Kolbász- és hurkatöltő fesztivál az alföldi hagyományok jegyében

A kezdetekhez képest háromszor több csapat indult 2017. március 4-én a VII. Alföldi Kolbász és Hurkatöltő Fesztivál hagyományőrző rendezvényén, Martfűn. A versengésben 35 csapat mutatta be otthonról hozott toros ízeiket, hurka, kolbász, fogópálinka és sütemény kategóriákban. A látogatók száma is megsokszorozódott, a finom ételek, színes műsorok, bemutatók, vásárok a környékről is sok érdeklődőt csalogattak Martfű sikeres tavaszi fesztiváljára.A sportcsarnok már a reggeli órákban zsúfolásig telt, így a rendező önkormányzat nevében, a házigazda Martfű polgármestere szinte teltház előtt nyitotta meg az egész napos gasztronómiai rendezvényt, a versenyzőknek sok sikert, a látogatóknak jó szórakozást kívánva.

Megnyitó beszédében dr. Papp Antal hangsúlyozta: „A kolbásztöltő fesztivált két okból rendezzük évek óta, a hagyományok ápolása illetve a szórakozás miatt. Ezen a napon ismerősök, barátok találkozunk örömmel, és jól szórakozunk, felidézve, ahogyan régen a családok gyűltek össze.”

A neves zsűri tagjait, a baráti testvértelepülések vendégeit, Martfű vajdasági, romániai magyar barátait, és a versenyző csapatokat szerte az országból a fesztivál elindítója, szervezője Pásztor Lajos köszöntötte

Fodor István mesterszakács, hentes- és mészáros mester zsűritagként a fesztivál népi hagyományaira hívta fel a figyelmet, célul tűzve ki a továbbörökítést is.

A zsűri elnöke, Pálszabó Mihály mesterszakács, a Francia Gasztronómia Lovagja is a tájegységre jellemző fűszerek használatára kérte a verseny résztvevőit.

Nem csak az ételek és a pálinka készítésének fortélyai idézték a népi hagyományokat, a fesztiválozók közül is sokan érkeztek díszes népviseletben. Népi mesterségek bemutatói, kézműves vásár is várták az érdeklődőket.

Láthattuk a Zentai Hagyományőrzők „bőgő-temető” műsorát, fellépett a Tornyosi Tambura Zenekar, Martfűről a Borvirág zenekar, valamint vendégtelepülésünk, Érmihályfalva és városunk néptánccsoportjai. A délutáni műsorokat színesítették a Dalma Dance Klub és a Street Feelings break csoport bemutatói is. Sokan várták a Nothing zenakart és a nap sztárvendégét, Máriót is, aki harmonikás előadásával szórakoztatta a közönséget.

Csányi Sándor mesterszakács, a kolbász zsűri elnöke arról beszélt, hogy ezeknek a versenyeknek nem a szakmaisága a fontos, sokkal inkább a hangulata, a barátságok, a jó ételek és italok, amik bejönnek a lelkünkbe. „Nagyon szeretem ezeket a rendezvényeket. Alföldi ember lévén büszke vagyok, hogy van az Alföldnek is olyan eseménye, ahol megmutathatjuk speciális alföldi hagyományainkat, melyek különböznek minden más tájegységtől.” – tette hozzá a többszörös gulyáskirály.

A zsűri hat kategóriában értékelt, mely szerint az idei verseny legjobb fogópálinkái a vajdasági Ősz Szabó Ferenc körtepálinkája és Móra István birspálinkája. Édes sütemény kategóriában Törökné Kelemen Ágnes és Mágis Gizella kapta meg az első helyezésért járó díjat, a sós sütemény készítői közül pedig a Sepsiszentgyörgy 2-es csapat és a Csongrádi Motoros Zsiványok lettek elsők. A sütemény összetett helyezés abszolút győztese a kecskeméti Törökné Kelemen Ágnes.

A verseny legidősebb résztvevőjének járó különdíjat a zsűri a martfűi Erdei Flóriánnak, a Kossuth Úti Nyugdíjas Klub 84 éves oszlopos tagjának nyújtotta át.

A legízletesebb szárazkolbászt a vajdasági Csikérmenti Haspókok és az Elkóbászoltam csapat tagjai készítették. Hurka kategóriában első helyezett lett a martfűi Kossuth Úti Nyugdíjas Klub és a Sepsiszentgyörgy 2-es csapat. A verseny kolbászkategóriájában első helyen végzett Kengyel csapata és a Kalocsai IPA.

Összesített eredményben a hurka- és kolbásztöltő verseny első helyezettje a Kecskeméti IPA lett. Korábbi két első helyezésük birtokában ezúttal ők vihették haza a fesztivál vándorkupáját is.   

– „Jó érzés látni, hogy így a hetedik alkalommal már mindenki milyen otthonosan érezte magát nálunk, éppen úgy, mintha egy nagy családi rendezvényen lennénk” – fogalmazott Pásztor Lajos, kiemelve azt is, céljuk tovább népszerűsíteni a fesztivált a környező településeken és határainkon túl is.

Dr. Papp Antal polgármester szerint az alföldi hagyományok ápolását szolgáló fesztivál, látogatottságából ítélve, biztos gyökeret vert Martfűn. – „Sokkal többen jöttek, mint a tavalyi évben. Igyekszünk megfelelni a bővülő vendégsereg fogadásának, vásároltunk bőven például új asztalokat, ám úgy tűnik, még többet kell jövőre… Természetesen ennek csak örülni tudunk, és jövőre is várunk mindenkit szeretettel!” – emelte ki Martfű polgármestere.

Magyar Mária

Tovább a délelőtti képekhez ›››

Tovább a délutáni képekhez ›››

2017-03-10 12:31