Jeges árhullám a Tiszán – Vízszintváltozás, jég és uszadék levonulása várható

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Kisköre alatti folyószakaszon változó intenzitású jégzajlás tapasztalható. Több helyen megindult a korábban összetorlódott jég, de továbbra is számos szakaszon található állójég a folyón. A Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását, így a Martfűnél is megfigyelhető, változó mértékű jégzajlást is.A Felső-Tiszáról érkező jégtorlasz február 15-én ért Kisköre térségébe, ahol közel egy napot állt, majd másnap reggel ismét megindult.

A KÖTIVIZIG duzzasztással megemelte a felvízszintet, így megközelítően 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában, amelynek egy része befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs található.

A szükséges beavatkozások és a megerősített figyelőszolgálat felállítása érdekében az igazgatóság február 15-én III. fokú jeges árvízvédelmi készültséget rendelt el a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakon pedig – a Tisza jobb partján Kiskörétől Tószegig, a bal partján Pusztataskonytól Cibakházáig – III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása alapján nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban.

A vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosait arra figyelmeztetik, hogy azokat lehetőség szerint a mederből távolítsák el, ha erre nincs mód, a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén erősítsék meg.

A Tiszán a jégtorlódások következtében elhúzódó árhullámra és I. fokot meghaladó vízszintek kialakulására lehet számítani, a jég torlódásától majd újbóli megindulásától függően.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez ›››

2017-02-17 12:01