„Talpra magyar, hí a haza!” – Március 15. ünnepe Martfűn

„A márciusi ifjak tetteikkel bebizonyították, hogy bár egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Ahhoz, hogy 1848. március 15-én elindulhasson a forradalom, óriási összefogásra volt szükség. A szabadságot közös célokért tenni akaró egyének teremtették meg. Akaratukat összekovácsolta, erejüket megsokszorozta, hogy tudták, nagy dolgokra képesek, ha összefognak” – hangzott el Nemzeti Ünnepünk napján, Martfű városi megemlékezésén Horváth Endréné önkormányzati képviselő beszédében.– Amikor ma feltűztük a kokárdát, akkor ezt büszkeséggel tettük. Nem magunkra vagyunk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik 1848. március 15-én szembe mertek szállni az elnyomó idegen rendszerrel, egy reménytelennek tűnő helyzetben – emelte ki a képviselő, majd hozzátette: „A mi feladatunk, hogy ezt a büszkeséget átadjuk a jövő nemzedékének is. Amikor a kokárdát tűzzük a gyerekek ruhájára és elmondjuk nekik, hogy ezt most miért tesszük, akkor remélem, hogy bennük is tovább él egy kicsit a forradalom lángjából. Bízom benne, hogy még sokáig igaz marad Jókai Mór jóslata, aki két nappal a forradalom kitörése után a következőket mondta: „Míg magyar él, míg szabad ember él a honban, kegyelettel fognak visszagondolni ez évre, annak történelmére s történetalkotó alakjaira.”

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján ünnepi megemlékezéseken tisztelegtek városunk lakói, civil szervezetei, intézményei és oktatási intézményei.

Az óvodás csoportok hagyományosan március 14-én gyűltek össze a Szent István téren, majd az 1848-49-es emlékműnél. Az ünnepi programon a forradalmi eseményeket idézve emlékeztek közösen.

Március 15-én 9 órakor a Református Templomban Ünnepi Istentiszteletre várták a gyülekezet tagjait, melyen Kupai-Szabó Kornél református lelkész idézte fel 1848. máig ható forradalmi eszméit.

Nemzeti ünnepünk előtt fejet hajtva, színvonalas előadással idézték a történelmi eseményeket a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma diákjai, többségében a 10.A osztály és az iskola énekkara. A Városi Művelődési Központ színpadán háromszor előadott, megható műsort az általános iskola, a középiskola és a városi ünnep résztvevői is nagy tapssal köszönték meg.

– „Hogyan tehetünk mi mai ifjak a szabadságért, a világosságért? Nem biztos, hogy forradalmárrá, szabadságharcossá kell válnunk. Ezt megtették már az őseink” – fogalmazott ünnepi beszédében Molnár Aranka. A martfűi középiskola tagintézmény-vezetője arról is beszélt, hogy a XXI. században is vannak márciusi ifjakhoz méltó feladataink: „Nem feledni a mindenkori hőseinket, emlékezni a dicső, bár sokszor nehézségekkel teli múltra. Megismerni és gyerekeinkkel, unokáinkkal is megismertetni a történelmet. Nem feledni a szép magyar nyelvet. Tudni büszkén énekelni nemzeti himnuszunkat. Ismerni, hogy mit jelent számunkra a kokárda vagy egy lyukas zászló. Tenni a hétköznapi dolgainkat, tanulni, dolgozni. Szeretni, érteni, együtt élni családunkkal minden körülményben. Ezek a XXI. századi márciusi ifjak legfőbb feladatai.”

A Martfűi József Attila Általános Iskola megemlékezésén Földi Edina intézményvezető  1848. márciusát a reményt és az új utakat kereső, bátor közösség kiteljesedésének nevezte. Beszédében kiemelte: „A papírlap tetejére forradalmáraink még a legutolsó pillanatban is azt nyomtatták: Legyen béke, szabadság és egyetértés; Azokat a szavakat, amelyekből a ’48-at megelőző évtizedekben egy új Magyarország tudott sarjadni. Egy európai ország, amihez ki-ki a tudása legjavát adta.”

A megemlékezők a városi ünnepet folytatva díszmenettel érkeztek a Szent István térre, ahol a főtér parkjában az 1848-49-es emlékműnél martfűi intézmények, szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat.

16 órától Ünnepi Kórushangverseny várta a közönséget. A műsorban közreműködtek a Kossuth Úti Nyugdíjasklub Népdalköre, a Martfű Városi Nőikar, Botka Julianna, a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola ötödéves hallgatója – zongoraszóló, valamint a Tiszaföldvári Férfikórus Egyesület. Nemzeti Ünnepünk hagyományos martfűi koncertprogramja méltóképpen zárta az egész napos ünnepi megemlékezést.

Magyar Mária

Tovább a 2017.03.15 - Ünnepi Kórushangverseny képgalériához>>>

Tovább a 2017.03.15 - Városi Ünnepi Megemlékezés képgalériához>>>

Tovább a 2017.03.15 - Ünnepi Istentisztelet a Református templomban képgalériához>>>

Tovább a 2017.03.14 - Március 15. - József Attila Általános Iskola, Damjanich Középiskola ünnepi megemlékezés képgalériához>>>

Tovább a 2017.03.14 - Március 15-i megemlékezés - Játékvár Óvoda és Bölcsőde képgalériához>>>

2017-03-17 11:45