Android programozói ösztöndíjjal tanulhat az Udacity online egyetemen

Hoszpodár Aliz az elmúlt év decemberétől az első online egyetem hallgatói közé tartozik.  Elhivatottságának és nyelvtudásának köszönhetően, hetvenezer európai jelentkező közül ő az egyik, aki elnyerte az Udacity egyetem a Google által meghirdetett Android programozói ösztöndíját.A felsőfokú képzés világát forradalmasító Udacity egyetemnek több mint száz országból hárommilliónál is magasabb számú hallgatója van. A képzés két szemeszter, három-három hónap ideig tart, amit államvizsga, ez esetben szakdolgozat és egy saját fejlesztésű program elkészítése követ.

Hoszpodár Aliz szerint az életen át tartó tanulás nem egy mítosz, hanem igen is valóságos. Két diploma megszerzését követően is úgy gondolja, folyamatosan fejlesztenünk kell önmagunkat és a tudásunkat, hogy versenyképesek maradjunk a munkaerőpiacon.

– Nekem örök célom a folyamatos tanulás, akár szakmai, akár nyelvtudás szinten. Ezért is gondoltam továbbtanulásra, habár már van két, egy idegenforgalmi közgazdász (Rendezvényszervező-és attrakciómenedzser) főiskolai szintű és egy vállalkozásszervező közgazdász marketing orientációval egyetemi szintű diplomám, de az évek során bővíteni kell a tudásanyagot.

Sajnos, mint a legtöbb magyar fiatalnak, nekem sincs költségkeretem továbbtanulni, ezért kutatok ösztöndíjak után. Tavaly novemberben így találtam rá a Google által meghirdetett Android programozói ösztöndíjra. Régi álmom találtam meg benne. Mindig is érdekelt a programozás, de itthon drága és időigényes, mire az ember programozói diplomát szerez.

Az USA-ban már megoldották, hogy célirányosan fejlesszék az emberek tudásanyagát. Ilyen képzést nyújt az Udacity online egyetem, amelyen keresztül lehetőséget kaptam, hogy hetvenezer európai közül az egyik legyek, aki megtapasztalhatja a nanodegree, azaz a minidiploma előnyeit.

Az amerikai egyetemek úgy próbálják sokszínűbbé és széles körben, akár világszerte elérhetővé tenni kurzusaikat, hogy online egyetemeket szerveznek, ahol a világ bármely részéről, bárki, aki megfelel a követelményeknek, tandíj ellenében tanulhat és végzettséget szerezhet, amely bárhol megállja a helyét.

Az ösztöndíjakat a legelhivatottabbak között osztják szét, hogy megpróbálják a tehetségesek tandíj terheit csökkenteni. Hiszen a világon többen vannak, akik nem tudják kifizetni, mint akik ki tudják.

– De miért éppen Android programozás? Közgazdászként mi közöd van a programozáshoz?

– A számokat kivéve nyilván semmi. Számomra egy érdekes terület és egy újabb kihívás. Egy olyan terület, amivel még soha nem foglalkoztam ezelőtt, de most lehetőségem nyílt megtanulni ezt a szép szakmát, mellette erősíteni az amerikai angol nyelvtudásom, amely egyben az órák nyelve is.

A havi 200 dolláros ösztöndíj elnyerése nekem olyan lökést adott, mintha bármire képes lennék. Miért is ne??!! Hiszen „Enyém a Világ!” – vallja Hoszpodár Aliz, amire minden oka meg is van.

Herbály Jánosné

Ha van hasonló történeted, kérlek, jelentkezz, hogy azt is közreadhassuk!

2017-01-17 16:37