő-testület.A Művelődési Központ épületenergetikai felújítása és a környezetében lévő zöldfelület rekonstrukciója” projekt közbeszerzési eljárásának megindításáról, közbeszerzési szakértő megbízásáról is ezen az ülésen döntöttek a képviselők.

Az önkormányzat TOP-os pályázatai közül május elején a Zöld város kialakítása pályázat 105.5 millió forint támogatást nyert. A beruházás keretében a Művelődési Központ teljes homlokzati, lábazati és tető-hőszigetelésére, nyílászáró cseréjére és a körülötte lévő zöldfelület rekonstrukciójára is sor kerül.

Más pályázati forrásból elkezdődik az épület hőlégtechnikai korszerűsítése is, a szellőzés, fűtés, hűtés megoldásával a színházteremben, a táncteremben és a földszinti aulában.

– Ajánlat érkezett a mozi terem székeinek cseréjére, jó állapotú, felújított, párnás székek beépítésére – tájékoztatott a képviselő-testületi ülésen dr. Papp Antal. – Az ilyen típusú székek közel százezer forintért kaphatóak. Az időközben lezajlott egyeztetést követően, a felújított székek beszereléssel, székenként 10 ezer Ft-ba kerülnek. A most 497 férőhelyes színház- és mozi terembe 430 fotelszerű, modern széket építenek be.

A polgármester a testület támogatását kérte a székcseréhez valamint a színházterem közlekedő részeinek szőnyegpadlózásához és a széksorok alatti műanyag padló kialakításához.

A Zöld város pályázattal és ezzel a beruházással, közel hat évtized után, szinte teljesen megújul az intézmény.

– Nagy öröm, hogy egy ilyen színvonalú létesítmény 56 év után ilyen beruházások előtt áll! – hangsúlyozta Rágyanszky István. A Művelődési, Oktatási, Sport, Civil és Egyházi Kapcsolatok Bizottsága vezetője korábban a mozi működését és most, a színházterem megújítását, székeinek kedvező árú cseréjét is támogatta.

– A színházterem székei felett eljárt az idő – erősítette meg a testületi ülésen Asztalos Árpádné. – 37 éven keresztül szépen használták a martfűiek, de ma már a közönség igényli a cseréjüket. Ez egy alkalmi vétel, az új típusú székek garanciák beépítésével, kipróbálva kerülnek hozzánk a felújítás alatt álló békéscsabai moziból.

A fejtámla miatt az új székek magasabbak. A széksorok közötti távolság is nő, a 11. sornál pedig plusz folyosórészt nyitnak, úgy, ahogyan régen is volt. Bízunk benne, hogy a mozi- és színházlátogatóknak is tetszeni fognak az új székek és az új elrendezés.

Tűzrendészetileg ma már nem megfelelő a parketta. A székek alá nem éghető műanyag padló burkolat kerül, a közlekedő tereken padlószőnyeggel fedik le a parkettát, ami így szintén megmarad. A 396 négyzetméternyi új, ipari minőségű, lángmentes kivitelű, égéskésleltetett padlószőnyeg és burkolat összes költsége alacsonyabb, mint amennyibe a parketta felújítása kerülne – tájékoztatott a Művelődési Központ igazgatója.

A jelenlegi székeket eladásra hirdeti meg az intézmény, retró szórakozóhelyek számára.

A képviselő-testület egyhangúlag támogatta a színházterem székeinek cseréjét és a padozat felújítását. A beruházás költségeire 7 millió forintot különítettek el, az önkormányzat általános tartalékkerete terhére.

A várhatóan két hétig tartó munkálatok, a Szolnok Masterclass Nemzetközi Karmester- és Karnagy Mesterkurzust és a Táncgálát követően, június 19-től kezdődnek, hogy július közepétől már megújult, modern nézőtéri környezettel várhassa látogatóit a Művelődési Központ színház- és mozi terme.

* * *

Számunkra ez az évszázad öröme! – fogalmazott a Művelődési Központ felújítási munkálatairól Asztalos Árpádné intézményvezető, megosztva velünk a beruházások további részleteit.

– A színházterem padozat- és székfelújítása során lehetőség adódik a terem mennyezetének festésére, a székek eltávolítását követően az üres tér felállványozásával. Később, második ütemben az oldalfalakat és a világítást szintén szeretnénk felújítani.

Az adósság nélkül gazdálkodó önkormányzatok támogatásából első körben elnyert 181 millió forint részeként bruttó 25 millió forintot, önkormányzati kiegészítéssel bruttó 46 millió forintot fordíthatunk új hőlégtechnikai, fűtési-hűtési rendszer kialakítására az intézmény színháztermében, felváltva a korábbi elavult és gazdaságtalan berendezéseket. Új napcellák telepítésével a korszerű fűtési-hűtési rendszer áramellátása is hatékonyan megoldódik. A beruházás része az intézmény földszinti aulájának és pódiumtermének klimatizálása, ami a nyári rendezvényeknél elengedhetetlen.

A munkálatok június 19-től kezdődnek, és várhatóan október végéig be is fejeződnek.

A Területi Operatív Program – Zöld város kialakítása pályázatban a Művelődési Központ teljes homlokzati, lábazati és tető-hőszigetelésére, nyílászáró cseréjére és a körülötte levő zöldfelület rekonstrukciójára 105.5 millió forintot nyert az önkormányzat.

Az elmúlt húszéves igazgatásom alatt többször nekifutottunk ennek, pályázat és szakaszos tervek is készültek. Most az álmunk valóra válik. A Művelődési Központ építészetileg is meghatározó épülete Martfűnek, ami a felújítást követően gyönyörű új formában fogja díszíteni a várost és fogadni a látogatókat.

Nagyon örülök, hogy az elmúlt években az iskolák, az óvodák és a sportcsarnok is szépen megújultak. Most a Művelődési Központon, a város utolsó nagy középületén a felújítás sora.

Az egyedi ablakok elkészítésének ideje alatt a tetőszigetelésen, a csapadékvíz-elvezetésen dolgoznak a kivitelezők, majd, az ablakok behelyezését követően, az épület teljes szigetelésére és - lehetőség szerint még ebben az évben - a homlokzat festésére is sor kerül.

Örömmel fogunk neki a felújításnak. Minden kollégám boldogan elviseli a munkálatok nehézségeit, és azon leszünk, hogy a városlakók addig se maradjanak kulturális programok nélkül. Bízunk benne, hogy egy igazán szép, külsejében is megújult épület lesz Martfű kulturális intézménye.

Herbály Jánosné

2017-06-09 14:26