Aki verset mond, annak szava a lélekből jön – Szavalóverseny 2017. április 10-12.

A Városi Könyvtár minden évben szavalóversenyt rendez a Költészet Napja alkalmából. Április 10-én a felső tagozatos és középiskolás diákok versenyén, április 12-én az alsó tagozatos gyerekek versenyén köszöntöttük a drukkoló szülőket, nagyszülőket, a támogató pedagógusokat, a zsűri tagjait és a két délután főszereplőit, a szavalni szerető fiatalokat. Fontosnak tartom évről évre megismételni, mennyire nagyra értékelendő, hogy a gyerekek, fiatalok eljönnek hozzánk velünk ünnepelni a verset, hogy veszik a fáradtságot, és megtanulnak egy költeményt, és bátorkodnak kiállni közönség és zsűri elé megmérettetni magukat. A városi szavalóverseny azonban elsősorban nem megmérettetés, hanem ünnep, szép magyar nyelvünk, szép magyar versek ünnepe.

Azt írja egy 1908-as forrás, hogy „amíg iskolai önképzőkörök, ünnepek lesznek, addig mindig divatban lesz a versszavalás is”. És lám, a jóslat beteljesült, azóta eltelt több mint 100 év, s a versszavalás még mindig divat, bizonyíték erre a sok jelentkező évről évre, akik, hiszem, nem csak azért jönnek el, mert tanáraik bíztatják erre őket, hanem mert valódi, saját igényük a szavalás, mert szeretik a verseket, örömet okoz számukra is azt elmondani, mástól meghallgatni.

Aki verset mond, annak szava a lélekből jön, az muzsikál. Ezeket a lélekből jövő szavakat, ezt a muzsikát kaptuk két délután a versenyzőktől.

A jók közül az aznap kiemelkedően szereplőket két zsűri választotta ki, hétfőn Molnárné Váczy Márta tanárnő, Urbán-Szabó Hedvig tanárnő és Budai József tanár úr, szerdán pedig Koncz Józsefné, Erzsike néni, Pápai Jánosné, Zsuzsika néni, Biliczné P. Szabó Gyöngyi tanárnő és Urbán-Szabó Béla, versíró.

A két szép délutánért, a versünnepért köszönet illeti a versenyző gyermekeket, felkészítő tanáraikat, szüleiket és a zsűri tagjait munkájukért.

Nagy szeretettel várunk jövőre is minden versszerető kisdiákot, fiatalt.

Helyezettek:

1-2. évfolyam

 1. helyezett – Kovács Tamara Léna
 2. helyezett – Dorogi Edina és Suha Kitti
 3. helyezett – Sólyom Blanka és Tóth Kira

3-4. évfolyam

 1. helyezett – Pató Luca
 2. helyezett - Fejes Katica Bogárka, Kiss Helén és Stonawski Csanád
 3. helyezett - Sápi Zádor, Forgács Korinna és Szőke Dániel

5-6. évfolyam

 1. helyezett – Bakó Ferenc István
 2. helyezett – Krakkai Kinga
 3. helyezett – Melis Adél, Tor Sándor

7-8. évfolyam, középiskola

 1. helyezett – Csák Bence
 2. helyezett – Mester Marcell
 3. helyezett – Szelindi Fruzsina

Székácsné Tálas Gabriella

könyvtárvezető

Tovább a Szavalóverseny - alsó tagozat képeihez ›››

Tovább a Szavalóverseny - felső tagozat képeihez ›››

2017-04-24 15:36