Megkezdődtek az írásbeli vizsgák a Damiban

Martfű középiskolájában három végzős osztály számára kezdődött meg az érettségi. Az írásbeli vizsgák május 5-től május 26-ig tartanak. A Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma tagintézmény vezetője szerint a vizsgák rendben zajlanak.– Az érettségizők száma a három osztályban 45 és 48 között van. A létszám attól függ, hogy melyik vizsganapon, hiszen van egy-egy tanulónk, aki emelt szinten vizsgázik, és akkor nem ide jön érettségizni a Damiba, hanem a kijelölt helyre. Újdonság, hogy két évvel ezelőtt indult esti tagozaton is egy szakiskolások szakközépiskolája osztály. Nagy öröm számunkra, hogy ebben az osztályban 15 -16 felnőtt is érettségizik.

Új feladat bevezetésével újszerű volt a hétfői magyar nyelv és irodalom vizsga is. – Érvelést kellett írniuk a diákoknak, illetve hétköznapi szövegalkotást, ami az első feladatrészben kapott helyet – tájékoztatott az intézményvezető. – Ez abból a szempontból nagyon jó, hogy hétköznapi élethez kapcsolódó témát kér számon, hivatalos levelet, motivációs levelet. Ezeket elég sokat gyakorolták az elmúlt években a tanulóink. A matematika érettségi vizsga a legnehezebbnek tűnő minden évben, de az a meglátásunk, hogy különleges képességeket, különleges feladatokat nem kért számon. A mai nap pedig talán az egyik legnyugodtabb, a történelem érettségin, egy feladatlapon kell dolgoznia a tanulóknak, nem kell a feladatrészek között újabb feladatlapot átvenniük. A szokásnak megfelelően történik majd holnap és holnapután a nyelv érettségi is.

Ami újdonság ebben a vizsgaidőszakban, hogy a régen szakközépiskolának nevezett iskolatípusban – most már szakgimnázium – új típusú érettségi vizsga van, az ágazati érettségi. Ebből nálunk kétféle tantárgyból, kereskedelmi alapismeretekből illetve informatikai alapismeretekből vizsgáznak a tanulók, az utóbbiak közül azok, akik majd informatikai rendszerüzemeltetők szeretnének lenni az érettségi vizsga után – mondta el Molnár Aranka.  

Az első megmérettetések után június 6-án lesz betekintés a dolgozatokba, majd június 19-én két vizsgabizottságban indul a szóbeli vizsga a Dami érettségizői számára.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

2017-05-10 16:50