2020-ig 54 milliárd forint TOP-os pályázati forrás megyei terület- és településfejlesztésre

20,8 milliárd forint értékű fejlesztési forrás felhasználása kezdődhet meg a megye településein – jelentette be Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke a dr. Bene Ildikó megyei fejlesztési biztossal közösen megtartott  sajtótájékoztatóján. A Jász-Nagykun-Szolnok Megye Terület- és Településfejlesztési Operatív Programja (TOP) keretében benyújtott projektek egy részéről 2017. május 4-én hozta meg a támogatói döntését az Irányító Hatóság.A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén mintegy 40 milliárd forint összegű TOP-os projekt támogatásáról döntöttek. Most a hatóság ennek az összegnek a felére vonatkozóan hozott támogatói döntést, ám reményei szerint heteken belül a másik felére is megszülethet az Irányító Hatóság döntése – tájékoztatott Kovács Sándor.

A megyei közgyűlés elnöke elmondta, a munka - melynek eredményeként 2020-ig 53,786 milliárd Ft TOP-os pályázati forrás áramlik a megyébe - széleskörű összefogással valósult meg. A területfejlesztési szakemberek, a megyei fejlesztési biztos, a térség országgyűlési képviselői, a megyei közgyűlés tagjai és a polgármesterek egyeztetését követően a Döntés-előkészítő Bizottság konszenzuson és széles együttműködésen alapuló döntést hozhatott.

Dr. Bene Ildikó megyei fejlesztési biztos elmondta, a TOP keretében rendelkezésre álló források 60%-át a gazdaság fejlesztésére kell fordítani. A többi forrás is a megye fejlődését szolgálja, hozzájárul a gazdasági célkitűzések megvalósításához, ezáltal a megye népesség megtartó képességének növekedéséhez. A fejlesztési biztos asszony hangsúlyozta, bár sokszor nehéz döntéseket kellett meghozni, minden szereplő korrektül együttműködött, így fontos fejlődés kezdődhet meg a megye településein.

Az elmúlt két év együttműködésének köszönhetően a Tiszazug mind a 23 településén valósul meg TOP forrásból kisebb-nagyobb fejlesztés – hangsúlyozta Berec Zsolt Miklós, a JNSZ Megyei Közgyűlés alelnöke. A Boldog István országgyűlési képviselő által kezdeményezett együttműködési megállapodás aláírásával az érintett települések kinyilvánították, hogy a térség fejlesztési céljait előrébb valónak tekintik egyéni célkitűzéseiknél. Ez a széleskörű összefogás garantálja, hogy a most elinduló fejlődés hosszú távon is stabil maradhat.

Az 53,786 milliárd forint megyei pályázati forrás felhasználása során:

- a mostani támogatási döntés 20,8 milliárd forint lekötésére vonatkozott,

- korábbi támogatási döntésekkel (megyei paktummal, 7 járási paktummal, Magyar Közút megyei útfejlesztéseivel) lekötésre került mintegy 7,5 milliárd forint,

- támogatási döntés előtt álló projektek, amelyek további 11,7 milliárd forint lekötését jelenthetik,

- a TOP második pályázati körében pedig mintegy 13,8 milliárd forint összegre lehet még pályázatot benyújtani (2017 első félév végéig).

A jelenlegi támogatói döntés megoszlása:

- Ipari park fejlesztésre – 7 települést érintően – 2,8 milliárd forint,

- Helyi gazdaságfejlesztésre – 10 települést érintően – 0,8 milliárd forint,

- Turizmusfejlesztésre – 7 települést érintően – mintegy 2,1 milliárd forint,

- Gyermekintézmények fejlesztésére – 18 települést érintően – mintegy 2,6 milliárd Ft,

- Zöld város kialakítására – 15 várost érintően – 3,7 milliárd forint,

- Környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésre, belvízelvezetésre – 11 települést érintően – 2 milliárd forint,

- Helyi közlekedésfejlesztésre – 20 települést érintően – mintegy 4,0 milliárd forint,

- Egészségügyi alapellátás fejlesztésére – 14 települést érintően – 1,1 milliárd forint,

- Szociális ellátás fejlesztésére – 13 települést érintően – 0,9 milliárd forint,

- Járási foglalkoztatási paktumra – 2 járásszékhely várost érintően –  mintegy 0,5 milliárd forint,

- Társadalmi együttműködést szolgáló helyi komplex programokra – 3 települést érintően – 0,3 milliárd forint.

Forrás: jnszm.hu

Herbály Jánosné

Az Irányító Hatóság döntéseinek összefoglaló táblázata>>>

2017-05-18 12:05