A triatlon klub ereje a csapatban van – Igazi sportszemélyiséggel ünnepeltek

A martfűi triatlonosok fantasztikus eredményeket értek el az elmúlt évben. A Martfűi Úszó és Triatlon Klub sikerének titka, egy nemzedékváltást követően is, a kiváló utánpótlás bázisban rejlik. Hagyományos évértékelő rendezvényükön, 2017. február 4-én, a Művelődési Központban, eredményeikről, egyéni és közös sikereikről adtak számot.A Sport XXI. program keretében 2., az utánpótlás ranglistán 3., az országos klub ranglistán pedig a 10. helyen végzett az elmúlt évben városunk triatlonos közössége. Országos bajnokságokon egyéniben összesen 10 alkalommal állhattak dobogóra versenyzőik, 5 arany- és 5 bronzérmet szerezve. Csapatban 22-szer végeztek dobogós helyen, 5 arany, 6 ezüst és 11 bronzéremmel gyarapítva a klub díjait.

2016 évi eredményei alapján három sportoló – Pápai Balázs, Hornyák Döme és Botka Anikókiérdemelte a Héraklész válogatott kerettagságot.

A XXI. század egyéni sportjának tartott triatlon rendkívül népszerű városunkban. Az úszás - kerékpár - futás hármas egysége sokoldalú mozgásforma, amely számos lehetőséget rejt a testi és mentális fejlődésre.

A Martfűi Úszó és Triatlon Klub Egyesület 2005-ben alakult. Az eleinte néhány fős, úszással és triatlonnal foglalkozó kis csoport mára a környék egyik legnagyobb és legeredményesebb egyesületévé nőtte ki magát. Fő feladatuknak az utánpótlás nevelést tartják. Nap, mint nap közel 50, 5 és 18 év közötti gyermek választja a testmozgást délutánonként a segítségükkel.

Az óvodai vízhez szoktatástól a tudásszintnek megfelelő haladó csoporton át, a gyerekek később hobbi vagy versenysportolóként folytathatják pályafutásukat az egyesület színeiben. Ehhez a klub sportszakemberei és támogatói biztosítják a hátteret.

Megyei és országos szinten és a környező országokba utazva, évente közel 30 versenyen indulnak a klub tagjai. Éves szinten több alkalommal saját rendezésű versenyeiken látják vendégül az ország számos sportegyesületét.

A triatlon klub évértékelő rendezvényén igazi sportszemélyiséget köszönthettek. Faragó Tamás olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó életútja jól példázza, hogy tehetséggel és szorgalommal a sport terén is bármi elérhető. A kivetítőn egy kiemelkedő sportkarrier pillanatait láthattuk. A legendás vízilabdás olimpiai aranyérmét is magával hozta, amit örömmel vettek kézbe a gyerekek.

A ma már vízilabda szakedzőként is dolgozó bajnok sportpályafutásáról, a sport személyiségformáló erejéről, a sikerhez vezető útról beszélt. A rendszeresség szerepét hangsúlyozta, mint ahogyan ezt teszi vízilabda iskolájában is, ahová 100-110 gyerek jár.   

– Ha valaki valamit el szeretne érni, a rendszeresség szorosan összefügg a teljesítménnyel. A tudás akkor tudás, hogyha az ösztön szintjére emelkedik. A szülők nagy ambícióval hozzák be a gyereket, azt gondolják, hátha a gyerekből is egy ekkora pasi lesz, mint én. Ez az egyik motiváció, a másik persze az, hogy a vízilabda a legeredményesebb magyar csapatsportág, amelyben kilenc olimpiát nyertünk.  

Bármennyire is fizikai sportágról van szó, a végén szellemi téren dől el minden. Lelkileg és agyilag is bírni kell. Ha valaki valamire feltesz egy életet, és nincs lelki stabilitása vagy nincs agya hozzá, akkor máris hátrányba kerül. A sok edzés kevés, érteni is kell, amit csinálsz.  Mi a vízilabda sportban azt szoktuk mondani, hogy nyaktól fölfelé is illik edzeni. De ehhez először van a hit és utána az eredmény, az álom.

Az évértékelő ünnepségen városvezetőket, önkormányzati képviselőket, a klub elnökségének tagjait, támogatóikat, szülőket és a sportoló fiatalokat is örömmel köszöntötte Földi Edina. Az általános iskola igazgatója elismeréssel szólt az edzők, Balogh József, a klub elnöke, Botka Tibor, Sándor Dénes és Balogh Máté áldozatos munkájáról.

– Az edzők köztünk élnek, futnak, úsznak velünk, tekernek a biciklin, fotóznak, filmeznek. Elemeznek és motiválnak, győzködnek, és néha morognak, de értetek gyerekekért morognak és haragszanak, nem pedig ellenetek! – hangsúlyozta Földi Edina.

Bakó Lászlóné Ibolya, az úszó és triatlon klub elnökségének tagjaként szülőtársai nevében is megköszönte a klub edzőinek elmúlt évi munkáját.

– Nekünk szülőknek a legfontosabb, hogy szeressenek a gyerekeink edzésre menni, és ott az elvégzett meló ellenére is érezzék jól magukat. Ha az edzőik nem ők lennének, ez nem biztos, hogy így lenne. Kell valami, amitől ez így működik, oda- vissza hat, és napról-napra viszi előre a dolgokat.

Az évértékelő rendezvényen elsőként a nagyokat, a legidősebb korcsoportba tartozó triatlonosokat szólították a színpadra, felsorolva elmúlt évi kiemelkedő egyéni és csapatban elért eredményeiket. Sportküzdelmeik során és közösségként megélt emlékezetes pillanataikat ezúttal is sok-sok fotón láthatták viszont a kivetítőn. Újabb korcsoportok, a haladók, majd a legkisebbek hallgathatták a színpadon büszkén előző évi eredményeiket.

Végül a legkitartóbb, legszorgalmasabb sportolókat is a színpadra szólították. Korcsoportonként Botka Anikó, Deák Boglárka, Takács Zalán és Csikó Hajnalka vett részt a legtöbb edzésen 2016-ban.

A Martfűi Úszó és Triatlon Klub tevékenységét sokan elismerik és támogatják. A Magyar Olimpiai Bizottság és az Országos Triatlon Szövetség szponzori tevékenysége mellett, a legnagyobb támogatójuk Martfű Város Önkormányzata. Az éves triatlonos ünnepségen nekik és a klub minden kiemelt támogatójának köszönetet mond a sportközösség.

Nemzedékváltás zajlik a klub életében, az idősebbek tanulmányi elfoglaltságuk miatt kevesebbet tudnak edzeni. A „kicsik” azonban szépen kezdenek beérni, egyre komolyabb, egyre jobb eredményeket érnek el. – Mint ahogyan eddig, a klub ereje a csapatban van! – hangsúlyozta Balogh József. – Sok gyereket díjazhatunk, és ezt szeretnénk továbbra is megőrizni. Lehetnek egyéni eredményeink, de az ötvenöt fiatal csapatként több sikert érhet el. Továbbra is erre törekszünk, és mindent megteszünk, hogy a kisebbekkel is hasonló eredményeket érjünk el, mint a nagyokkal!

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2017-02-14 15:39