Kézműves Házak Hétvégéje Martfűn

2017. április 1-jén 10 órakor kezdődött a Népi Kézműves Alkotóházak IV. Országos Hétvégéjének martfűi programja. Az idei évben 5 éves születésnapját ünneplő martfűi Kézműves Ház a maga nemében egyedülálló a megyében, hiszen a műhely és a foglalkoztató terem mellett helyet kapott itt egy hagyományos tiszazugi tisztaszoba berendezése is. Ennek megfelelően sokszínűen alakultak a nap programjai. Kézműves foglalkozás, vásár, mesterség bemutató valamint táncház várta az érdeklődőket.A házigazda, Juhászné Hidvégi Edit mézeskalács-készítő, díszítő népművész és játszóház-vezetőként 2008 óta tart foglalkozásokat, hon- és népismereti órákat. A Kézműves Ház vezetőjeként célja, hogy működjön városunkban egy olyan szakmai műhely, amely a néphagyományok továbbadásával foglalkozik, összefogja a népi kultúrához értőket, annak kedvelőit. Ezek mellett új lehetőséget nyújt a szabadidő hasznos eltöltésére az itt lakók s a településünkre érkező kirándulók számára is, színesítve a város turisztikai palettáját, népszerűsítve a térség tradícióit.

Dr. Papp Antal polgármester születésnapi köszöntőjében is kiemelte ezeket a szempontokat, hangsúlyozta a kézműves ház szerepét Martfű kulturális életében. A jelképesen átadott ajándék által – Martfű Város Önkormányzatának felajánlásával – megújul a Kézműves Ház fogadó táblája és molinó készül, mellyel a Kézműves Ház megjelenhet városi, megyei és országos népművészeti rendezvényeken, erősítve Martfű turisztikai szerepét is.

A mézeskalács készítése és díszítése mellett a gyerekek, szülők szappant önthettek, agyagozhattak, csuhé babát, bőr karkötőt készíthettek, kipróbálhatták a nemezelést és a szövés, horgolás alaplépéseivel is megismerkedhettek. A martfűiek mellett szolnoki és mezőtúri kézművesek termékeiből válogathattunk.

Délután 3 órától frissen sült mézeskalács, szendvics és táncház várta a gyerekeket, Stonawskiné Busi Ildikó, a Martfű Néptáncegyüttes vezetőjével, moldvai táncokkal és hagyományos játékokkal. Az este bográcsban készített slambuccal és a Borvirág együttes zenéjével folytatódott, aki pedig bírta szusszal, hajnalig mulathatott a táncházban.

Jövőre is szeretettel várunk mindenkit!

Eiler Zita muzeológus, MVMKK

Tovább a képekhez>>>

2017-04-06 15:48