Tájékoztató veszettségről – Bírság az oltatlan kutyák tulajdonosainak

A JNSZ Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya 2017. március 16-án kiadott tájékoztatójában a megyei főállatorvos értesíti a lakosságot, hogy februárban veszettség vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Debreceni Laboratóriuma egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származó rókából. Az érintett térségben 90 napos ebzárlatot rendelt el az illetékes állategészségügyi hatóság. Az eset a rókák orális immunizációs programja keretében rendszeresen kezelt területen történt.

„,Felhívom a figyelmet, hogy a betegséget okozó vírus a beteg állat harapásával terjed, és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő gyulladást okoz. A veszettség az egyik legveszélyesebb állatról emberre terjedő betegség! Megelőzésére vakcinázással és a vadállatokkal szembeni körültekintő viselkedéssel van lehetőség. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák.

A betegség elleni védekezésben kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának is! Az ebek veszettség elleni védőoltás alóli elvonása súlyosan veszélyezteti a betegség elleni védekezést! Kérem, hogy minden kutyatulajdonos ellen őrizze, hogy kutyája rendelkezik-e érvényes védőoltással, és ha nem, azt haladéktalanul pótolja.

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy az állategészségügyi hatóság kiemelten ellenőrzi az ebek veszettség elleni oltottságát. Oltatlan kutyák tulajdonosaira 30 ezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság szabható ki” – olvasható dr. Széphalmi Éva megyei főállatorvos felhívásában.

J-N-Szolnok megyében április elején kerül sor a rókák veszettség elleni vakcinázási kampányára. A vakcinázott csalétek kiszórása repülőgépről történik, a csalétek kiszórása után a járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

További információk: www.veszettsegmentesites.hu

Tájékoztató letöltése>>>

2017-03-17 13:36