A martfűiek is büszkék A martfűi rém filmdíjára

A 2015-ben Martfűn forgatott magyar filmalkotás, A martfűi rém  nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Filmhét 2017. március 5-i budapesti gáláján. A nyertes film összesen 9 kategóriában nyert díjat.A martfűi rém szereplői és alkotói közül kikerülve, a legjobb rendező Sopsits Árpád, a legjobb operatőr Szabó Gábor lett, a legjobb női főszereplőnek Szamosi Zsófiát választották. A legjobb maszkmesternek járó díjat Kriskó Ancsa, a legjobb jelmezért Szakács Györgyi vette át az elismerést. A martfűi rém zenéjéért Moldvai Márkot, a vágásért Kovács Zoltánt díjazták, a legjobb látványért pedig Dévényi Rita és Sopsits Árpád vehetett át elismerést.

A budapesti gálán másodszor adták át a Magyar Filmdíjakat, összesen 23 kategóriában, a díjazottakat a Magyar Filmakadémia tagjai választották ki.

A 2015-ben Martfűn és környékén is forgatott filmben a magyar kriminalisztikatörténet egyik igen egyedinek számító bűnügye Sopsits Árpád rendezésében vált ismertté a mozikban. A film 1957 és 1967 között, a szocializmus Magyarországán megtörtént hat bűnesetet és azok nyomozását dolgozza fel, fiktív elemekkel vegyítve. A martfűi rémként elhíresült sorozatgyilkos főként Martfűn és környékén gyilkolt, helyette azonban valaki más ült börtönben ártatlanul tíz éven át. Egy fiatal ügyész rájött, hogy a börtönben ártatlan ember bűnhődik, ám az 1956-os forradalom utáni politikai helyzetben nehéz újra felvenni a nyomozás fonalát.

A képi világával és történetével az 50-es, 60-as éveket idéző pszicho-thriller jeleneteiben közel 200 fő helyi statiszta közreműködött, melyért a film premier előtti martfűi ősbemutatóján hálás köszönetét fejezte ki a rendező.

A martfűi rém az idei év legnagyobb magyar filmsikerét aratta a hazai mozikban és városunk mozijában is, ahol az eddigi 16 vetítés alkalmával közel 3600-an nézték meg a sorozatgyilkos hátborzongató történetét feldolgozó, több kategóriában nyertes filmet.

Magyar Mária

A martfűi rém 2016. novemberi ősbemutatóján készített videó itt tekinthető meg>>>

2017-03-06 16:40