Martfűi hölgyek 90. éven túl – Születésnapjukon köszöntötték városunk idős polgárait

Decemberben és januárban három 90. életévét betöltő martfűi idős embert keresett fel otthonában dr. Papp Antal polgármester és Gonda Istvánné alpolgármester, virágokkal, ajándékkal és Magyarország Miniszterelnökének üdvözletével, tisztelettel és szeretettel köszöntve városunk idős polgárait.Kovács Istvánné Esztike néni és Németh Lászlóné Erzsike néni december 12-én, Csurgó Sándorné Marika néni pedig január 6-án töltötte be a 90. életévét.

Kovács Istvánné Esztike néni Mezőtúron született. Tizenegyen voltak testvérek, ő volt a harmadik. Ahogyan fogalmazott: alig tudta megfogni a kapanyelet, már mennie kellett dolgozni. A Héki Állami Gazdaságban helyezkedett el, hol az üzemi konyhán, hol a földeken vették hasznát, ha kellett takarított, minden feladatot elvégzett. Negyven év munkaviszony után, háromszoros kiváló dolgozóként, ötvenöt éves korában vonult nyugdíjba.

Más szempontból sem volt könnyű élete – osztotta meg velünk. Két lánya közül a kisebbik négyéves volt, amikor 1975-ben szeretett férje vízbe fulladt egy öntözőcsatorna építésénél.

Munka és nyugdíj mellett is zsákvarrással egészítette ki a jövedelmét, egyedül is tisztességgel felnevelve két lányát. Büszke rájuk, öt unokájára és két dédunokájára.

Esztike néni ma is varrással, foltvarrással tölti csendes, lassan pergő napjait, szerencsére jó egészségben.

* * *

Németh Lászlóné Erzsike néni családjával 1954-ben költözött Tiszaföldvárról Martfűre. Édesapja dolgozott itt. Erzsike néni a Tisza Cipőgyárban helyezkedett el a laborban. Elmondása szerint nagyon jó munkahelye, jó főnökei voltak, kiváló szakemberek között dolgozhatott.

A férje is a cipőgyárban dolgozott, a cipőgyári gépek karbantartásáért felelt, vezető beosztásban. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány. Férje már nincs közöttünk, 2003-ban hunyt el.

Erzsike néni mozgása ugyan már korlátozott, a hallása is megrendült az évek során, de, ahogyan az őt folyamatos szeretettel és figyelemmel körülvevő Zsóka lánya megnyugtatott, jó egészségnek örvend. Napjait elsősorban gobelinvarrással tölti, körbevéve magát szép munkáival.

Családja körében négy unokának és hét dédunokának örülhet, akik, életkor szerint, Petra, Luca, Sára, Áron, Boróka, Bíborka és Benedek névre hallgatnak.

90. születésnapján a fia villányi és cibaki családi szőlőjében termett gyümölcsből készült, kiváló pezsgővel koccinthattunk, sok örömet és jó egészséget kívánva városunk egyik legidősebb polgárának.

* * *

Csurgó Gáborné Marika néni Erdélyben született. Öten voltak testvérek, négy lány és egy fiú. Családja 1941-ben jött át Magyarországra, Kuncsorbára. Martfűre férjével a ’70-es években költözött.

Férje mezőtúri volt, 1947-ben házasodtak össze. Kuncsorbán, tanyán, saját kis földjükön gazdálkodtak, majd, a háború után a téeszben dolgoztak. Gyermekük nem született, Pali fiukat örökbe fogadták és nagy szeretetben nevelték.

Marika néni Martfűn a Tisza cipőgyár konyháján helyezkedett el, később a gyári irodákat takarította, majd 1984-ben jött el nyugdíjba.

90. születésnapját népes családja körében ünnepelhette. Fia, két fiú unokája a hétköznapokon is figyelő szeretettel veszi körül. Idős napjait ma is aktívan tölti, és ha teheti, olvasással, rejtvényfejtéssel múlatja a lassan pergő időt.

Marika néninek is további jó egészséget és hosszú, boldog életet kívánunk!

Herbály Jánosné

Tovább a 2017.01.06 - Csurgó Gáborné 90 éves képgalériához>>>

Tovább a 2016.12.12 - Németh Lászlóné 90 éves képgalériához>>>

Tovább a 2016.12.12 - Kovács Istvánné 90 éves képgalériához>>>

2017-01-13 13:53