„Szeressétek a komolyzenét!” – Sikeres évadot zárt a Filharmónia bérletsorozat

Filharmónia Magyarország ifjúsági bérletsorozata az ország közel 250 településén, köztük Martfűn is több évtizede várja az általános- és középiskolásokat színvonalas ifjúsági hangversenyekkel. Az értékes előadások között márciusban kettőt is láthattak a martfűi fiatalok.7-én a Szélkiáltó együttes Vers és dallam című rendhagyó irodalom óráján a versek, népdalok és énekelt versek műfaji bemutatásának lehettek részesei a tanulók. 22-én, Amerikából jöttünk című műsorukkal, Amerika sokszínű világát, múltját és jelenét idézte sok-sok humorral a Budapest Ragtime Band. A zenekar repertoárjára jellemző különleges hangszerelési megoldások mellett koncertjeiknek mindig elmaradhatatlan része a show és a vidámság is.

A fiatalok komolyzenei nevelését segítő előadássorozatot, a városvezetés döntése alapján, évek óta az önkormányzat ajándékaként vehetik igénybe a diákoki. Ezt a gesztust különlegesként értékeli a Filharmónia Magyarország munkatársa Zöld Judit is, aki már több mint 20 éve szervezi a martfűi koncerteket. – Nem mindenhol tudják sajnos igénybe venni ezt a bérletsorozatot, főleg a kisebb településeken egyáltalán nem. Kevés önkormányzat teheti meg, hogy felvállalja a finanszírozást. Amióta én itt szervezek Martfűn, azóta ez így működik, az önkormányzat támogatja ezeket a koncerteket, a gyerekek így kapják meg ingyen az előadásokat – emelte ki a koncertszervező. Fontosnak tartja, hogy ezek az előadások hozzájárulhatnak az ének-zenei neveléshez és a tanórákhoz. Mint mondja, a változatosság is kiemelt szempont a szervezés során, mint ahogyan az utóbbi években bevezetett interaktív előadásforma is a komolyzene megszerettetését szolgálja.

A hazai zenei élet egyik népszerű tradicionális jazz zenekara, a Budapest Ragtime Band előadását Martfű ifjúsági közönsége is nagy tapssal jutalmazta. A köszönet azonban ezen a délelőttön rendhagyó módon nem csak a koncertnek szólt, hanem a hangversenyeket igényesen összeállító Zöld Juditnak is. Nyugdíjba vonulása alkalmából Asztalos Árpádné, a filharmónia bérletsorozatnak helyt adó művelődési intézmény igazgatója mondott köszönetet, hangsúlyozva értékes kulturális munkáját, mellyel Martfűn 20 éven át segítette a fiatalok komolyzenei nevelését. – Zöld Judit 1984 óta végzi ezt a kulturális missziót Jász-Nagykun-Szolnok megyében, több mint húsz éve szervezi az iskoláknak a bérletsorozatot. Neki köszönhetjük valamennyi koncertet, amit a fiatalokon kívül Martfű városlakóinak is elhozott, az Örökzöld Tisza Fesztiválokra, a Szent Tamás-templomba vagy a Művelődési Központba. Most egy újabb mérföldkőhöz érkezett, nyugdíjba vonul Judit, ezért szeretném városunk és közművelődési kollégáim nevében is megköszönni színvonalas kulturális munkáját – fogalmazott az igazgatónő.

– Megtiszteltetés és váratlan is ez a köszöntés, amit nagyon köszönök. Mindig nagy örömmel jöttem Martfűre, nem csak a kollégák, a közönség fogadtatása is szeretetteljes volt. Remélem, sikerült egy kis pluszt nyújtani a komolyzene elfogadtatásához – mondta el Zöld Judit, azzal búcsúzva az idei évadot záró műsor közönségétől, hogy szeressék a komoly zenét.

A Filharmónia bérletsorozat 2016/17-es martfűi évada a márciusi előadásokkal véget ért, a hangversenyek, a Filharmónia Magyarország komolyzenei koncertjei azonban jövőre is várják a fiatalokat a Művelődési Központba.

Magyar Mária

Tovább a 2017.03.07 - Szélkiáltó - filharmónia bérletsorozat képgalériához>>>

Tovább a 2017.03.22 - Budapest Ragtime Band - Martfű - filharmónia bérletsorozat képgalériához>>>

2017-03-28 16:26