Nemzetközi Karmester és Karnagy Kurzus Martfűn

Június 6-án indul az a kéthetes nemzetközi projekt, mely a Szolnoki Szimfonikusok szervezésében, martfűi helyszínnel Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzusra várja jelentkezőit a világ számos pontjáról, Szolnok Masterclass néven. A grandiózus programban a Szolnoki Szimfonikusok mellett a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a debreceni Kodály Kórus is közreműködik. A rangos képzés helyszíne a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a kurzus résztvevőinek szállásáról a Martfű Termál SPA gondoskodik.A nagyszabású művészeti program első állomása annak a tradíciónak, ahol a jelentkező karmesterek és karnagyok akadémiai szintű képzésben részesülnek – hangzott el a program május 12-én, Szolnokon megtartott sajtótájékoztatóján. A program megvalósításához dr. Kállai Mária kormánymegbízott elismerését fejezte ki, hangsúlyozva, a rendezvénysorozat alapját az a sok éves munka teremtette meg , amelyet a szimfonikus zenekar és a kórus együtt és külön-külön is végzett.

Szolnok alpolgármestere, Szabó István is gratulált az interaktív program ötletéhez és a jelentős feladattal járó megvalósításhoz is. Mint mondta, azt a bátorságot csak dicsérni tudja és elismerni, hogy a zenekar vezetése, menedzsmentje felvállalja ezt az óriási felelősséget.

A hamarosan induló képzés színvonalát két nemzetközileg elismert szaktekintély biztosítja: Szolnok város fő-zeneigazgatója, Izaki Maszahiro és Alpaslan Ertüngealp, aki a Berlini Filharmonikus Zenekarnál építette karrierjét, és aki a Szolnok Masterclass program művészeti vezetője, megálmodója. „Ez egy zenekari továbbképző tábornak nevezhető, mert több kézzel találkoznak majd, tehetséges és kevésbé tehetséges karmesterrel, más-más művészi ambícióval és képességgel rendelkező személyekkel, így ugyanazok a művek másképp hangzanak el.” – emelte ki maestro Alpaslan.

A mesterkurzus egyik apropója a Kodály-emlékév, a másik a Reformáció 500 éves jubileuma, melynek kapcsán a rendezvény kiegészül egy ingyenesen látogatható templomi koncertsorozattal is, ahol a karmesterek a kurzus résztvevői lesznek. Előadásaikat hallhatjuk Martfűn, Törökszentmiklóson és több Tisza-tavi templomban, majd két nagyszabású gálakoncert zárja a koncertturnét Szolnokon és Budapesten. Ignácz Ervin a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetője elmondta, a mesterkurzust záró szolnoki koncert jótékonysági hangverseny lesz, bevételét a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. a közelmúltban leégett Tiszavárkonyi Alkotóház újjáépítésére ajánlja föl.

Asztalos Árpádné, a rangos képzésnek helyt adó martfűi házigazda intézmény vezetője a program kultúrafejlesztő értékeihez is gratulált. „Óriási jelentőségűnek érzem, hogy regionalitása miatt a vidék is szerepet kaphat a kultúrafejlesztésben, a kórusok és a komolyzene megszerettetésében. Egy vidéki kulturális intézmény igazgatójaként is mondhatom, nagy boldogság, hogy ilyen csodálatos koncertekhez juttathatjuk a Martfűn és a térségben élőket, és gratulálok ahhoz a nagyon szép ideához, hogy a kis templomokban is megjelennek ezek a hihetetlen zenei értékek. Örülünk, hogy a több mint húsz éves közös munkánk a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral, a kórusokkal ilyen nagyszerű programban teljesedhet ki, és Martfű város kaphatta meg azt a lehetőséget, hogy házigazdája, otthona legyen ennek a rendezvénynek. Elárulom, hogy már a martfűi lakosok is nagyon várják, hogy megismerjék a zenekart, a kórust.

A Szolnok Masterclass - Nemzetközi Karmester és Karnagy Mesterkurzus koncertturnéja Martfűn is szeretettel várja ingyenes hangversenyeire az itt élőket, június 10-én szombaton a Szent István térre, június 11-én vasárnap pedig a Szent Tamás-templomba, kulturális örökségeink előtt tisztelegve, a zene nyelvén megszólítva a nagyközönséget.

Magyar Mária

Tovább a képekhez ›››


2017-05-17 12:43