A „mindenmentes” étkezés nem divathóbort

Rendhagyó sütésre-főzésre várta látogatóit a Művelődési Központ 2017. március 11.-én. A földszinti aulában berendezett látványkonyhában császármorzsa, pizza, túrógombóc és zsemle is készült. Kicsit másképpen, mint azt általában megszoktuk.A rendezvény háziasszonya Kiss Mónika gasztroblogger, szakácskönyvíró elmondta, a diétázóknak két csoportja van. Vannak, akik egészségügyi okok: cukorbetegség, ételallergia, túlsúly miatt kényszerülnek a teljes életmódváltásra, diétára. Egyre nagyobb számban vannak olyanok is, akik önszántukból egy egészségesebb, vitálisabb életforma miatt változtatnak életmódjukon, étkezési szokásaikon.

 Az érdeklődők családias hangulatban kaphattak gyakorlati tanácsokat. Együtt is főzhettek Monával és a martfűi könyvtár munkatársával, Bihari Böbivel. Munkatársunk a maga választott utat járva, a testmozgást és a speciális étkezést ötvözve szabadult meg túlsúlyától. Mindenmentes ételeit mi kollégái is örömmel kóstoljuk. Kiss Mónika pedig, aki korábban teljesen más területen dolgozott, immár hosszú évek óta az egészséges táplálkozás elkötelezett híve, úttörője. Főz, pedig nem szakács, ír, pedig nem ez a mestersége, kísérletezik, pedig nem kutató, viszont gluténérzékeny. Ennek az ételallergiának is megvannak a maga tünetei: hasmenés, puffadás, gyomorgörcsök, hajhullás, gyengeségérzet, izomfájdalom.

– Azok, akiket diagnosztizáltak, rá vannak kényszerülve, hogy életük végéig máshogyan étkezzenek. Akár egy szem morzsa is kárt tud okozni, hiszen az úgymond tiszta étkezésük elhagyása beindítja újra az autoimmun folyamatot. Sokszor én is megkapom, hogy minek ez meg, meg minek az. Pontosan azért, mert nem tudják, hogy ez mivel jár, hogy ez egy betegség – mesélt tapasztalatairól a 4x15 kötet szerzője, aki a négy évszakhoz igazítva rendszerezte glutén-, tej-, cukor-, szója- és mogyorómentes finomságait. Kérdésünkre válaszolva elmondta, szükség van a többszintű felvilágosításra, mivel egyre több az ételallergiás. Van, aki az interneten nézelődik, van, aki az ez irányú könyveket lapozgatja. A közös főzéseken pedig bátorságot meríthetnek, hiszen az „olyan mintha” anyagokkal meg kell tanulni bánni.

A martfűi főzőnap résztvevői kipróbálhatták az alternatív hozzávalókat. Búzaliszt helyett gluténmentes gabonák lisztjeit, túró helyett totut (tojásfehérjéből készült túrót), búzadara helyett növényi rost keveréket, sajt helyett szintén növényi alapú összetevőből készült hozzávalót, cukor helyett természetes édesítőt. Kicsik és nagyok együtt szurkoltunk a tűzhely előtt állva, mi sül és fő ki mindebből, de a nap fénypontja minden bizonnyal a kóstolás volt.

A szervezők köszönik a megjelentek érdeklődését, valamint a Suszter Kávézó támogatását.

K.É.

Tovább a képekhez>>>

2017-03-16 16:51