A Szolnoki Művésztelep és Köre alkotásai Martfűn

Igazi kultúrtörténeti eseményként üdvözölte Martfűn a Művelődési Központ igazgatója az intézmény legújabb kiállítását, mely tizennégy szolnoki elismert művész, köztük szobrászok, festők, grafikusok alkotásait tárja a nagyközönség elé. „A Szolnoki Művésztelep és Köre komplex kiállítása keresztmetszetét adja a Művésztelepen és vonzásában működő művészek alkotásainak” – mondta el a színvonalas tárlat május 26-iünnepélyes megnyitóján Asztalos Árpádné igazgatónő. A Szolnoki Művésztelep hazánk nagy múlttal rendelkező művésztelepe, mely Magyarország egyik legismertebb művészi szerveződéseként méltán szerzett hírnevet Szolnoknak Európa-szerte is. Az idén 115 éves Művésztelep rangos múltját művészeik egyéni kiállításokkal, országos tárlatokkal, bemutatókkal és oktató tevékenységgel öregbítik tovább.

Tevékenységük minőségével ismét a hazai képzőművészet meghatározó közösségévé váltak, melynek méltó elismeréseként ez év március 14-én „A Magyar örökség díjat” kapta meg a Szolnoki Művésztelep, melyet örömmel osztott meg a megnyitó közönségével  az igazgatónő. A díj a Szolnoki Művésztelep 115 esztendejének folyamatos művészi munkáját értékeli.

Ez a múlt kötelez – emelte ki Verebes György, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, Munkácsy-díjas festőművész, hozzátéve hogy ez a 115 év olyan hajtóerő azoknak a művészeknek és munkatársaknak is, akik a művésztelep galériáját üzemeltetik, ami folyamatos megújulásra késztet amellett, hogy tiszteletben tartjuk a magyar kultúrának ezt a kivételes fontosságú intézményét, és ezt az őrületes nagy hagyományát. Két folyó találkozásánál, a szolnoki vár területén és annak a legnagyobb hányadát elfoglaló intézményként egy, a város legszebb történelmi pontján fekszik a Szolnoki Művésztelep, és ez folyamatosan vonzza nem csak a művész barátokat, hanem a művészetet szerető közönséget is.

A kiállítás megnyitót színesítette Varga Erik gitárjátéka és a martfűi Modern Táncműhely bemutatója.

A megyénk képzőművészeti munkáit elénk táró kiállítást Verebes György nyitotta meg, bemutatva a kiállító művészeket és itt látható munkáikat, melyeket igen markáns összeállításnak nevezett az alkotó közösség művészeti vezetője.

A művésztelep jövőjét érintő jó hírekről is beszámolt Verebes György, hiszen a Modern Városok Program keretében Szolnok a Vártemplom és a Művésztelep korszerűsítésére készül.

–            Ennek a fejlesztésnek a kivitelezése várhatóan már ebben az évben elindul, nem csak a művésztelepet, hanem az egész várkerületet is érintve. Így felújításra kerül a Zagyva parti sétány azon oldala, ahol a művésztelep is fekszik és a Szent István tér,  az egykori török dzsámi alapja, és kialakításra kerülnek még emlékhelyek, amelyek a turisták számára is vonzóvá teszik ezt a környezetet. A művésztelep esetében pedig új galéria épülettel, az állandó gyűjtemény elhelyezésére szolgáló galériával és az időszakos galéria elhelyezését megoldó új épülettel gazdagodunk, vendégszállásokkal, és ami a legfontosabb, műhelyekkel, amik a szakmai munkát segítik. Ezzel a szerkezettel, szakmai struktúrával a művésztelep, azt hiszem, egyedülálló lesz az országban, és az alkotói nyugalom továbbra is a művészek rendelkezésére áll – mondta el a művésztelep vezetője.

A Szolnoki Művésztelep és Köre martfűi kiállításának alkotó művészei: Baráth Fábián szobrász, Fazekas Magdolna festő, Hangay Szabó László szobrász, Király György festő, Nagy Dénes festő, Nagy Katalin Matild grafikus, Pogány Gábor Benő szobrász, Révi Norbert szobrász, Soosur Georgius festő, Szabó Ágnes festő, Szabó György szobrász, Szabó Imre fia Béla szobrász, Varga Erik festő és Verebes György festő.

A szolnoki képzőművészek munkáiból válogatott rangos gyűjtemény június 19-ig várja az érdeklődőket a martfűi Művelődési Központban.

Magyar Mária

Tovább a képekhez ›››

2017-06-01 16:21