Képzések és infrastruktúra-fejlesztések segítik a megváltozott munkaképességű dolgozókat Martfűn

November 13-án a Főkefe Nonprofit Kft. Munkácsy úti telephelyén, Sági István és Boldog István országgyűlési képviselők és Faludi-Cseh György igazgató adtak tájékoztatást a sajtó képviselőinek a megváltozott munkaképességű emberek számára segítséget jelentő, pályázati úton elnyert támogatásról.„Ahogyan a megváltozott munkaképességű embereknek szükségük van megélhetést biztosító munkára, úgy a magyar gazdaságnak is szüksége van az általuk előállított jó minőségű termékekre” - emelte ki Boldog István országgyűlési képviselő (Fidesz) a sajtótájékoztatón.

Az országosan legtöbb (3700) megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztató állami nagyvállalat, a Főkefe Nonprofit Kft. nemcsak munkát ad dolgozóinak, hanem az Új Széchenyi Terv keretében, országszerte képzésben is részesíti őket. A cégnél összesen 1620 főt érintő képzés célja a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci versenyképességének növelése.

Sági István Fideszes országgyűlési képviselő is üdvözölte a társaság működését Martfűn, hiszen mint mondta, a térségben nagy a lakosság körében a megváltozott munkaképességűek aránya. Elismeréssel szólt a városban két telephelyen is működő Főkefe tevékenységéről, és arról az eredményről, melynek során a 122 fős dolgozólétszámból 59-et vontak be a pályázat nyújtotta képzésekbe.

„Április óta folynak az egyéves futamidejű, munkavállaláshoz szükséges készségek fejlesztését célzó alapvető képzések” – mondta el Jádi Krisztina, a társaság rehabilitációs osztályvezetője. Hozzátette, rövidesen négyhónapos szakmai képzések is indulnak.

A szóban forgó Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV) elnevezésű TÁMOP - projekt részeként épület-felújítások, bútor- és számítógép-beszerzések is történnek a Főkefénél, Martfűn például mintegy 4 millió forint értékben.

Jádi Krisztina hangsúlyozta: „A projekt nagy segítség ezeknek a munkavállalóknak, hiszen ingyen és munkaidőben fejlesztik kompetenciáikat, mely által jobban érvényesülhetnek a munkaerőpiacon.”

Faludi-Cseh György, a Főkefe operatív igazgatója elmondta: „a városban cipőfelsőrész készítéssel és dísztasak-gyártással foglalkoznak a megváltozott munkaképességűek. A helyi önkormányzattól névlegesen bérelt 3,2 hektáron pedig idén szóját termesztettek.”

A megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci esélynövelését szolgáló projekt az év elején indult, és 2014 áprilisáig tart, országosan három, állami tulajdonban lévő foglalkoztató – ERFO Rehabilitációs Foglalkoztató Nonprofit Kft., Kézmű Nonprofit Kft. és a Főkefe dolgozóinak bevonásával.

Magyar Mária

Tovább a képekhez >>>

2013-11-18 14:14